Aitana Mas: “Hem de continuar treballant per la consolidació dels serveis socials, la lluita contra el canvi climàtic i un canvi en el model productiu”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha advocat perquè el Consell “del Pacte del Botànic segueixi treballant en el futur per la consolidació dels serveis socials com a quarta pota de l’estat del Benestar” així com per tenir un full de ruta contra el canvi climàtic”. A més, ha destacat la necessitat d'”aconseguir un canvi efectiu que consolidi un nou model productiu en coherència amb el nostre territori”.

Aitana Mas ha participat avui en l’esmorzar-col·loqui organitzat pel Fòrum Alacant, amb la ponència ‘Obrir el futur amb un nou Botànic’ en què ha analitzat els canvis estructurals que s’han produït a la Comunitat Valenciana des del 2015 fins a l’actualitat i les perspectives de cara a un pacte de govern a partir de la propera legislatura.

Així, a més de l’aposta pels serveis socials, la lluita contra el canvi climàtic i la producció sostenible, la vicepresidenta situa “entre els eixos principals que han de formar part del Botànic del futur, la reivindicació d’un finançament just, que ha de ser constant, governi qui governi a Madrid” i la gestió dels Fons Next Generation que suposen la mobilització de fins a 21.000 milions d’euros els propers cinc anys amb la hipòtesi de crear uns 190.000 llocs de treball.

Millores estructurals

Mas ha ressaltat que la Comunitat Valenciana “ha canviat molt ‘durant’ el Botànic, però igualment ha canviat ‘gràcies’ al Botànic” i ha destacat algunes de les principals fites aconseguides en aquests anys, entre les quals s’ha referit a la “universalització de la sanitat només iniciar el primer govern del Pacte del Botànic”, la supressió dels copagaments sanitaris o la creació d’un sistema de gratuïtat de llibres de text.

“A més, – ha destacat- s’ha dissenyat i engegat un sistema modern de serveis socials, basat en el reconeixement de drets, que ha suposat passar dels 837 milions d’euros dedicats el 2015 als serveis socials als 2.199 dedicats a 2022. Així mateix, es va desbloquejar la gestió dels ajuts a la dependència i s’ha ampliat el nombre de persones protegides: de les 41.955 al juliol del 2015, a les 128.429 a l’agost del 2022. Pràcticament el 200%”.

En matèria econòmica ha fet referència a l’atracció a la Comunitat Valenciana de “grans projectes empresarials que generen nou teixit productiu” i una “reducció molt notable de l’atur”, de manera que mentre que el segon semestre del 2014 era del 23,02 %, al segon trimestre d’aquest any estem al 12,81%.

“Entre el 2007 i el 2015 l’atur es va incrementar el 163,08%; durant els governs del Pacte del Botànic l’atur va baixar el 44,35%” unes xifres que, ha apuntat, “són encara millors aplicades a dones i joves”.

La pandèmia i les seves conseqüències

En la seva ponència s’ha referit a l’impacte que la pandèmia i les seves conseqüències sociològiques ha tingut sobre la nostra societat i la manera de fer política, a la qual se sumen altres condicionants com ara una crisi “estellada i desigual dels esquemes neoliberals; una guerra a Europa que interpel·la sobre el futur de la seva integració, i sobre algunes certeses dolorosament arrabassades; un increment dels discursos del populisme ultradretà” i la posada en evidència davant de l’opinió pública dels “primers efectes grans del canvi climàtic”.

Per a Mas, tots aquests canvis porten a la necessitat de “reorganitzar qualsevol possible pacte de futur” i ofereix una oportunitat als governs per “encapçalar accions integrals per donar respostes a aquest tipus d’amenaces”. Davant d’aquestes dificultats, la vicepresidenta assenyala la necessitat “imaginar una societat que necessita la cohesió econòmica, territorial, cultural, social i educativa”.

Informació i Foto_ Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: