Ximo Puig reivindica València com ‘espai per a la paraula inclusiva’ i la convivència

Informació i Foto: http://www.gva.es

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat València com a “espai per a la paraula inclusiva” i la “bandera de la convivència” en recordar els congressos d’escriptors i intel·lectuals en defensa de la cultura celebrats en aquesta ciutat el 1937 i 1987.

En aquesta nova efemèride dels mateixos (80 aniversari del primer i 30 aniversari del segon), la Generalitat ha organitzat diversos esdeveniments commemoratius, com l’exposició ‘Per la defensa de la cultura’, que ha inaugurat el president aquest dilluns al Centre del Carme Cultura Contemporània, així com la trobada ‘II Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura, vuitanta anys després’, en la inauguració també ha intervingut el cap del Consell.

L’objectiu, segons Puig, és “actualitzar el sentit i el missatge” d’aquestes trobades des de “les coordenades previsibles del futur pròxim”, donada la vigència de molts dels seus valors.

“Aquest congrés és una reivindicació de València com a capital de la cultura que s’enfronta a la desraó, una reivindicació dels valors de la Il·lustració contra les ombres de cada temps”, ha assegurat el responsable de l’Executiu valencià en la seua intervenció, posterior a les paraules inaugurals del coordinador acadèmic del congrés, Manuel Aznar.

El president ha assegurat que la Comunitat Valenciana “sap que el seu futur depèn de la capacitat amb la que impulsi la cultura en el seu present”, i ha afegit que aquesta terra “ha de rebel·lar-se contra la fugida de tota mena de talent, i ha de promoure la atracció de persones que vulguin desenvolupar els seus projectes entre nosaltres “.

Després de les paraules d’Aznar i Puig, el congrés ‘II Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura, vuitanta anys després’ ha començat amb la ponència de l’historiador i crític literari Juan Carlos Mainer.

Exposició ‘Per la Defensa de la Cultura’

Abans de les intervencions del congrés, Puig ha inaugurat l’exposició ‘Per la Defensa de la Cultura’, que ha visitat al costat dels seus comissaris, Edelmir Galdón i Francesc Pérez.

En aquesta, es poden veure llibres, cartells, fotografies i retalls de premsa que recorden el II Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura de 1937, celebrat entre València, Madrid i Barcelona del 2 al 12 de juliol de 1937, així com la seva rèplica commemorativa de 1987, el Congrés Internacional d’Intel·lectuals i Artistes.

Al congrés de 1937 celebrat en part en la València republicana van participar més de 100 delegats de 28 països, entre ells Pablo Neruda, Vicente Huidobro, André Malraux, Tristan Tzara, Octavio Paz o César Vallejo, així com escriptors espanyols com Antonio Machado, Rafael Alberti, Miguel Hernández o María Zambrano.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: