Carrasco insta el Ple a aprovar una rebaixa de 10,1 milions d’euros en impostos als castellonencs “perquè és possible i hi ha marge per fer-ho”

La portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, anuncia que el seu grup ha registrat una iniciativa plenària, en forma de moció, amb què espera demanar el vot de tots els grups per aprovar una rebaixa de 10,1 milions de euros en impostos als castellonencs, “perquè és possible i hi ha marge per fer-ho”.

Per a Carrasco l’Ajuntament, com a administració més propera, “pot i ha d’acostar l’espatlla per ajudar les famílies, les pimes i els autònoms a fer front a l’actual crisi. L’Ajuntament no pot, ni quedar-se de braços plegats, ni mirar cap a una altra banda. Hi ha recursos econòmics i vies per ajudar els castellonencs, i una d’elles és baixar els impostos l’any 2023, a través d’una proposta com la que vam presentar a l’equip de govern el 21 de febrer de 2022, de la qual no hem obtingut cap resposta”.

I afegeix: “El mes de novembre està a punt d’acabar i tenint en compte que en compliment dels terminis que marca la legislació, qualsevol modificació de les ordenances fiscals ha d’estar aprovada abans de dimecres 30 de novembre, des del Partit Popular veiem que s’esgota el temps per poder dur a terme l’activació de la rebaixa fiscal que els castellonencs necessiten i per això portem la nostra proposta al Ple aquest dijous”.

A la vista del baix ritme d’inversió, el 30 de setembre l’equip de govern d’Emparo Marco acumula 111 milions d’euros recaptats que estan per revertir a la ciutat, el Partit Popular de la capital proposa aprovar la proposta de rebaixa en impostos i taxes municipals per al 2023, que comporta un estalvi del 10% només a l’IBI.

En la mateixa iniciativa plenària que se sotmetrà a debat i votació dijous, 24 de novembre, “instem el govern a convocar el Grup de Treball de les Ordenances Fiscals de manera immediata, per aprovar una rebaixa de la fiscalitat a la ciutat de Castelló que ajudi les famílies en aquests moments de crisi, de manera que es puguin complir els terminis legals i administratius perquè les resolucions entrin en vigor l’1 de gener”, apunta la portaveu Popular.

Només a la indústria taulellera, la paralització de les plantes ja ha suposat que més de 9.000 treballadors s’hagin vist afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE), alhora que altres han estat acomiadats.

A dia d’avui, a la ciutat de Castelló hi ha 13.273 aturats, segons les xifres oficials del Servei Valencià d’Ocupació (LABORA), mentre les famílies, segons els càlculs dels experts, han vist com l’IPC els ha propinat als comptes de les llars en els dotze últims mesos, una mossegada de 86.000 milions d’euros al conjunt d’Espanya. Per part seva, la por als efectes de la crisi ha empès les famílies de Castelló a guardar al banc 1,45 milions al dia, elevant els dipòsits al rècord de 14.600 milions, segons dades oficials del Banc d’Espanya.

PLA DE REBAIXA EN IMPOSTOS DEL PARTIT POPULAR PER A 2023

Impost sobre Béns Immobles de naturalesa urbana (IBI)

L’article 72.1 de la Llei reguladora de les hisendes locals permet als immobles urbans un coeficient mínim del 0,40%. Actualment l’Ajuntament de Castelló està aplicant el 0,69%. El Grup Municipal Popular proposa baixar aquest coeficient en un 10%, de manera que quedaria fixat en el 0,62%, així i tot, 0,22 punts per sobre del mínim establert. I suposaria un estalvi per al voltant de 100.000 propietaris de vivendes de Castelló.

Impost Béns Immobles de característiques especials (BICE)

La permet per a aquests immobles un coeficient entre 0,4 i 1,3%, actualment se’ls està aplicant el 0,95%. El Grup Municipal Popular proposa baixar-lo al 0,85%, que era el tipus vigent abans de la pujada, tot i així, molt per sobre del mínim establert legalment del 0,4%; però que suposaria un estalvi important per a les empreses del Port.

Taxes per ocupació de via pública

Es proposa la pròrroga de l’exempció del pagament com a mínim fins al 31 de desembre del 2022, ja que la recuperació del comerç i l’hostaleria encara no s’ha produït i en cap cas no s’ha arribat a les xifres de facturació anteriors a la pandèmia.

Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO)

L’Ordenança Reguladora de l’ICIO actualment vigent des del gener del 2022, estableix el tipus de gravamen per a aquest impost al 3,00%. El Grup Municipal Popular sol·licita per a l’any 2023 una rebaixa del 20% del dit impost per minimitzar la caiguda d’ingressos de les empreses del sector i que serveixi també d’estímul per establir noves empreses al nostre territori. Aquesta bonificació situaria el nou tipus aplicable en el 2,4%, més d’acord amb els tipus que apliquen els Ajuntaments del nostre entorn, en lloc del 3,00%, cosa que provoca la fugida de noves empreses per instal·lar-se a localitats veïnes amb tipus més baixos.

Impost sobre activitats econòmiques

L’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre activitats econòmiques, vigent des del gener del 2019, estableix bonificacions en funció de l’any d’activitat i de la taxa de creació d’ocupació de l’empresa. Se sol·licita la bonificació addicional del 25% de l’impost, per a aquelles activitats colpejades directament per la pandèmia com l’hostaleria, l’oci nocturn, el comerç i el turisme.

Impost sobre vehicles de tracció mecànica

Se sol·licita revertir la pujada de l’1% a l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a turismes de més de 16 cavalls fiscals i motocicletes de més de 500 CC, de l’article 12.1 de l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica que es va aplicar l’any 2021. I que s’apliqui una baixada de l’impost del 10% als vehicles no bonificats.

Aquesta baixada afectaria en el cas dels turismes, aproximadament el 70% dels més de 100.000 vehicles que circulen per la nostra ciutat, cosa que suposaria un estímul en un moment de greu crisi econòmica, per a aquells contribuents que no tenen poder adquisitiu per adquirir vehicles amb etiqueta 0 o RECO, més cars que la resta dels turismes, i que són els que tenen bonificat l’impost.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: