Arqueòlegs de la UA troben a Cabezo Redondo un habitatge incendiat amb elements estructurals de fa més de 3.000 anys

Les excavacions del Jaciment del Cabezo Rodó d’aquest estiu ha deixat a la llum les restes d’un habitatge incendiat fa més de 3.000 anys, cosa que permetrà als experts estudiar elements de l’estructura i de la construcció, objectes domèstics i altres elements com ara llavors que, encara cremades, poden aportar interessants dades per a l’estudi posterior, segons va explicar el catedràtic de la Universitat d’Alacant, Mauro Hernández.

La visita d’avui és prèvia a la campanya de portes obertes organitzada per demà dissabte i que espera unes 1.000 visites durant els diferents passis establerts a aquest jaciment important de l’Edat de Bronze ibèric. L’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán, i els regidors Francisco Iniesta, Elena Benítez i Paula García, van acompanyar la vicerectora de Cultura, Cata Iliescu, a l’explicació que van oferir els responsables d’aquesta campanya, Gabriel García i Virginia Barciela, els treballs dels quals van iniciar fa 35 anys.

L’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán, va qualificar d’“un altre dels nostres tresors” el Jaciment que “situa al mapa del món la nostra ciutat com a nucli històric, cultural i turístic” i del qual cada any s’aconsegueixen objectes importants que donen llum a la investigació.

Per a la vicerectora de la UA, Cata Iliescu, “aquest jaciment és part de la UA, perquè hi hem treballat des de fa més de tres dècades, hem aconseguit importants troballes de rellevància internacional i que, una vegada més com va passar amb el Tresor de Villena, situa la ciutat entre els pols atractius en investigació arqueològica”.

La importància d’aquesta campanya rau en la troballa d’elements constructius de fa més de 3.000 anys, com ara el terra de l’habitatge, una sitja on emmagatzemaven aliments, i elements domèstics com a atuells i, fins i tot, una estora d’espart malmesa parcialment per el foc que s’entén que cobria aquesta sitja, va comentar Gabriel García, un dels responsables de l’excavació.

L’excavació encara aflora la resta de la cendra d’un dels incendis domèstics més antics dels quals hi ha constància, a més d’haver trobat la resta de la sostrada, i alguna de les llavors que utilitzen als seus cultius, principalment ordi.

Objectes únics

Per la seva banda, Virginia Barciela, responsable de la campanya d’excavació, va mostrar elements únics com un gran atuell que, fins i tot fracturat pel pes de l’estructura que va cedir per l’incendi, es conserva pràcticament sencera. “Es tracta de la peça més gran de la que hem trobat a Cabezo Redondo, gairebé completa i de gran interès per a la investigació”. A més, hi ha un punxó confeccionat amb restes òssies i material ja trobat en altres campanyes anteriors com a restes d’ivori.

Barciela considera que les llavors calcinades són “d’extrema importància perquè ens permet conèixer els tipus de cultiu, la base de l’alimentació i, sobretot, perquè aquest material oferirà dades de la datació”.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: