Ximo Puig valora l’aposta de l’agricultura valenciana per la digitalització, la sostenibilitat i la resiliència per garantir-ne el futur

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha valorat l’aposta per la digitalització, la sostenibilitat i la resiliència de l’agricultura valenciana per garantir-ne el futur, paràmetres que coincideixen plenament amb els objectius del Next Generation EU.

Així ho ha manifestat durant l’acte de signatura dels convenis entre el president de la Societat Estatal d’Infraestructures Agràries (SEIASA) i els presidents de les comunitats de regants Sèquia Real del Xúquer, Llíria i Vall d’Uxó, que preveuen destinar-ne 55,9 milions d’euros per modernitzar el regadiu d’aquestes entitats amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

El cap del Consell també ha destacat el compromís del sector per la millora de l’eficiència energètica a través de l’ús d’energies renovables com la fotovoltaica o l’eòlica, cosa que contribuirà a “reduir la factura energètica”, i ha incidit en la necessitat d’incrementar “la productivitat i la competitivitat per millorar les rendes” i garantir així el relleu generacional a l’agricultura.

En el transcurs de l’acte, el president ha destacat que la inversió de 103 milions d’euros que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat amb fons Next Generation EU, preveu destinar a la modernització de regadius de la Comunitat Valenciana complementarà l’esforç inversor que fa la Generalitat a través de l’Estratègia Valenciana de Regadius.

En aquest sentit, ha recordat que l’estratègia valenciana contempla un total de 1.200 milions d’inversió fins a l’any 2040 per garantir “aigua per sempre”, i ha destacat que la Generalitat ja ha invertit 75 milions d’euros en els darrers tres anys i que el 2022 es preveu destinar 27 milions d’euros més.

Finalment, el president ha agraït el compromís del Govern dʻEspanya amb lʻagricultura valenciana i amb lʻaposta per la seua sostenibilitat tant ambiental com econòmica, i ha fet una crida a la unitat dʻacció al costat dels regants per garantir el futur dʻaquest sector que dóna feina a 90.000 valencians i representa el 10% del PIB de la Comunitat Valenciana.

55,9 milions per a la fase I del pla de modernització

A través dels tres convenis signats aquest divendres el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Societat Mercantil Estatal d’Infraestructures Agràries (SEIASA) invertirà 18.360.260 euros a actuacions a les comunitats de regants de la Sèquia Reial del Xúquer i Llíria, a la província de València i la Vall d’Uxó, a Castelló.

D’aquesta manera, la Comunitat de Regants Sèquia Real del Xúquer rebrà 11,5 milions d’euros, la Comunitat de Regants de Llíria, 3,8 milions, i la Comunitat de Regant de Vall d’Uixò, un total de 2,9 milions .

Aquests convenis s’inclouen en la fase I del pla per a la millora de l’eficiència i sostenibilitat en regadius que preveu destinar un total de 55,9 milions d’euros a la modernització de 32.454 hectàrees de regadius sostenibles a la Comunitat Valenciana, cosa que beneficiarà 25.546 regants.

A més, la primera fase també preveu les actuacions compromeses a principis del mes de desembre passat amb la Comunitat General de Regants Regs de Llevant Marge Esquerra del Segura (Alacant), per un import de 37.625.230 euros.

Les inversions del Pla per a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat en regadius tenen un caràcter públic-privat, per la qual cosa l’aportació pública serà d’un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants aportaran el resta.

Cal destacar que a través de les actuacions previstes es pretén digitalitzar i automatitzar el reg per estalviar aigua, possibilitar l’ús d’aigües regenerades per aconseguir més recursos disponibles i reduir costos energètics amb plantes solars fotovoltaiques.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: