Política

Agricultura i la UPV ultimen les investigacions per a la solta massiva d’un parasitoide que combatrà la plaga citrícola del Cotonet de les Valls

Un parasitoide, importat des de Sud-àfrica a finals del passat mes de juliol, en virtut del conveni de col·laboració subscrit entre la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i l’Institut Agroferestal de la Universitat Politécnia de València (UPV), va a convertir-se en un poderós aliat dins de l’estratègia per combatre la plaga del Cotonet dels Valls, un insecte que causa importants danys en la citricultura valenciana.

Els resultats de les investigacions que s’estan duent a terme acrediten que aquest depredador sud-africà, denominat Anagyrus aberiae, mostra tant una bona capacitat d’adaptació a les condicions climàtiques de la Comunitat Valenciana, com un estimable nivell d’eficàcia a l’hora de reduir les poblacions de Cotonet de les Valls.

Els avenços obtinguts permetran que durant els propers mesos la Conselleria d’Agricultura, a més de cursar davant el Ministeri la tramitació dels corresponents permisos, iniciï les tasques la cria i reproducció del Anagyrus aberiae a les instal·lacions de Silla i Almassora amb l’objecte de poder efectuar soltes massives d’aquest depredador.

Així les coses, està previst que en l’arrencada de la propera campanya cirícola es disposi ja de poblacions prou elevades d’aquest parasitoide com per reduir de manera significativa la presència de la plaga a les explotacions citrícoles valencianes.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha celebrat l’èxit de la investigació, fruit de 4 anys de treball i de dos convenis subscrits entre la Conselleria d’Agricultura i l’Institut Agroforestal de la Mediterrània de la UPV , per import de 200.000 euros.

Mollà ha destacat que l’acord “demostra la necessitat d’invertir en investigació per fer front a aquest tipus de plagues importades com la del Cotonet, que s’ha anat estenent des de la seva detecció fa ara 10 anys”. La consellera ha expressat la seva confiança que el Ministeri d’Agricultura agiliti els tràmits per fer efectiva “com més aviat” la solta del paràsit.

Per la seva banda, aquest matí el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, al costat dels representants de les organitzacions agràries AVA-ASAJA, Unió de Llauradors, de les Cooperatives Agroalimentàries, del Comitè de Gestió, de l’associació de viveristes ASFPLANT i dels col·legis professionals COIAL i COITAVC, han recorregut el laboratori d’entomologia de l’Institut Agroforestal del Mediterrani de la UPV, per conèixer els treballs que s’estan realitzant en aquesta matèria.

Llanes ha manifestat que “la conclusió que podem extreure de les proves efectuades amb aquest deprador del Cotonet de les Valls és molt prometedora. La recerca d’enemics naturals contra plagues és una estratègia molt important perquè, a més de resultar molt eficaç, redueix l’ús de productes fitosanitaris, amb el consegüent impacte positiu sobre el medi ambient i la renda dels agricultors “.

El Cotonet succiona la saba dels arbres, la qual cosa comporta el seu debilitament i es tradueix en una deformació dels fruits o en una reducció de la seva mida amb la cosiguiente depreciació comercial dels mateixos. També ocasiona danys indirectes a causa de la secreció d’una melassa que serveix com brou de cultiu del fong denominat negreta.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint