Carrasco insta Marco a baixar impostos i reduir la pressió fiscal “perquè empreses, pimes i autònoms sobrevisquin a aquesta pandèmia”

La portaveu de Grup Municipal Popular a l’Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, lamenta que Castelló siga la segona capital espanyola, empatada amb Barcelona, ​​que més IBI cobra per habitant, 402 euros per habitant segons la Airef, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, un organisme creat el 2013 pel Govern espanyol a iniciativa de la Unió Europea.

Unes declaracions que ha fet en roda de premsa al costat de el regidor de l’PP a l’Ajuntament Joan Carles Redondo i el portaveu d’Economia del Grup parlamentari Popular en Les Corts Rubén Ibáñez. Un cop més, Carrasco ha instat a l’alcaldessa Amparo Marco a baixar impostos i reduir la pressió fiscal “perquè empreses, pimes i autònoms sobrevisquin a aquesta pandèmia.

“La prioritat de govern municipal en aquesta crisi hauria de ser ajudar les pimes i autònoms a aixecar la persiana per poder menjar cada dia i ajudar les famílies a arribar a final de mes i això passa per baixar els impostos als castellonencs i destinar ajudes directes als sectors més afectats per la crisi perquè no estan arribant. El govern d’Amparo Marco es va deixar sense gastar 35 milions el 2020, està clar que poden baixar impostos si volen, una altra cosa és que anteposin les reformes dels seus despatxos com fan, cas dels 500.000 euros en despatxos de l’Ajuntament o els 48.000 euros per a condicionar més despatxos a l’antiga estació de tren; més els 15,5 milions que destinaran a l’edifici de Borrull o 1,2 milions que es gastaran en la reforma de Correus quietando el servei de cor de la ciutat “, assenyala.

En aquest sentit, els populars han anunciat que ja estan treballant en una nova proposta econòmica d’ordenances fiscals per al 2022 que recull una baixada d’impostos, “necessària per dos motius, el primer pel l’augment de l’atur quan finalitzin els ERTES el 31 de maig i, en segon lloc, perquè l’equip de govern té marge per fer-ho d’acord amb la seva escassa execució pressupostària. De l’any 2011 a al 2019 el govern municipal es va deixar sense gastar 36,1 milions d’euros que van anar a parar als bancs, per la seva incapacitat d’executar el seu propi pressupost i perquè la llei els obliga a amortitzar deute. Això sumat als 35 milions que els sibraron l’any passat, demostra que és possible abaixar impostos, si els sobra els diners on millor està és en la butxaca dels castellonencs “, apunta el regidor Popular Juan Carlos Redondo.

En la mateixa línia, el portaveu d’Economia de el Grup parlamentari Popular en Les Corts Rubén Ibáñez, ha aprofundit en l’informe de la Airef on Castelló lidera el rànquing de les capitals espanyoles que més IBI cobra en comparació amb València on es recapta 286 euros per habitant o Alacant, amb 255 euros de mitjana per habitant. “Sortir de la crisi és possible però no esprement a impostos als castellonencs com està fent Amparo Marco que és l’alcaldessa de la recaptació, de l’càstig fiscal als ciutadans i el maltractament que per part de la Generalitat s’està fent a la capital ia la província és evident. Des que Puig és president porteu-vos 382 milions més recaptats, uns diners que han sortit de la butxaca dels castellonencs però que no han vist retornats ni en inversions ni en ajudes “ha explicat. .

La portaveu Popular recorda que dels 35 milions que es van quedar l’any passat sense gastar, malgrat estar ja en pandèmia, “25 milions euros es van quedar sense gastar només en el capítol d’inversions, és a dir, 7 de cada 10 euros previstos per inversions en 2020 es van quedar al tinter i no serà perquè els sectors com l’hostaleria, el comerç, l’oci nocturn o el turisme, entre tants altres, ja estan servits amb les ajudes públiques que els van prometre. Aquests diners en ajudes directes segueix sense arribar-los. De el Fons Covid de l’any passat dotat amb un milió d’euros encara hi ha sol·licitants esperant i de el Pla Resistir ja veiem la pressa que es donen, fins a 9 mesos per resoldre peticions. Retarden l’urgent i quan es vulguin donar compte no hi haurà ningú a qui salvar “.

Carrasco ha recordat que des fins i tot abans de declarar-se l’estat d’alarma ja van donar la mà a el govern de Aparo Marc presentant una sèrie de plans amb mesures econòmiques i fiscals municipals que ajudaran a afrontar aquesta crisi. A l’abril de 2020 va ser el ‘Pla Junts’; al novembre de l’any 2020 van tornar a insistir amb el ‘Pla Més Junts’ pensat en la reactivació de l’economia amb propostes com bonificar el 50% de l’IBI als comerços; la bonificació de la taxa d’escombraries als comerços, bars i restaurants; establir una bonificació de 25% de l’ICIO o bonificar el 25% de l’IAE a les empreses d’activitats ‘no essencials’. I l’últim document d’aquestes característiques va arribar el desembre passat “amb vista a aprovar un pressupost de consens, que ja sabem que no hi haurà, perquè ells no volen seure amb el PP, pressupost que per cert segueix sense estar”.

Juan Carlos Redondo ha insistit que hi ha marge de sobres per baixar impostos a la ciutat de Castelló. La proposta de rebaixa fiscal per al 2022 proposa actuar sobre:
– El IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES DE NATURALESA URBANA. Es permet per als immobles urbans un coeficient mínim de l’0,40%, en l’actualitat l’Ajuntament de Castelló està aplicant el 0,69%. El Grup Municipal Popular, proposa baixar aquest coeficient en un 10%, amb el que quedaria fixat en el 0,62%.

– El IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES DE CARATERÍSTICAS ESPECIALS. (BICE). Atès que es permet un coeficient entre 0,4 i 1,3%, en l’actualitat se’ls està aplicant l’1%, després de la pujada aplicada l’any passat. El Grup Municipal Popular, proposa baixar-lo a l’0,85%, que era el tipus vigent abans de la pujada, tot i així, molt per sobre de l’mínim establert legalment de l’0,4%; però que suposaria un estalvi important per a les empreses del Port.

– LES TAXES PER OCUPACIÓ DE VIA PÚBLICA. Es proposa la pròrroga de l’exempció com a mínim fins al 2021.12.31, ja que entenem que la recuperació de el comerç i l’hostaleria no es produirà, en cap cas, abans de final d’aquest any.

– LES TAXES D’ESCOMBRARIES. Se sol·licita la devolució de la part proporcional de la taxa d’escombraries en aquells establiments que han estat tancats durant l’estat d’alarma o han vist reduïda la seva activitat a causa de l’COVID-19. Si el servei no es presta procedirà la devolució de la part de la taxa corresponent.

– L’IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES (ICIO). L’Ordenança reguladora actualment vigent estableix el tipus de gravamen per aquest impost en el 3,25%. El Grup Municipal Popular, sol·licita una rebaixa de l’20% per minimitzar la caiguda d’ingressos de les empreses de el sector i que serveixi també d’estímul per a l’establiment de noves empreses. Aquesta bonificació situaria el nou tipus aplicable en el 2,6%, més d’acord amb els tipus que apliquen els ajuntaments del nostre entorn.
– L’IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES. Se sol·licita la bonificació addicional de l’25% de l’impost, per a aquelles activitats colpejades directament per la pandèmia com l’hostaleria, l’oci nocturn, el comerç o el turisme.

– LES TAXES PER UTILITZACIÓ PRIVATIVA O APROFITAMENT ESPECIAL DEL DOMINI PÚBLIC LOCAL PER L’ENTRADA DE VEHICLES A través DE LES VORERES I RESERVES DE LA VIA PÚBLICA PER A L’APARCAMENT, CÀRREGA I DESCÀRREGA DE MERCADERIES DE QUALSEVOL CLASSE. (GUALS). El Grup Municipal Popular, proposa baixar la taxa genèrica de gual de 395 euros, un 50%, quedant fixada en 197,5 euros, el que suposaria un estalvi important per als titulars de guals permanents.

– L’IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA. Se sol·licita revertir la pujada d’1% en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a turismes de més de 16 Cavalls Fiscals i motocicletes de més de 500 CC, de l’Article 12.1 de l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica que s’ha aplicat per a aquest any 2021. I que s’apliqui una baixada de l’impost de el 10% als vehicles no bonificats.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: