Aitana Mas: “Convidem totes les persones a tallar amb la toxicitat i el masclisme quotidià que és el germen de les violències masclistes”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha presentat la campanya institucional #25NTallaAmbLaToxicitat, amb què la Generalitat “insta totes les persones a apartar i trencar amb el masclisme de les seves vides, a tallar d’arrel amb comportaments tòxics i masclistes. Els convidem a tallar amb la toxicitat i el masclisme quotidià, que és el germen i el brou de cultiu de les violències masclistes”.

“Per això, -ha afegit- proposem que el 25 de novembre sigui un dia un dia que tallem amb totes aquelles persones, totes aquelles relacions i també conductes masclistes que ens fan mal i que fan mal a la nostra societat i que són tòxiques” .

Aitana Mas ha realitzat aquestes declaracions durant l’acte de presentació de la campanya elaborada pel seu Departament en commemoració del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que ha comptat amb la participació de la psicòloga i influencer Silvia Congost.

En la seva intervenció, la vicepresidenta ha indicat que, segons el baròmetre joventut i gènere (2021) del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, “un 18,1% de petits adolescents consideren que és normal espiar el mòbil de la parella. Un 28% de nois joves tenen una percepció de la gelosia com una prova normalitzada de l’amor”, per exemple.

“Tampoc fora de les xarxes és infreqüent veure o conèixer homes que, a discoteques, concerts, festes, treuen importància i veuen com un joc tocar el cul de noies sense consentiment”, ha apuntat.

“No podem justificar totes aquestes conductes, alarmantment quotidianes, com bromes sense maldat, o pràctiques habituals” ja que “són un brou de cultiu, són el marc estructural patriarcal i masclista que legitima les violències masclistes, com són la violència de gènere, la violència sexual, o la violència econòmica, entre d’altres”.

“Mesprear la voluntat de les dones, actuar sense el seu consentiment o atacar el seu espai personal i físic és rotundament inadmissible. Tampoc cap home no pot veure ni tolerar aquests comportaments com a admissibles”, ha insistit.

Per tallar aquestes situacions, Mas ha destacat la necessitat que es produeixin canvis estructurals i accions “proactives” per part dels homes per “no deixar passar aquest tipus d’actituds”.

“Cal propiciar un canvi de paradigma per aconseguir una societat que, davant d’un discurs sobre la violència, l’amenaça, la por i la seguretat, defensi, protegeixi i garanteixi fermament l’exercici ple dels drets i la llibertat de les dones, de la nostra capacitat de decisió sobre el mateix cos, sexualitat i vida, i que promogui i valori unes relacions, de parella o no, lliures, respectuoses, consensuades i horitzontals entre les persones, i que fomenti i cultivi l’empatia, l’afecte, els bons tractes, el desig i el plaer”.

Pack de stikers #25NTallaAmbLaToxicitat

En aquest context, la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives presenta aquest 25N una campanya amb il·lustracions de l’artista valenciana Àfrica Pitarch que, sota el lema #25NTallaAmbLaToxicitat, posa el focus en els nois, adolescents homes joves.

Amb aquest objectiu s’ha desenvolupat un ‘pack de stikers’, que es pot descarregar via 25nchatdetox.es, “amb missatges per poder ressaltar comentaris masclistes, per no quedar-se callats i criticar vídeos o fotos misògines o directament, abandonar els grups tòxics, per que s’impliquin i tallin amb la toxicitat masclista dels seus grups de missatgeria”.

D’aquesta manera, més enllà de la denúncia d’aquest tipus de comportaments per part de les dones, l’objectiu del Consell és “posar la responsabilitat per acabar amb la violència masclista a tota la societat”, ja que “és la responsabilitat col·lectiva la que pot eliminar-la, i totes i tots hem de tenir un paper actiu”.

Més de 30 milions d’euros el 2023

D’altra banda, Aitana Mas ha recordat que la lluita per eradicar la violència masclista i el suport a les dones supervivents “és una prioritat per a la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques” que es reflecteix als més de 30 milions d’euros previstos a els pressupostos per al 2023, “gairebé el triple dels 12 milions d’euros anuals compromesos en el marc del Pacte valencià contra la violència de gènere i Machista”.

Entre les mesures recolzades ha destacat els 15 milions d’euros destinats als centres i serveis ambulants d’atenció integral especialitzada que se sumen als cinc centre 24H de la Xarxa de Centres Dona i els Centres Dona Rural i d’Interior (CMRI) amb seu a Elda, Iàtova, Segorb i Sant Mateu.

Així mateix, 8,7 milions d’euros es destinaran per garantir una primera alternativa habitacional a dones supervivents de violència masclista i filles i fills.

2,7 milions d’euros més són per a ajudes directes a dones supervivents i indemnitzacions per aquelles dones que a causa d’una agressió masclista han quedat una gran invalidesa o una incapacitat permanent absoluta i per a les famílies de dones assassinades pel terrorisme masclista.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: