Ximo Puig sol·licita al TSJCV el passaport COVID obligatori per entrar a restaurants i locals d’oci amb aforament superior a 50 persones, així com per visitar hospitals i residències

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la decisió de sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) la implantació del passaport COVID obligatori per entrar a l’interior d’establiments d’hostaleria i de restauració amb aforament superior a 50 persones i també a locals d’oci i entreteniment i espais destinats a activitats recreatives i d’atzar amb servei de restauració amb el mateix tipus d’aforament, així com per visitar centres hospitalaris i residències públiques i privades.

A més, tal com ha explicat, també s’exigirà aquest passaport per a esdeveniments, celebracions i festivals de música, en espais tancats i exteriors, quan no sigui factible l’ús de la màscara en tot moment.

Ximo Puig ha comparegut, juntament amb la consellera de Sanitat i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en què s’ha acordat aquesta mesura, i n’ha expressat la confiança en què rebi la validació del TSJCV, perquè, com ha argumentat, és “proporcional, necessària i d’urgència” i té com a objectiu “protegir la salut de la població i garantir el dret més fonamental de tots: el dret a la vida”.

Puig ha afegit que, amb la implantació del passaport COVID, es busca “generar espais més segurs” i “convèncer i animar” les persones no vacunades “que facin el pas responsable i assenyat que ja han fet 9 de cada 10 valencians” . “La llibertat té uns límits. No hi ha el dret a contagiar els altres. No hi ha la llibertat de saturar els hospitals”, ha emfatitzat.

El passaport podrà acreditar-se amb la vacunació completa, una PCR negativa en les darreres 72 hores, un test d’antígens en les darreres 48 hores o la superació de la malaltia en els darrers 6 mesos I, si el TSJ autoritza aquesta sol·licitud, entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i estarà vigent durant un període de 30 dies naturals, amb la intenció que abasti les festes nadalenques i de Cap d’Any.

Cartell identificatiu i règim sancionador

A l’entrada dels locals referits hi haurà un cartell identificatiu sobre la necessitat del passaport COVID i les persones que hi vulguin accedir hauran de presentar el certificat -en paper o al mòbil-, juntament amb el seu DNI o document acreditatiu de la seva identitat. No es conservaran les dades ni s’hi generaran fitxers.

L´incompliment d´aquesta obligatorietat estarà subjecte al règim sancionador específic de mesures de protecció contra la COVID-19 que s´aprovarà properament a través d´un decret llei, tal com ha explicat el president, que ha demanat la col·laboració dels cossos policials estatals i locals per controlar aquestes mesures i ha avançat que es convocarà a aquest efecte una reunió de la Junta de Seguretat quan s’obtingui la ratificació per part del TSJCV.

Vacunació amb tercera dosi

El president ha subratllat, per altra banda, que ja s’han administrat fins ara més de mig milió de dosis extra per a la protecció de les persones més vulnerables davant de la COVID-19, i ha avançat que breu es començarà a vacunar amb la tercera dosis als nous grups de població que ha aprovat aquesta setmana el Ministeri de Sanitat: personal sanitari, personal sociosanitari i més grans de 60 anys.

Com ha explicat el responsable del Consell, l’evolució dels contagis s’ha disparat a Europa, amb països on s’assisteix novament a confinaments, mesures restrictives i saturació hospitalària, un escenari que no és el de la Comunitat Valenciana, gràcies a la resposta “exemplar” donada per la ciutadania, respectant les restriccions i amb l’acceptació de la vacunació, un aspecte aquest darrer que ha convertit la valenciana en una de les regions amb més taxa d’immunització, amb el 92,6 % de la població ja protegida, 20 punts per sobre d’Àustria i 15 punts més que Alemanya.

En aquest sentit, el president ha recordat que, si en els pitjors moments de la pandèmia, es va arribar a tenir 4.800 persones hospitalitzades a la Comunitat Valenciana, ara la xifra és 13 vegades inferior, de la mateixa manera que és 11 vegades inferior la xifra de persones ingressades a UCI, en passar de 670 a 57.

Tot i això, l’escenari actual permet constatar que la pandèmia no ha finalitzat i que s’acosten unes dates que afavoreixen la transmissió del virus, cosa que obliga a “reaccionar”, tenint en compte que “la vacuna és molt efectiva davant de l’hospitalització i la mortalitat”. Sobre això, ha recordat que, segons les dades de la Comunitat, una persona no vacunada té 20 vegades més risc d’entrar a UCI que una persona vacunada, i ha incidit que els estudis demostren que la transmissió de la COVID “és molt més gran entre les persones no vacunades”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: