Bravo defensa que la mediació podria resoldre més de 5.000 dels 266.000 assumptes pendents dels jutjats valencians i estalviar 6,4 milions

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat que la mediació podria resoldre més de 5.000 dels 266.153 assumptes pendents que els jutjats valencians acumulen en el primer trimestre del 2021, segons dades de el Consell General de Poder Judicial.

Aquesta via, a més, permetria escurçar els terminis per a la resolució de conflictes i estalviar els 6,4 milions que costaria celebrar aquests judicis, segons Bravo.

Així ho ha explicat la consellera en la presentació, aquest dimarts, de el Decret de el Reglament de la Mediació que desenvolupa la llei valenciana aprovada el 2018 i que, entre altres novetats, garanteix la gratuïtat el servei en totes les jurisdiccions. A més, la consellera ha visitat les instal·lacions de el nou Centre de Mediació ubicat al vestíbul de la Ciutat de la Justícia de València i que ha suposat una inversió de més de 400.000 euros.

Gabriela Bravo ha explicat que la Comunitat Valenciana “segueix donant passos per consolidar la mediació com una de les alternatives a la resolució de controvèrsies” que pot ser, en temps de pandèmia, “una via complementària que ajudi a alleugerir la càrrega de treball dels jutjats i permetre a la ciutadania una solució menys costosa per resoldre les seves controvèrsies “.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que si la via judicial triga, de mitjana, entre 10 i 14 mesos en resoldre els assumptes, per la via de la mediació, el termini es redueix a tres. No obstant això, amb el suport a la mediació, “el Consell no pretén només escurçar temps, alleugerir el nombre d’assumptes que hi ha pendents en els jutjats o oferir una alternativa més econòmica” sinó també que la ciutadania “pensi també en diàleg quan s’enfronta a la resolució d’un conflicte “.

Per això, la Generalitat, a través de la Llei i el Reglament, “posa els mitjans per dur a terme la mediació en tot tipus de controvèrsies”, de manera que la Valenciana és “l’única comunitat que possibilita a totes les jurisdiccions aquesta via de resolució de conflictes “. A més, fomentarà la qualitat de l’activitat mediadora a través d’un segell de qualitat i garantirà el seu accés a través de la mediació gratuïta.

En aquest sentit, el Decret regula la mediació gratuïta, i l’equipara a la justícia gratuïta de manera que la ciutadania pugui accedir en igualtat de condicions a qualsevol de les dues vies de resolució de conflictes: litigi o mediació.

Els beneficiaris i beneficiàries de la mediació gratuïta seran les persones amb escassos recursos econòmics, però també persones amb discapacitat o els qui tinguin reconeguda la condició de víctima de delicte. “La Comunitat Valenciana? Ha recalcat la consellera? Torna a ser pionera, incloent a aquests dos col·lectius entre les persones que podran optar per la mediació gratuïta”.

El decret també garanteix l’excel·lència i la qualitat dels serveis de mediació. En aquest sentit, es regula un segell de qualitat que acreditarà a entitats i professionals de la mediació.

Per Gabriela Bravo, aquesta mesura “és fonamental perquè la ciutadania confiï en la Mediació com una alternativa amb totes les garanties necessàries per resoldre els seus conflictes”.

La Comunitat Valenciana està entre les primeres autonomies en mediació intrajudicial. Segons les dades de l’CGPJ, el 2020 aquesta autonomia va ser la tercera en casos derivats a mediació familiar, només superada per Catalunya i Galícia; també la tercera en mediació penal, per darrere de Catalunya i País Basc, i la segona en assumptes derivats a la mediació civil després de Catalunya.

“La nostra aspiració com a govern és fer una Comunitat Valenciana més justa i que sigui una justícia on el diàleg tingui cada vegada més pes”, ha dit la consellera.

Segons Bravo, per a això, “eines com el Reglament de Mediació són fonamentals i no només perquè poden propiciar un canvi de visió en la ciutadania, perquè percebi la justícia com una administració més propera i amable, sinó perquè a través de la mediació estem fomentant la convivència i l’entesa i, en definitiva, valors democràtics com el diàleg i el consens “.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: