Barceló: “Tretze pacients s’han beneficiat ja de la innovadora teràpia CAR-T a la Comunitat Valenciana”

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que són ja “tretze els pacients que s’han beneficiat de la innovadora teràpia CAR-T per al tractament de determinats casos de leucèmia i limfoma a la Comunitat Valenciana”, cosa que ha valorat molt positivament perquè “suposa una important via d’esperança per a aquests pacients que abans no comptaven amb una alternativa terapèutica per superar la malaltia”.

En aquest sentit, ha agraït la feina dels equips dels hospitals La Fe i Clínic de València, que “han posat tot el seu esforç perquè aquesta teràpia sigui una realitat en el nostre sistema sanitari”.

La innovadora teràpia CAR-T s’aplica tant a l’Hospital Clínic Universitari de València com a l’Hospital La Fe des del passat mes de desembre.

Es tracta d’una teràpia gènica per al tractament de determinats casos de leucèmia i limfoma. En concret, s’ha aplicat a nou pacients a l’Hospital Clínic i altres quatre pacients a La Fe. Alguns d’ells provenen de comunitats autònomes veïnes com Múrcia, Aragó i Castella la Manxa.

A nivell nacional són onze hospitals els que estan acreditats per dur a terme aquest nou tractament per a determinats casos de leucèmia i limfoma, entre ells l’Hospital Clínic i l’Hospital la Fe.

Segons ha explicat el cap de Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de l’Hospital Clínic Universitari, Carlos Solano, “els resultats fins ara aconseguits en aquests nou pacients tractats en el Clínic són molt esperançadors. Cal tenir en compte que aquesta teràpia suposa que entre un 30 % i un 40% dels pacients que no tenien altra alternativa terapèutica, puguin tenir opcions de curació “.

Així mateix, fins ara a La Fe s’han tractat a quatre pacients, tots amb limfoma difús de cèl·lules grans B. De tots ells, els dos primers pacients tractats estan evolucionant favorablement i els dos estan pendents d’avaluació, ja que s’ha realitzat recentment.

La teràpia CAR-T és una forma d’immunoteràpia personalitzada i dirigida específicament a l’tumor que ha demostrat una eficàcia clara amb una taxa de curació elevada. Constitueix un nou tractament per a pacients amb limfomes i leucèmies que no han respost a altres tractaments i que es consideraven incurables fins a l’actualitat.

Com funciona la teràpia

La funció de sistema immunològic de l’ésser humà és eliminar les cèl·lules tumorals a través dels limfòcits T. Per diversos motius es pot perdre aquesta funció i es pot desenvolupar una neoplàsia, és a dir, una formació anormal en algun lloc de el cos de teixit en forma de tumor.

En la teràpia CAR-T s’extreuen limfòcits T de el propi pacient i se’ls introdueix un gen en el nucli amb l’ajuda d’un virus modificat, el que fa que els limfòcits de el pacient expressin en la seva superfície un receptor capaç de reconèixer a l’antigen específic de l’tumor i combatre-ho.

Els limfòcits de el pacient s’extreuen al centre hospitalari i posteriorment són enviats als EUA on es realitza la modificació genètica. Allà es preparen perquè es “s’expandeixin” en laboratori i posteriorment es tornen a el centre i es infonen a l’pacient. Abans de l’tractament, se li aplica a aquest pacient una lleugera quimioteràpia per tal de preparar l’organisme perquè els limfòcits exerceixin la seva funció.

“És un procediment complex i que justifica que el Ministeri de Sanitat hagi seleccionat per a l’administració de la teràpia CAR-T a centres amb gran experiència en l’ús de teràpies antitumorals complexes, incloent el trasplantament de progenitors hematopoètics”, ha explicat Carlos Solano.

La posada en marxa d’aquesta teràpia ha requerit el treball d’un equip de més de 20 professionals, fonamentalment hematòlegs i farmacèutics, però també neuròlegs, metges d’UCI, infectòlegs i microbiòlegs i personal d’infermeria, entre d’altres.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: