Almassora tanca la compra de la casa dels Àngels per a protegir la muralla en 2023

La Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament d’Almassora destinarà 23.001,30 euros abans de finalitzar l’any per a adquirir la casa situada en el número 2 del carrer els Àngels amb l’objectiu de recuperar un tram de la muralla del segle XIII. L’immoble, situat en el centre històric de la Vila i datat la seua construcció en el 1886 segons el Cadastre, passarà a ser propietat del consistori abans de finalitzar l’any. Una vegada adquirida l’habitatge d’uns 90 metres quadrats l’Ajuntament començarà les labors de recondicionament.

Segons els estudis de l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, des de 2003 el consistori coneix de l’existència d’aquesta muralla medieval conservada i situada a l’interior d’aquest immoble, a més d’alguns metres al carrer Verge de la Llum i el carrer Sant Vicent. El total d’aquesta paret aconsegueix els 15 metres lineals i és precisament al carrer els Àngels on es conserva la major part de la resta de la muralla, amb una sagetera, arcs gòtics en rajola així com tota la construcció en tapial.

D’aquesta manera, una vegada adquirida l’habitatge, l’àrea de Patrimoni, mitjançant alguna empresa experta en el sector, recondicionarà els 90 metres quadrats de l’habitatge i posarà en valor la muralla medieval per a convertir aquest enclavament en un espai únic en el municipi. L’equip de govern busca amb aquesta compra poder atorgar-li màxima protecció com ben històric a una zona que se sumaria al catalogue de béns d’Almassora, a més de ser una zona lúdica de patrimoni cultural turístic que enaltirà la història local.

Cal recordar que el barri de la Vila, declarat fa uns anys Bé d’Interés Cultural (BIC), és un recinte emmurallat que naix i s’expandeix a mitjan segle XIII, després de la conquesta de Jaume I. Els documents marquen al voltant de l’any 1260 com a data de creació de l’actual entramat urbà del centre històric. En aquest moment, està conformat per dos carrers centrals i dues exteriors paral·leles a les antigues muralles, així com una plaça central.

Finalment, la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, ha confirmat que “abans de finalitzar l’any l’Ajuntament tindrà en propietat aquest habitatge de la Vila que té un gran valor històric per al nostre municipi”. “Tenim estudis del nostre personal que confirmen que hi ha cases contigües a aquesta que també poden tindre trams d’aquesta muralla datada en el segle XIII”, ha apuntat l’edil.

Informació i Foto: Ajuntament d’Almassora

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: