Ximo Puig reclama unitat d’acció en la defensa de l’“aigua productiva, que genera ocupació, prosperitat i avanç social”
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat unitat d’acció en la defensa de l’“aigua productiva, que genera ocupació, prosperitat i avanç social”, durant la primera edició del lliurament dels Premis del Tribunal de les Aigües.
En el transcurs de l’acte, Puig ha valorat l’actual cooperació entre regants i administracions per a dur a terme la modernització del reg i l’impuls d’energies renovables, la qual cosa està activant una “segona revolució en el camp valencià”, que ha qualificat de “fonamental” en la història de la Comunitat Valenciana i d’Espanya.
Així mateix, el president ha considerat una “prioritat per al Consell” l’aposta per afavorir el relleu generacional, per la qual cosa ha explicat que s’estan implementant accions com ara l’ampliació de la formació professional dual i de la innovació, així com ajudes al camp i a les assegurances agràries, entre altres.
“Aspirem a una horta viva, dinàmica i forta”, ha assegurat Puig, que ha assenyalat la necessitat de “generar les condicions necessàries per a obtindre productes de gran qualitat i rendibles”, i al mateix temps disposar d’“autonomia alimentària, conservar la identitat paisatgística, així com els valors que simbolitza el Tribunal de les Aigües”.
Pel que fa al Tribunal de les Aigües, el president ha assegurat que aquesta institució, Patrimoni de la Humanitat i el tribunal més antic d’Europa, exemplifica la “cogovernança, la corresponsabilitat i l’eficiència que necessita la societat”, i ha valorat el seu “arrelament al respecte” i la convivència, que permeten “viure i treballar sense perjudicar els interessos del veí”.
Durant l’acte, en el qual s’han lliurat els guardons a huit entitats i persones que han contribuït a la difusió, la promoció i el suport de les accions del Tribunal, Ximo Puig ha elogiat la trajectòria dels premiats i, en concret, ha destacat “la lleialtat a una terra, una tradició i una llengua” que simbolitza el Misteri d’Elx; “la sostenibilitat per la qual ha apostat en els últims anys l’Ajuntament de València”; “el rigor, la transparència i la independència” del Consell Jurídic Consultiu, i “el coneixement i la consciència ambiental aportats a la nostra realitat per Jorge Hermosilla”.
També ha valorat la tasca del Consell d’Homes Bons de Múrcia, “perquè, igual que el Tribunal de les Aigües, fa de l’equitat una brúixola social”; la Diputació de València, “per defensar el municipalisme evitant centralismes ineficients”; el diari Levante-EMV, “per haver comptat 150 anys d’aquest Tribunal i protegir-ne la memòria”, i l’ONG Agua Pura, “per donar aigua, educació i salut als més desfavorits”.
Guardonats 2023
Els Premis del Tribunal de les Aigües compten amb huit categories: institució col·laboradora, avanços en la gestió de l’aigua, justícia de l’aigua, col·laboració en la gestió jurídica, estudi del reg, paisatge i patrimoni hidràulic, patrimoni immaterial de la humanitat, mitjà de comunicació i ONG.
En concret, la Diputació Provincial de València ha rebut el premi en la modalitat d’institució col·laboradora, per l’ajuda rebuda per a la millora i la modernització de la infraestructura hidràulica de la xarxa de séquies de La Vega.
En avanços en la gestió de l’aigua, s’ha atorgat el guardó al cicle integral de l’aigua de l’Ajuntament de València, i el guardó en la categoria de justícia de l’aigua ha sigut per al Consell d’Homes Bons de l’Horta de Múrcia, l’agermanament del qual amb el Tribunal de les Aigües de La Vega de València es fa present en les activitats i les celebracions que desenvolupa.
Quant al reconeixement a la col·laboració en la gestió jurídica, el premi ha sigut per al Consell Jurídic Consultiu per la tasca que du a terme com a òrgan jurídic en defensa dels interessos del poble valencià. A més, ha rebut també el guardó en la modalitat d’estudi del reg, el paisatge i el patrimoni hidràulic, el doctor Jorge Hermosilla per la seua vinculació al Tribunal i per la seua docència i publicacions, que constitueixen font d’informació per als estudiosos dels regadius valencians.
En la categoria de patrimoni immaterial de la humanitat, el premi ha sigut per al Misteri d’Elx, el patrimoni cultural immaterial de la humanitat més antic de la Comunitat Valenciana; en la modalitat de mitjà de comunicació s’ha guardonat Levante-EMV, per ser un diari de referència que dona veu al camp i al Tribunal, i en la categoria d’ONG, s’ha reconegut la tasca de l’organització Agua Pura, pel seu treball altruista per a garantir l’accés a l’aigua en el continent africà.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana