Arcadi España: “La Comunitat reivindica la reforma del finançament autonòmic per millorar i avançar en la igualtat entre tots els espanyols”
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha reivindicat “una reforma urgent i necessària” de l’actual model de finançament autonòmic “per garantir la igualtat i l’equitat entre tots els espanyols i que posi fi a la discriminació que pateixen les pitjor autonomies” finançades com la Comunitat Valenciana, amb una manca evident de recursos”.
Arcadi España ha subratllat que el finançament autonòmic “és fonamental per garantir els serveis bàsics de la població com la sanitat, l’educació, els serveis socials o la justícia” i, per això, ha apuntat que el compromís de la Generalitat malgrat la manca de recursos “és la de garantir una despesa per habitant semblant a la de la mitjana espanyola per no discriminar els nostres ciutadans, encara que això es produeixi a costa de l’augment del deute, amb la càrrega financera que això comporta”.
“Necessitem solucions estructurals i per això seguim reivindicant tant el canvi en el model de finançament autonòmic com una solució al problema del deute històric”, ha indicat Arcadi España després d’incidir que “en cap cas aquest debat s’ha de convertir en una lluita entre les diferents comunitats”. “Disfrutar de serveis públics de qualitat és un dret de tots els espanyols i espanyoles amb independència d’on visquin, i aquest continuarà sent el full de ruta de la Generalitat: sol·licitar al Govern, a totes les formacions polítiques ia la resta d’autonomia que obrim el debat i que ens hi posem d’acord”.
Arcadi España ha realitzat aquestes declaracions durant la conferència inaugural ‘El finançament autonòmic i l’harmonització fiscal’, que ha impartit al congrés que se celebra amb motiu del XL Aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Durant la seva intervenció, el titular d’Hisenda ha reiterat que no hi ha equitat en el repartiment dels recursos entre comunitats. Per això, des del Consell introduïm una proposta més àmplia i flexible, no proposem un model per a la Comunitat sinó des de la Comunitat, pensant de manera global, també en altres comunitats per corregir desigualtats però sense perdre la mirada conjunta”.
En aquest sentit, Arcadi Espanya ha assenyalat que a la Comunitat Valenciana “estem oberts al diàleg institucional que permeti estendre ponts entre tots els territoris i comprendre que el constitucionalisme financer es defineix sobre la base de la solidaritat i de la igualtat”.
“Per això, -ha explicat el conseller-, hem de recuperar el consens polític en aquest sentit, com va passar als Pactes de la Moncloa o l’esperit de la transició, per una raó d’igualtat i justícia”.
Pel que fa al model fiscal, Arcadi España ha ressaltat que el debat “no és si impostos sí o no, atès que són fonamentals per sostenir els nostres serveis públics, sinó quins impostos, quina progressivitat i qui els ha d’assumir”. En aquest cas, ha apuntat el responsable d’Hisenda, “defensem que qui guanya més, més ha d’aportar. Perquè sense impostos no hi ha Estat del Benestar, no hi ha sanitat, no hi ha educació i no hi ha polítiques socials”.
Fundació Professor Manuel Broseta
La Facultat de Dret de la Universitat de València acull els dies 7 i 8 de novembre la celebració d’aquest congrés, organitzat per la Fundació Professor Manuel Broseta i la Càtedra de Dret Autonòmic Valencià, i compta amb la col·laboració de Presidència de la Generalitat .
Durant aquest simposi, que ha estat inaugurat pel degà de la Facultat de Dret de la Universitat de València, Javier Palao, i el president de la Fundació Professor manuel Broseta, Vicente Garrido, hi participen diferents personalitats de la política valenciana, així com professors universitaris de Dret Constitucional de la Universitat de València.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana