Bravo destaca que les unitats didàctiques sobre terrorisme que s’impartiran a les escoles evitaran l’oblit del sacrifici de les víctimes

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assegurat que les set unitats didàctiques sobre terrorisme que s’impartiran a 30 col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana durant aquest trimestre i que inclouen testimonis de les víctimes a les mateixes aules evitaran el oblit de totes les víctimes que “van pagar un preu altíssim en defensa de les llibertats que avui gaudim perquè són memòria viva de la democràcia”.

Així s’ha expressat la consellera durant la seua intervenció a l’acte de presentació del projecte educatiu “Memòria i Prevenció del Terrorisme” que s’ha dut a terme aquest dijous a València. Aquesta iniciativa consisteix en la impartició de set unitats didàctiques per a alumnes de 1r a 4t de l’ESO i 1r i 2n de Batxiller. Aquests continguts estan vinculats a les assignatures d’història, filosofia-ètica i psicologia.

Les unitats han estat elaborades pel Ministeri d’Educació en col·laboració amb la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme i les associacions de Víctimes i el programa contempla la participació de les víctimes a les mateixes aules perquè, tal com ha recordat la consellera “Ningú pot explicar millor que una víctima què és un atemptat. Per això era tan important que elles, com ho estan fent per al nostre orgull i agraïment, participessin activament en aquest projecte”.

En aquest sentit, Gabriela Bravo ha agraït la participació i el compromís de les set associacions de víctimes de la Comunitat Valenciana “i que segueixen sent tan generoses com per reviure amb els més joves aquells terribles moments perquè aquelles hores amargues es repeteixin mai”.

Per a la consellera, amb aquest projecte “no estem davant d’un exercici de nostàlgia ni d’autocomplaença” perquè, segons un estudi elaborat per la consultora GAD 3, 8 de cada 10 joves desconeix els orígens d’ETA i més de la meitat ignoren què va passar a l’atemptat d’Hipercor. Així mateix, 6 de cada deu no saben qui va ser Miguel Ángel Blanco i el 80% ho desconeixen tot de figures tan emblemàtiques com Ernest Lluch, Francisco Tomás i Valiente o Manuel Broseta. “Per això -ha dit la consellera-, no podem consentir que venci l’oblit ja que, com deia Borges, no hi ha més menyspreu que la indiferència”.

Per part seva, el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, ha assegurat que l’experiència pilot per impartir aquestes unitats -que s’ha dut a terme en deu centres amb 41 grups i 887 alumnes- ha estat un èxit perquè l’enquesta de valoració dels centres “ha estat positiva en un 40% i molt positiva en el 60%”. De fet, a les sessions en què van participar les víctimes del terrorisme ?presencial o telemàtica? l’alumnat va considerar l’experiència com a “molt positiva” en el 100% dels casos, la qual cosa “no és casualitat”.

Per Soler aquest projecte “és una bona oportunitat per fer participar l’alumnat de la història recent que, per la seva edat, desconeixen”.

Tot i això, “el compromís de la Generalitat amb les víctimes i amb la memòria democràtica no acaba aquí”, ha apuntat la consellera Bravo. En aquest sentit, ha recordat que, tal com va anunciar el president Puig dilluns passat a Vitòria, la Generalitat propiciarà que el màxim nombre d’alumnes dels col·legis i instituts valencians puguin visitar el Centre Memorial de la capital basca “per a que vegin, amb els seus propis ulls, tot el material que s’hi atresora i que suposa un recordatori permanent que la democràcia i la llibertat no són gratis i que els discursos totalitaris i d’odi poden desembocar en terribles conseqüències”.

A més, “des de la Generalitat també promourem que les associacions valencianes puguin dur a terme una trobada anual al Centre Memorial de Vitòria per intercanviar experiències i desenvolupar projectes de recerca i difusió de continguts vinculats al terrorisme”, ha dit la consellera.

Finalment, Bravo ha anunciat que el seu departament “treballarà per a la creació d’una càtedra interuniversitària sobre Terrorisme perquè tot coneixement és essencial per entendre i entendre és la millor manera d’evitar que el que va passar torni a passar”, ha conclòs.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: