Carrasco insta l’equip de govern de Castelló a negociar un canvi en la catalogació de les platges com a solució definitiva per als xiringuitos que no han pogut obrir fins al juliol

La portaveu de Grup Municipal Popular a l’Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, anuncia que el seu grup ha registrat una iniciativa, que es debatrà en el proper Ple, per instar a l’equip de govern format per PSOE, Compromís i Podem a que iniciï els tràmits administratius necessaris per a sol·licitar a la Generalitat Valenciana la modificació de la qualificació de les platges de l’Gurugú i el Pinar perquè els xiringuitos puguin obrir a partir de juny i evitar desavantatges competitius i pèrdua d’oportunitats com les que s’han generat aquest any al no poder obrir fins a l’1 de juliol. “També sol·licitem la creació d’una taula de treball a tres bandes amb les administracions competents: Govern central, a través de l’adreça de Costes, Generalitat i Ajuntament per tal de coordinar, de manera anticipada, amb el marge de temps suficient, les demandes que es puguin presentar sobre l’explotació de negocis a les platges de Castelló “, explica Carrasco.

“La manca de planificació de govern d’Amparo Marco ha posat en perill la continuïtat dels xiringuitos a les platges de Castelló aquest estiu, posant en risc 150 llocs de treball directes, més els indirectes que aquests generen, a més de responsabilitzar d’incomplir la llei a l’muntar abans de juliol quan aparentment per part de l’equip de govern estava tot clar “, afegeix Carrasco.

Les platges de Castelon estan subjectes a el Pla d’Acció Territorial d’Infraestructura Verda de l’Litoral (PATIVEL), una norma contra la qual l’equip de govern municipal no va al·legar en el seu moment, però que en la pràctica ha suposat declarar a les platges de l’Gurugú i la Pineda com platges urbanes de tipus 2. Això suposa la impossibilitat de poder activar l’explotació de negocis ni llocs turístics desmuntables entre l’1 de març i el 30 de juny, per tal de protegir la fauna, si bé després contrasta que es puguin desenvolupar altres activitats relacionades amb el moviment de la sorra des de la riba fins al final de l’arenal, tot i que en teoria també es tracta d’una zona afectada per la protecció de la fauna.

“Un canvi en la qualificació de les platges, com el que proposem, equiparant-les a les d’altres municipis enganxats a Castelló, permetria als xiringuitos donar servei des de juny estirant la campanya turística. El sector turístic és fonamental per a la ciutat de Castelló, ja que genera llocs de treball directes i riquesa que reverteix en el conjunt dels castellonencs. Els xiringuitos són part fonamental de l’atractiu turístic i dinamitzador de l’activitat lúdica de la nostra ciutat “, insisteix Begoña Carrasco.

La iniciativa que els Populars elevaran a Ple de la setmana que ve també contempla la compensació econòmica als hostalers d’aquests negocis pels danys i perjudicis causats a causa de el temps que han romàs tancats. La portaveu Popular recorda que aquesta compensació seria per les pèrdues ocasionades “des que el govern municipal de PSOE, Compromís i Podem els va traslladar, a finals de maig, la llicència d’activitat per poder obrir els seus negocis, fins a l’1 de juliol que és quan per fi han pogut obrir “.

Cal recordar que la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Castelló, el 27 de maig de 2021, va acordar adjudicar la contractació dels xiringuitos i amb aquesta la immediata activació de l’procediment d’instal·lació de les estructures amb vista a obrir-los al juny per aprofitar la temporada estival. Tot seguit el govern municipal, el 3 de juny, els va enviar als hostalers a la Policia Local per paralitzar el muntatge. I la rematada final va venir el 9 de juny, quan els empresaris van rebre una notificació, ordenant-los amb caràcter immediat la paralització de qualsevol activitat d’instal·lació ja desmuntar les estructures ja muntades, advertint que en cas de desobediència, es traslladaria l’expedient a l’ministeri fiscal per si s’hagués comès algun tipus de delicte.

Davant aquests fets, fruit de la descoordinació entre les tres administracions competents: Govern central, a través de l’adreça de Costes, Generalitat i Ajuntament, “no que volem que tornin a passar pel mateix, perquè mentre en altres municipis els xiringuitos de la platja ja estaven operatius al juny, a Castelló han perdut un mes d’ingressos tan necessaris en aquest moment de pandèmia, on el sector turístic tan golpado per la crisi tracta de recuperar-se. Es mereixen solucions duradores “, assenyala Carrasco.

Perquè els establiments funcionin, necessiten certesa jurídica, ja que els empresaris que cada any obtenen la concessió inverteixen recursos propis i ho fan amb una previsió de recuperació que cada any es posa en dubte per les dificultats administratives i legals a les que s’enfronten per iniciar la temporada d’explotació de les concessions. És l’Ajuntament el que concedeix els permisos d’obertura de l’activitat, i és l’equip de govern el que ha de garantir que aquesta llicència es concedeix amb tots els permisos de totes les administracions afectades en vigor, perquè el contrari desemboca en els conflictes que es reiteren any rere any.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: