Arañuel llança un SOS per controlar la superpoblació de cabra hispànica

La superpoblació de cabra hispànica en territoris de l’interior de la província de Castelló constitueix una greu amenaça per a la continuïtat d’activitats agrícoles. És el cas d’Arañuel, un petit municipi de la comarca de l’Alt Millars, “que en un altre temps compatibilitzava l’equilibri de l’explotació agrícola amb la fauna autòctona que avui està multiplicada i busca aliment allà on abans no arribava”.

Just Palomares, alcalde d’Arañuel, fa una crida a les autoritats autonòmiques “per prendre cartes en l’assumpte i garantir un equilibri que avui està perdut”. “Els pobles de l’interior som els primers que hem garantit aquesta convivència fins que uns quants mal anomenats ecologistes van decidir trencar aquestes pautes i aplicar decisions polítiques sobre activitats que protegien agricultura i fauna”.

Avui el resultat “els patim pobles com Arañuel”. “La Sèquia Nova garanteix l’aigua de reg a més d’un centenar de minifundis de veïns que encara tenen la gosadia i la il·lusió de conrear les seves terres. I dic la gosadia perquè cal tenir paciència per seguir cultivant “. Explica Palomares “que cada quinze dies les canalitzacions es trenquen pels despreniments de les cabres que cada vegada s’acosten més a les zones de reg”. D’altra banda, arribada la primavera, “aquests animals baixen als cultius i arrasen”.

I el resultat és “que en pobles com el nostre cada vegada hi ha més zona de cultiu que s’abandona, perquè a més de costar un esforç físic i econòmic, si a la fi el fruit se’l mengen les cabres hispàniques, ¿de què serveix?” .

Per Arañuel “les autoritats haurien d’implicar i garantir el control d’aquests caps”. “Ho hem denunciat en infinitat d’ocasions. Sobretot perquè en el nostre territori hi ha canalitzacions que estan en plens penyals i hi ha gent que arrisca la seva vida per poder reparar-“. De fet, Arañuel està invertint ara a crear un cordó de seguretat perquè els operaris que reparen aquests conductes tinguin un salvavides en cas de caiguda.

“Som un poble petit i sense recursos. Vam decidir assumir la gestió d’aquests canals de reg quan en 2006 els regants van dissoldre les comunitats. No volíem que es perdés aquesta activitat històrica de la nostra localitat. No obstant això, en els últims sis mesos hem advertit un increment irracional de cabres hispàniques. I cal resoldre-ho. Com més aviat “.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: