Agricultura converteix València en capital mundial de prevenció i lluita biològica als cultius

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha convertit València en capital mundial en prevenció, control i lluita biològica als cultius a través del Simposi que reuneix una vintena d’experts en biocontrol per posar en comú el coneixement i compartir experiències en la matèria.

La consellera Mireia Mollà ha obert les jornades, amb la directora general de la PAC, Maite Chàfer, i el director de l’Institut d’Investigacions Agràries (IVIA), Rodolfo Canet, i ha anunciat que el Simposi serà una cita de referència anual en innovació i tecnologia agrària.

Mollà ha destacat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més inversió destina de tot Espanya a la sanitat vegetal per acompanyar i afavorir la transició, “al nostre territori ja hem desenvolupat projectes d’èxit com la tècnica d’esterilització de mascles, cria i solta massiva de predadors, l’ús de feromones, a més de les investigacions en tolerància varietal i edició genètica, per posar-ne alguns exemples” ha declarat.

En la intervenció, la consellera ha assenyalat la necessitat de desenvolupar noves estratègies i eines que s’anticipin a l’objectiu europeu de reduir a la meitat l’ús de plaguicides d’origen químic als cultius per a l’any 2030.

“Per a la Conselleria resulta fonamental generar el millor escenari per al sector primari, que passa per criteris sostenibles de lluita, des de l´acompanyament al sector i l´assistència tècnica”, ha indicat.

Mollà i el director de l’IVIA han coincidit a apuntar a l’impacte de les plagues foranes en un mercat global que obliga a imposar exigències a les importacions, com ara el tractament en fred, ia optimitzar la col·laboració a nivell científic.

En aquesta línia, l’investigador principal de l’IVIA, Alejandro Tena, ha dedicat la seva ponència al control de plagues foranes, una tendència que es manté creixent -11 noves plagues en les darreres dues dècades- i que té un impacte més gran en un cultiu perenne com els cítrics.

La titular d’Agricultura, a més, ha posat el focus a l’enfocament climàtic (en relació amb la reutilització de l’aigua, l’estat del sòl o l’adaptació varietal) en un territori com el valencià, epicentre del Canvi Climàtic.

Per part seva, Chàfer ha explicat els quatre grans eixos del full de ruta integral de la Conselleria que es divideix en Agroalimentació, Sostenibilitat i Economia Circular, Robòtica i Mecanització i Protecció Vegetal. La directora ha matisat que es tracta d‟una proposta oberta que s‟anirà complementant amb les aportacions del sector per donar una resposta adaptada als nous desafiaments.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: