Carrasco demana a Amparo Marco que rectifiqui els seus plans urbanístics per preservar el patrimoni i la història que representen els masets de Crèmor

La portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, reclama al govern municipal de Castelló que “rectifiqueu els seus plans urbanístics i no arraseu una cita de valor històric, cultural, artístic i patrimonial de la nostra ciutat com és el barri de Crèmor, on encara es conserven moltes de les construccions d’estiu de principis del segle passat, i que són una mostra viva de la nostra història que cal preservar”.

Begoña Carrasco ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb els representants dels veïns de Sant Joan del Riu Sec, l’agrupació de residents que viu a la quadrícula compresa entre l’estació de ferrocarril de Castelló, el Riu Sec i les avingudes Alcora i Borriol. Ho ha fet acompanyada de Vicent Sales, representant del Partit Popular a la junta de districte Oest i després que l’entitat hagi signat un dels 16 recursos que s’han presentat contra el Pla General Estructural de Castelló.

“Els veïns els ho van advertir, però el govern d’Emparo Marco no escolta, no atén, no fa. Els plans del govern socialista, responsable de l’àrea d’Urbanisme, és arrasar el barri de Crèmor, obviant les construccions, els masets tradicionals, que en aquesta zona existeixen. No entenem l’urbanisme voraç que apliquen en aquest punt de la ciutat, quan hi ha un patrimoni que considerem s’hauria de protegir”, insisteix.

Es refereix així als 15 masets històrics que l’Associació de Veïns de Sant Joan de Riu Sec ha demanat que es protegeixin, i que són un reflex d’una determinada tipologia d’habitatges de Castelló que no només tenen un valor artístic i arquitectònic, sinó també cultural i social. “Estem parlant del Maset Calduch, del 1935; Vila Paquita, del 1885; Maset Pitarch, del 1900; Maset Ripollès, del 1900; Maset de Navarro, del 1931; Vila Maria Lidón, de 1898; Maset Reverter, del 1920; entre d’altres. És contradictori que l’equip de govern de PSPV i Compromís estiguin creant rutes culturals i turístiques sobre etapes en què gairebé no queden vestigis, i en canvi estiguin disposats a esborrar l’etapa de la història dels inicis del segle passat a la ciutat”, insisteix .

Dels 15 vestigis, i després de l’al·legació de l’Associació de Veïns de Sant Joan del Riu Sec, el govern municipal està disposat a excloure’n la destrucció a quatre. “Veiem amb estupefacció que el govern de Castelló, i després de la primera al·legació dels residents, reconeix que hi ha quatre masets que sí que considera que s’han de preservar, just les quatre que queden fora de la zona de desenvolupament urbanístic, condemnant la resta a ser enderrocats . No entenem com uns sí que es protegeixen i altres no, quan tots tenen la mateixa tipologia. Així ho entenen els veïns i així ho defensaran als tribunals, perquè Amparo Marco no els ha deixat cap altra opció que el jutjat”, ha destacat Begoña Carrasco.

En aquest sentit, la portaveu del PP recorda que no és la primera vegada que l’amenaça dels tribunals paren els peus al govern tripartit de Castelló i l’obliguen a rectificar per la falta de protecció al patrimoni municipal, cas de la paralitzada reforma de la Pèrgola, que atemptava contra la protecció del Parc Ribalta de Castelló, BIC de la ciutat. “El mateix catàleg de patrimoni del Pla General Estructural ja admet que hi ha habitatges que mereixen i han de protegir-se i ja l’any 2018, el Servei Territorial de Cultura i Esport parlava que calia “estudiar i valorar la protecció de tota una sèrie de masets construïts a finals del segle XIX i principis del XX per incloure’ls al Catàleg de Proteccions. No entenem com la intenció del govern d’Emparo Marco és enderrocar-ho tot i obrir avingudes de fins a 25 metres d’amplada i alçar sencers 700 i 1.000 vivendes en una zona que ara té una baixa densitat urbana i és un pulmó verd”, ha indicat, al temps que recorda que per aquest punt passa una via pecuària i que cada dia hi transiten 3.000 estudiants que es dirigeixen a l’UJI.

Begoña Carrasco es compromet a buscar una solució que compatibilitzi la preservació dels habitatges i l’entorn natural de Crèmor, amb el desenvolupament urbanístic i la seva integració amb la resta de la ciutat, “que en cap cas no passa per arrasar el barri”. Una opció que per als veïns passa per posar en marxa un instrument urbanístic com és un Pla de Reforma Interior (PRI).

“PSOE, Compromís i Podem s’han convertit en el pitjor enemic del patrimoni i la cultura de Castelló”, conclou Begoña Carrasco, que demana “a Amparo Marco que rectifiqui abans que sigui massa tard i ja no hagi tornat enrere”.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: