Ximo Puig presenta una Estratègia Valenciana per a la Recuperació amb 410 projectes fins 2027 i un pressupost de 21.000 milions d’euros

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat, durant la seva intervenció en el Debat de Política General de Les Corts, una Estratègia Valenciana per a la Recuperació que desplegarà 410 projectes fins 2027 amb un pressupost global de 21.134.000 d’euros i que suposa una “mirada cap al futur” de la Comunitat Valenciana “que no entén de legislatures ni de ‘tempos’ partidistes” per a la qual ha demanat el suport de la Cambra.

Aquesta estratègia, la primera concreció de el gran acord valencià per a la recuperació, està alineada amb les prioritats de la UE i amb les mesures pactades en ‘Alcem-nos’ amb agents socials, institucionals i amb les Corts i contempla accions que, tal com ha exposat el president, giren al voltant de cinc grans eixos estratègics: cura de les persones i inclusió social; ocupació, coneixement i investigació; transició ecològica i cohesió territorial; resiliència econòmica i transformació digital i Administració eficient.

Ximo Puig ha avançat que precisament aquest dilluns “una representació de el Consell està a Moncloa per donar a conèixer aquests projectes i també per influir, des de la mirada valenciana, en el disseny de el pla que Espanya comença a negociar aquest mes d’octubre amb la Comissió Europea “.

“És l’hora dels ponts, no dels murs”, ha assenyalat el president, per demanar “unitat d’acció” davant la “excepcionalitat” de l’actual moment històric. “No tindria cap sentit haver pactat els acords de ‘Alcem-nos’ i ara, a l’hora de la veritat, no concretar-los en les grans decisions que ens esperen”, ha afegit el president.

Mesures per reforçar la sanitat pública

Ximo Puig ha anunciat a més quatre importants mesures sanitàries per protegir la salut pública, entre les quals figura la posada en marxa d’un programa de autoconcierto en Atenció Primària que possibilitarà l’obertura de més consultes a les tardes en els centres de salut. Per dur a terme aquesta mesura, la Conselleria de Sanitat remunerarà amb un complement a tots aquells i aquelles professionals que, de manera voluntària, vulguin doblar torn i fer hores extres a la tarda amb atenció presencial.

A més, es propiciarà la reforma de l’arquitectura institucional de la sanitat valenciana “per fer més eficient la gestió quotidiana dels centres i els serveis sanitaris”, amb la creació de la nova Servei Valencià de Salut, i el nomenament d’una Comissionada per a la Transformació de l’Atenció Primària, que “s’encarregarà de realitzar els canvis que requereix la xarxa de salut més propera a la ciutadania”.

Les iniciatives en aquest àmbit es completaran amb la pròrroga de sis mesos més en tots els contractes realitzats durant la pandèmia per reforçar les plantilles sanitàries i amb una paga addicional, abans que finalitzi l’any, a el personal sanitari i als treballadors i les treballadores sociosanitaris de les residències públiques que estan lluitant contra la pandèmia de COVID-19 per reconèixer-los el sobreesforç realitzat.

“És un gest, un símbol, un acte de reconeixement amb qui s’han deixat la pell per la vida dels altres”, ha remarcat Puig, que, mostrant una foto d’un carrer buida, ha agraït l’actitud de respecte a les mesures de control mostrat per la societat valenciana, “principal artífex” que la Comunitat Valenciana compte amb una de les taxes d’incidència de l’coronavirus més baixes a Espanya.

Creació de la Unitat Valenciana d’Emergències

El president ha anunciat també la creació de la Unitat Valenciana d’Emergències (UVE), que estarà formada per un miler d’efectius amb capacitat tècnica i logística per intervenir en qualsevol punt del territori i davant de qualsevol situació de catàstrofe, com incendis forestals, inundacions o emergències sanitàries com l’actual. “En l’últim any, la NA, la borrasca Glòria i la pandèmia ens han convençut que necessitem un instrument que acceleri la resposta davant d’una crisi de gran magnitud”, ha precisat.

Pacte per la joventut

El president ha proposat a les Corts un gran pacte per la joventut per evitar que la generació “atrapada entre dues crisis” sigui una “generació perduda” i ha anunciat la posada en marxa de el Pla Ariadna, que serveixi de “fil” perquè la població juvenil pugui sortir del “laberint” amb mesures com un doble programa per a la contractació de joves per part d’entitats locals i privades, un pla d’ajudes a l’habitatge, tres programes per donar suport a joves investigadors i investigadores i un programa de formació per a joves en situació d’abandonament escolar dirigit a poblacions d’interior.

Pacte per la joventut

El president ha proposat a les Corts un gran pacte per la joventut per evitar que la generació “atrapada entre dues crisis” sigui una “generació perduda” i ha anunciat la posada en marxa de el Pla Ariadna, que serveixi de “fil” perquè la població juvenil pugui sortir del “laberint” amb mesures com un doble programa per a la contractació de joves per part d’entitats locals i privades, un pla d’ajudes a l’habitatge, tres programes per donar suport a joves investigadors i investigadores i un programa de formació per a joves en situació d’abandonament escolar dirigit a poblacions d’interior.

Reivindicació d’un nou sistema de finançament

El responsable de el Consell ha subratllat que Espanya “arrossega un sistema de finançament profundament injust que a les valencianes i als valencians ens converteix en ciutadans de segona en matèria fiscal”. “Els valencians tenim dret a disposar dels mateixos recursos per habitant que la resta d’espanyols per gestionar les mateixes competències, i això es concreta en disposar de 1.336 milions addicionals a l’any”, corresponents a un mecanisme transitori d’anivellament, ha reivindicat el president , que ha afegit que exigirà sempre, “governi qui governi”, un finançament just “per convicció, per justícia i per lleialtat”.

A més, ha plantejat una “profunda reforma territorial d’Espanya” que minimitzi l ‘ “efecte capitalitat” que, en detriment de la igualtat entre els territoris, exerceix Madrid, convertit en una “gran aspiradora” que “absorbeix” recursos, població, funcionariat estatal i xarxes d’influència, amb el 29% dels treballadors i les treballadores públics estatals i el lloc on es gestionen 9 de cada 10 contractes estatals i on estan domiciliades el 60% de les empreses que reben adjudicacions de l’Estat.

Així mateix, el president ha manifestat que és el moment de “trepitjar l’accelerador” per impulsar un projecte “vital” per al futur de la Comunitat Valenciana, com és el corredor mediterrani, proposant 19 actuacions que comporten una inversió de l’Estat de 1.067 milions d’ euros.

Lluita contra la violència de gènere

Puig s’ha referit a la necessitat de resituar en l’agenda pública reptes “silenciats” per la pandèmia i ha al·ludit especialment a la prioritat de l’combat que es lliura contra la violència masclista. En aquest sentit, ha anunciat l’extensió de les oficines d’atenció a les víctimes de la violència de gènere a tots els partits judicials i la creació de dues seus, a Alacant ia Castelló, de l’Oficina de Denúncies Especialitzades en Violència de Gènere.

D’altra banda, s’ha referit també a la necessitat de donar suport a la cultura, un àmbit en què ha anunciat dues iniciatives. En primer lloc, el Consell declararà la cultura com a bé essencial a la Comunitat Valenciana i demanarà que l’Estat la declari també com a essencial a tot Espanya. En segon lloc, es treballa ja en un pla de reactivació de el sector cultural valencià, dotat amb 25 milions d’euros, i es crearà un servei d’acompanyament a les empreses culturals perquè puguin accedir a fons europeus.

20 iniciatives de l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació

El president ha avançat les següents 20 iniciatives de l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació:

– Pla d’Infraestructures de serveis socials (construcció de nous centres assistencials i pla de millora de centres propis) amb una inversió de 510 milions d’euros.

– Dignificació de parc públic d’habitatges i pla d’ajudes per a la rehabilitació de el parc privat d’habitatges (504 milions d’euros).

– Pla de construcció, ampliació i reforma de centres sanitaris (874 milions d’euros, dels quals 228 aniran dirigits a Atenció Primària i 646 es destinaran a centres hospitalaris).

– Pla d’Infraestructures judicials (197 milions d’euros).

– Creació d’una xarxa de centres d’excel·lència de Formació Professional (322 milions d’euros).

– Projecte integral per salvar l’Albufera (240 milions d’euros).

– Pacte pels boscos i contra la despoblació (144 milions d’euros).

– Pla Vega Renhace (500 milions d’euros).

– Intervenció integral en la gestió d’aigües residuals amb l’objectiu de reutilitzar el 100% de les aigües residuals (1.229 milions d’euros).

– Segona revolució modernitzadora de sistema de regadiu valencià (197 milions d’euros).

– Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd per a la descarbonització de la indústria termointensiva (267 milions d’euros).

– Impuls de nous sectors tecnològics per potenciar i transformar sectors valencians tradicionals (50 milions d’euros).

– Desplegament de l’Estratègia Valenciana d’Intel·ligència Artificial (90 milions d’euros).

– Ampliació de les línies de FGV (640 milions d’euros).

– Creació d’un pol econòmic a la zona d’actuacions complementàries de l’aeroport de Castelló (105 milions d’euros).

Pla per a la recuperació de la Comunitat Valenciana com a destinació turística segura (196 milions d’euros), amb mesures com el programa bo viatge CV, amb descomptes per anar de vacances i una bonificació de el 70% de les despeses, fins a 600 euros.

Desenvolupament urbanístic de l’àrea logística de Parc Sagunt II (277 milions d’euros).

Creació de nous instruments financers a través de l’IVF per a donar suport a les empreses (405 milions d’euros).

Impuls de la gigafactoría de bateries de liti de al sud d’Europa a la Comunitat Valenciana (10 milions d’euros).

Desenvolupament d’una xarxa de electrogasolineras per impulsar el desenvolupament de la mobilitat elèctrica (35 milions d’euros).

Infomació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: