Ana Barceló anuncia més de 2.000 equips de diagnòstic i tractament a Atenció Primària per millorar la capacitat resolutiva dels centres de salut

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha mantingut aquest dimarts una trobada amb els representants de les entitats i associacions vinculades a l’Atenció Primària a la Comunitat Valenciana per abordar els objectius del nou Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023 , que suposarà una millora organitzativa, assistencial i un increment dels recursos destinats als centres de salut.

El Dia Internacional de l’Atenció Primària, la titular de Sanitat ha volgut ressaltar la importància que té l’Atenció Primària dins del sistema públic sanitari a la Comunitat Valenciana i ha manifestat que “dia a dia es treballa per millorar l’atenció que rep la ciutadania i perquè els centres sanitaris comptin amb més i millors recursos per poder respondre a les necessitats assistencials de la població”.

Barceló ha avançat aspectes relacionats amb el Pla d’Acció per a Atenció Primària i Comunitària, el document que detalla i desenvolupa les actuacions contemplades al Marc Estratègic i que s’ha remès al Ministeri de Sanitat per optar al cofinançament amb fons estatals d’algunes de les iniciatives recollides al Marc Estratègic.

Entre aquestes mesures hi ha el cofinançament del nou equipament tecnològic amb què es dotarà els centres de salut, “més de 2.000 nous equips de tractament i de diagnòstic, cosa que permetrà agilitzar i augmentar la capacitat resolutiva dels centres de salut “, segons ha assenyalat Ana Barceló.

Quant a l’equipament tecnològic, els centres sanitaris comptaran amb nous ecògrafs fixos i portàtils, retinògrafs, Doppler, càmeres per a teledermatologia, dermatoscopis, electrocardiògrafs, dispositius de monitorització de tensió arterial, desfibril·ladors i equips complets per a l’atenció d’emergències en entorns rurals.

D’aquesta manera, “a més de facilitar la feina que desenvolupen els professionals sanitaris als centres de salut, l’increment d’equips tecnològics permetrà agilitzar la realització de proves diagnòstiques, evitar el desplaçament dels pacients a altres centres i, en definitiva, oferir-ne una millor qualitat assistencial”, ha destacat Barceló.

326 milions per al Marc Estratègic d’Atenció Primària

La incorporació de nova tecnologia per millorar la capacitat resolutiva és una de les mesures contemplades al nou Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, engegat per la Conselleria de Sanitat i que compta amb un pressupost de 326 milions d’euros destinats a la millora de les infraestructures, equipament i sistemes d’informació, així com a l’augment dels recursos humans als centres sanitaris de la Comunitat Valenciana ia la posada en marxa d’un nou model assistencial i organitzatiu als centres.

Segons ha indicat Barceló “la finalitat és consolidar aquest nivell assistencial com a eix vertebrador del sistema sanitari. Per això, a més del pressupost inicial durant aquests dos anys per renovar l’Atenció Primària (326 milions), els propers anys se seguiran augmentant els recursos fins a assolir el 2025 el 25% del total del pressupost sanitari”. De fet, la Comunitat Valenciana ja és la quarta que més percentatge destina a Espanya amb un 15,1%, segons dades del Ministeri de Sanitat.

1.613 noves places a Atenció Primària

L’objectiu del nou model d’atenció primària és adequar l’assistència sanitària a la nova realitat. D’aquesta manera, es pretén respondre a la cronicitat i l’envelliment de la població, per això s’incrementarà el personal i potenciarà les noves tecnologies i els sistemes d’informació.

De fet, la plantilla actual d’Atenció Primària s’incrementarà un 13%, i aquest any comptarà amb 1.613 places més, cosa que permetrà reduir les ràtios per sota de les recomanacions existents. Per això, la Conselleria de Sanitat invertirà 130,7 milions d’euros.

A més, quant a recursos materials, la inversió en tecnologia i infraestructures de 2022 i 2023 és de 188 milions d’euros. Del total, més de 76 seran per a la construcció de nous centres de salut; i 8 milions aniran destinats a millores als sistemes d’informació.

Sistema organitzatiu més àgil i eficient

Els centres de salut comptaran amb tres coordinacions diferenciades: mèdica; d’infermeria i administració/admissió. L’objectiu és aconseguir més agilitat i eficiència en l’atenció sanitària. Per això, s’establiran indicadors propis dels equips de primària en els acords de gestió per tal de millorar aspectes particulars identificats a cada centre,

Totes les accions contemplades al Marc Estratègic d’Atenció Primària pretenen optimitzar l’atenció clínica, a més s’establiran mecanismes per millorar la coordinació entre els diferents nivells assistencials, de primària amb especialitzada, amb salut mental, salut pública, així com els àmbits sociosanitaris i educatius.

Finalment, cal recordar que s’està treballant en un decret per posar en marxa mecanismes per incentivar l’ocupació dels llocs de difícil cobertura.

“Crearem un potent sistema d’atenció primària que li permetrà convertir-se en l’eix principal de la sanitat valenciana. Totes les mesures que es posaran en marxa estan orientades a enfortir el sistema, a modernitzar-lo i, sobretot, a respondre a les necessitats dels ciutadans”, ha indicat Barceló.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: