Ximo Puig subratlla que uns 1.000 efectius i al voltant de 50 mitjans aeris participen a l’extinció dels incendis de la Vall d’Ebo i Bejís

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que al voltant de 1.000 efectius i al voltant de 50 mitjans aeris participen a l’extinció dels incendis forestals originats a la Vall d’Ebo i Bejís, que romanen actius amb una superfície afectada al migdia aquest dimarts de 10.000 hectàrees i de gairebé 700 hectàrees, respectivament.

El responsable del Consell ha realitzat aquestes declaracions des del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat a l’Eliana, on ha presidit una reunió del Centre de Coordinació Operativa Integral (Cecopi), constituït amb motiu dels incendis forestals que afecten la Comunitat valenciana.

Ximo Puig ha xifrat en 22 els mitjans aeris que estaven treballant aquest dimarts al migdia a La Vall d’Ebo, amb un perímetre de 65 quilòmetres, i en 25 els que operaven a Bejís, amb perímetre de 20 quilòmetres i on l’orografia del terreny impedia l’actuació dels medis terrestres. Per contra, els focs de les Useres i Carrers estan estabilitzats, segons ha confirmat.

El president ha precisat que la situació meteorològica és molt adversa, amb vents canviants que dificulten la planificació de l’extinció, però ha subratllat que la Comunitat Valenciana compta amb els recursos necessaris per actuar. En aquest sentit, ha agraït al Govern central que hagi posat a disposició de la Generalitat tots els mitjans que han estat requerits, i també ha destacat la col·laboració prestada per les comunitats de Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa i Catalunya.

El màxim responsable de la Generalitat considera prioritari garantir la “màxima seguretat” tant dels equips d’extinció com de les persones que habiten a les zones afectades pel foc, perquè, ha afegit, si ja resulta greu la desaparició d’una part valuosa del patrimoni natural, “no hi ha res pitjor que una desgràcia personal”.

“Grandíssim esforç”

El president ha manifestat que, malgrat el “grandíssim” esforç que s’està fent en l’extinció, la “peça clau” per al control d’aquests focs es troba en l’evolució de les condicions actuals, amb vents de direcció variable, temperatures que continuen sent excessives i una humitat d’entorn del 10-15%.

Com ha precisat, al voltant de 1.500 persones han hagut d’abandonar casa seva pel foc declarat a La Vall d’Ebo. Ha indicat també que se’ls està prestant la “màxima cobertura” a través de les instal·lacions que s’han disposat a aquest efecte a Pego i Muro de Alcoy, i ha subratllat que s’habilitaran més albergs si és necessari.

“Estem vivint una situació molt complicada per la situació meteorològica i els llocs on s’han produït aquests incendis, que, en principi, semblen obeir els llampecs en aquestes tempestes seques i que han confirmat les previsions tan negatives que teníem divendres passat quan vam convocar reunió de coordinació”, ha dit.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: