Arcadi España: “Sol·licito el suport als Pressupostos amb l’objectiu de seguir millorant la vida dels valencians i valencianes”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha demanat aquest dilluns a les Corts el “respatller” per als Pressupostos de la Generalitat per al 2023 i el “rebuig” a les esmenes a la totalitat “amb l’únic objectiu de seguir millorant la vida dels valencians i valencianes”.

“Es tracta dels vuitens pressupostos d’aquest Consell amb què marquem una nova fita perquè ens convertim en l’únic govern de coalició de tot Espanya que aconsegueix presentar davant les Corts vuit pressupostos consecutius en temps i forma”, ha destacat Arcadi España, que ha afirmat que aquests comptes “estan avalats per l’AIReF, aporten solucions a problemes reals i neixen del diàleg”.

“Aquest assoliment, -ha afegit el titular d’Hisenda-, és fruit del fort compromís del Consell amb les valencianes i valencians que garanteix l’estabilitat necessària en un context d’una forta incertesa internacional per a totes les economies”. “I ho fem a través d’un senyal d’identitat pròpia, la via valenciana, basada en el diàleg continu amb els agents socials i el consens dins d’un Consell plural”.

Arcadi España ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació a les Corts Valencianes del projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2023, així com el Projecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat, que aquest dilluns s’han sotmès al debat a la totalitat.

Arcadi España ha insistit que aquests comptes “no són només números, sinó les solucions a les preocupacions de les valencianes i valencians; l’instrument de l’Aliança davant de la inflació; la liquiditat perquè les nostres empreses, pimes i autònoms puguin continuar amb les persianes obertes; el suport a la nostra indústria taulellera i ceràmica davant de les conseqüències de les crisis energètica i la palanca per reduir al màxim possible els efectes de la pujada de preus perquè els ciutadans segueixin omplint la seva cistella de la compra sense veure’s condicionats per les circumstàncies econòmiques” .

A més, el conseller ha apel·lat a la cambra a “consolidar la recuperació impulsant i ajudant el teixit productiu, creant ocupació, atraient inversions a la Comunitat, ajudant les famílies a afrontar la pujada de preus i garantint l’estabilitat que ens exigeix ​​el context que ens ha tocat viure”.

Despesa real més alta de la història

Durant la seva intervenció, el responsable d’Hisenda ha explicat que per fer front al nou context socioeconòmic “comptem amb uns pressupostos ambiciosos, en què la despesa real adreçada a la ciutadania arriba als 22.116 milions d’euros, la més alta de la història. que suposa un increment del 6,8% respecte a l’any 2022, i un 70% més que el 2015, amb un total de 9.115 milions més”.

Arcadi Espanya ha incidit que aquests comptes públics estan dissenyats “per a la majoria, responen als efectes de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, al desafiament de la pujada de preus, busquen aconseguir la nostra sobirania energètica mitjançant energies netes i renovables, impulsen l’ocupació i reforcen el nostre escut social”.

Així mateix, -ha continuat el conseller-, “disposem de serveis públics per protegir els drets i cobrir les necessitats de totes les valencianes i valencians sobre la base de la transformació econòmica i social que ja vam iniciar fa més de set anys. Així, hem aconseguit avançar en els drets de les valencianes i els valencians mitjançant el suport a les persones dependents, la dignificació de l’educació pública, l’aposta per l’habitatge davant l’emergència habitacional i amb una sanitat universal avançada”.

El conseller ha subratllat que per a la posada en pràctica de totes aquestes polítiques s’han destinat “més recursos que mai”, i així les conselleries productives comptaran amb 3.859 milions, un 8,5% més que el 2022, mentre que la despesa social puja a 18.325 milions, cosa que significa 7.000 milions més que 176 el 2016, “per sobre de la mitjana d’Espanya”.

“Cada 24 hores del 2023 el Consell destinarà 50,2 milions a les àrees de Sanitat; Educació; Igualtat i Polítiques Inclusives; Ocupació i Habitatge. A més, només l’àrea de sanitat compta amb 8.250 milions, el pressupost més gran de la Generalitat que representa el 29% i en què apareix plasmat de forma pionera el Pla Valencià de Salut Mental”, ha apuntat Arcadi España.

Tot i això, el conseller ha reiterat que malgrat comptar el 2023 amb 13.928 milions procedents de les transferències del model de finançament “necessitem els mateixos recursos que la mitjana d’autonomies i per això és necessària la reforma del sistema de finançament i la consegüent compensació de el deute derivat del infrafinançament per poder mantenir uns serveis públics de qualitat”.

Així mateix, Arcadi España ha exposat que els comptes del 2023 comptaran amb “1.187,88 milions de Fons Europeus” i uns ingressos derivats de la recaptació tributària que es veuran augmentats “com a conseqüència del dinamisme de l’economia valenciana durant aquest any 2022”.

Reforç de la política turística i impuls de l’habitatge públic

Així mateix, el conseller ha desgranat algunes de les mesures que engloben aquests pressupostos com “el reforçament de la nostra política turística per dinamitzar i desestacionalitzar un sector que és fonamental per a l’economia valenciana; s’inicia amb 50 milions l’homologació dels salaris al sector dels serveis socials per posar fi a una injustícia històrica, així com l’impuls de l’habitatge públic i, durant el transcurs d’adjudicació d’habitatge, ajudem econòmicament les famílies sol·licitants” .

“Adoptem una posició proactiva per atraure inversions, millorar el nostre model econòmic i donar suport al teixit emprenedor i de startup. Amb això, creem ocupació de qualitat i conservem el talent valencià, alhora que injectem recursos als sectors que més ho necessiten”, ha exposat Arcadi España, que ha especificat que aquest projecte de llei “compta amb línies pressupostàries que arriben fins als 110 milions per ajudar el sector ceràmic i taulell davant la pujada del preu de l’energia”.

De la mateixa manera, -ha prosseguit el titular d’Hisenda-, “reforcem el sistema judicial amb la construcció i millora de les seus judicials, la digitalització de la justícia i el reforç a les plantilles. A més, ens convertirem en la primera autonomia que facilitarà llibres de text gratuïts als estudiants de Batxillerat, i en sanitat, amb els recursos més grans de la història, es podran crear 995 places, reforçar l’Atenció Primària, estendre els cribratges de càncer de mama o de coll d’úter i destinar-ne 40 milions per al Pla d’Acció de Salut Mental”.

A més, Arcadi España ha recalcat que els pressupostos de 2023 contemplen el “desenvolupament de nous combustibles per a la transició energètica, l’impuls de l’eficiència energètica a la indústria, es reforça la prevenció d’incendis, l’educació ambiental i els reptes climàtics, i es impulsen les energies renovables i el transport públic”.

Així, l’Autoritat de Transport Metropolità de València comptarà amb un 25% més de pressupost que li permetrà aplicar rebaixa de preus i ampliació de línies i serveis, mentre que el pla de finançament de les universitats públiques comptarà amb 95 milions per garantir el bon funcionament i qualitat, tant docent com investigadora, de les nostres universitats

Reforma fiscal per corregir la inflació

Durant la seva al·locució, el conseller ha ressaltat que per corregir els efectes de la inflació aquests pressupostos inclouen una reforma fiscal per al 2023 “amb l’objectiu de millorar la progressivitat i la redistribució dels impostos propis i cedits a través d’una nova escala de l’IRPF . Així, ajudarem les famílies valencianes que més ho necessiten a esmorteir la pèrdua de la capacitat adquisitiva com a conseqüència de la pujada de preus”.

En concret, Arcadi España ha detallat que es canalitzarà “a través de l’augment del mínim personal i familiar, exempt de tributació, un 10%, el màxim que ens permet la norma, així com l’augment del 10% de totes les deduccions i la ampliació en un 17,30% dels límits de renda per accedir-hi. Amb aquesta mesura es mantindrà una davallada d’impostos per al 98,7% de contribuents”.

Igualment, el titular d’Hisenda ha assenyalat que a partir de l’any que ve s’exigirà un esforç més gran a les rendes altes i grans fortunes, l’1,3% dels contribuents valencians. A més, s’augmentarà un 0,25% cada esglaó de la tarifa de l’impost de patrimoni per a aquells que, una vegada aplicades les deduccions o bonificacions, superin els 1,3 milions.

I, finalment, s’hi afegeix un nou tram en Transmissions Patrimonials Oneroses per a aquelles persones que adquireixin immobles per quantia superior a un milió d’euros, de manera que aquestes persones pagaran per aquest impost un 11% en lloc del 10% general.

Presentació de la Llei d’acompanyament

Arcadi España també ha presentat i sol·licitat el suport de les Corts al Projecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat Valenciana, que constitueix juntament amb els pressupostos de 2023 “l’eix sobre el qual s’assentaran les bases de la lluita contra la inflació, de la superació de la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, la consolidació i l’avenç de la recuperació econòmica i la potenciació del nostre escut social mitjançant uns serveis públics de qualitat per a totes i tots els valencians” .

Així, el responsable d’Hisenda ha concretat que a través de la Llei d’Acompanyament s’han regulat taxes i altres continguts fiscals per a l’exercici 2023 com la supressió de la taxa d’expedició del Carnet Jove, que serà gratuïta per als joves entre 14 i 30 anys, per facilitar l’accés als joves valencians dels avantatges i descomptes que hi estan associats. Així mateix, es duu a terme l’acceptació de les competències de gestió de l’impost sobre el dipòsit de residus a abocadors, la incineració i la coincineració de residus a l’àmbit de la Comunitat.

En el seu discurs, Arcadi España també ha exposat que mitjançant aquesta norma es crea l’Agència per a la Digitalització i la Ciberseguretat de la Comunitat Valenciana, que actuarà “com a palanca del teixit productiu valencià, potenciarà la creació de riquesa i ocupació d’alt valor” afegit, alhora que donarà resposta als nous riscos tecnològics treballant per la ciberseguretat i amplificant l’esforç que ja s’està realitzant des de la DGTIC”.

En mobilitat, la Llei de Mesures Fiscals permet que els taxis en municipis amb aquest servei el puguin prestar a localitats del seu entorn encara que no disposin d’aquest servei, i s’incorpora a la classificació del transport de viatgers, el transport a la demanda per prestar un servei de mobilitat a nuclis rurals o deficitaris.

De la mateixa manera, mitjançant aquest Projecte de llei, es modificarà la Llei de Funció de la Funció Pública Valenciana perquè “totes les mesures de lluita contra la violència de gènere” es tramiten de forma preferent.

Així, les víctimes de violència de gènere “tindran preferència en l’accés a les activitats formatives organitzades per l’Administració, alhora que s’exigirà un sigil i discreció especial sobre les dades personals de les víctimes per garantir la seguretat de les dones i la protecció dels seus drets fonamentals”.

En les mesures de gestió administrativa destaquen també les modificacions normatives per a l’impuls i la celeritat en programes d’ajudes i liquiditat per al teixit empresarial valencià.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: