Borriana realitzarà un estudi de geolocalització per conèixer la ubicació de les fosses de la Guerra Civil

L’Ajuntament de Borriana durà a terme un estudi de geolocalització per conèixer la ubicació exacta de les fosses de la Guerra Civil que puguin haver-hi en el terme municipal. Uns treballs que s’efectuaran en una primera fase, per continuar més endavant amb la investigació sobre cadascuna de les fosses descobertes.

Amb aquest projecte, l’edil de Patrimoni, Vicent Granel, explica que “el que es pretén és realitzar un inventari complet i detallat de les fosses comunes de la Guerra Civil a Borriana, amb el doble objectiu de protegir el seu emplaçament i de plantejar futures intervencions d’inhumacions “.

Així doncs, el projecte compta amb una primera fase, en la qual es realitzarà un estudi de localització de represaliats i fosses mitjançant la recerca en arxius locals i nacionals, com els de l’Exèrcit o l’Arxiu General de la Guerra Civil, conegut popularment com el arxiu de Salamanca. A més, es procedirà a la consulta d’sumaríssims i altres fonts documentals com arxius privats o hemeroteques.

Aquesta fase es complementarà amb un treball de camp intensiu amb fonts orals, enregistrament d’entrevistes i testimonis i recuperació de tot tipus de documentació (gràfica, escrita o física) sobre les possibles víctimes. D’aquesta manera, es crearà un fitxer de familiars per a futures fases d’intervenció en la recuperació d’inhumacions.

La segona fase es durà a terme amb la redacció d’un projecte de prospecció geofísica per a l’actuació en les zones on, gràcies a la documentació recollida en la primera fase, es presumeixi l’existència de fosses comunes. En aquesta exploració de l’subsòl es pretén documentar totes les característiques físiques de cada fossa per preparar futures actuacions.

Granel ha explicat que “hi ha dades disperses que parlen d’un mínim d’una o dues fosses”. El calendari previst d’execució és de 9 mesos per a la primera fase de documentació i de 3 mesos per a les campanyes de prospecció geofísica.

En l’actualitat, Borriana no té un estudi en profunditat sobre les fosses comunes de la Guerra Civil al municipi, de tal manera que només es coneix l’emplaçament aproximat d’una d’elles, situada per referències orals, a la zona de l’actual cementiri municipal . També hi ha referències segons Patrimoni Nacional d’el trasllat d’una fossa (932/2009 CAT) a la Vall dels Caiguts. Les dades concretes de les dues són pràcticament inexistents, encara que sí que consta una gran quantitat d’afusellaments a Borriana entre els anys 1939 i 1942.

Com ha explicat Granel, “és essencial documentar totes les fosses que hi pugui haver per iniciar de forma immediata un protocol de protecció de les mateixes per evitar així la possible situació de desemparament en què es puguin trobar, el que comporta un fort risc d’alteració , deteriorament o desaparició “.

Segons els tècnics, la repercussió de el projecte s’estén territorialment, a l’àmbit de la comarca de la Plana Baixa i del seu entorn immediat, ja que Borriana comptava amb amb una presó d’alta capacitat, concretament el exconvent dels mercedaris, que va arribar a albergar entre 1.600 i 2.000 represaliats oriünds de diverses poblacions.

D’altra banda, en l’àmbit provincial aquest projecte és de gran interès social, ja que escassegen els mapes de fosses a la província. A més, en l’apartat cultural, aquesta intervenció és important per aportar nous coneixements i dades a la línia de divulgació i recuperació de la memòria històrica que ja realitza des de fa anys l’Ajuntament de Borriana, com per exemple en la recuperació i posada en valor de el refugi antiaeri de el camí d’Onda o les Jornades de el Memorial Democràtic que s’han celebrat els últims anys.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: