Ximo Puig destaca que l’avanç “històric” aconseguit amb la millora de la N-232 per salvar el Port de Querol reforçarà la cohesió territorial de la Comunitat i la connexió amb el Cantàbric

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l’avanç “històric” aconseguit amb les actuacions de millora a la N-232 per salvar el Port de Querol permeten donar satisfacció a una reivindicació pendent des de fa dècades que repercutirà en una major cohesió territorial de la Comunitat i millorarà les connexions entre el Cantàbric i el Mediterrani, a més d’incrementar les oportunitats dels habitants dels Ports, del conjunt de la província de Castelló i dels territoris limítrofs d’Aragó.

El president ha visitat, amb el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, les obres de condicionament de la N-232 al Port de Querol, a Morella, una actuació que compta amb un pressupost de 42.330.000 d’euros, executada ja a l’75%, i que, en paraules de l’representant de el Govern central, exercirà de “veritable corredor vertebrador” amb el Cantàbric.

El responsable d’El Govern valencià ha subratllat que, per a la província de Castelló, es pot parlar de “dia històric”, per poder apreciar el grau d’execució d’una obra que va començar a exigir a principis dels 90, i de la qual “ha calgut el pas de tants anys perquè sigui una realitat “.

El president ha agraït en aquest sentit la “voluntat inequívoca” de finalitzar l’adequació de la N-232 en un “tram decisiu”, de gran complexitat i que exercia de “coll d’ampolla” per a les connexions amb el nord d’Espanya i fins i tot per als propis habitants de la comarca.

Es tracta a més, tal com ha afegit, de reforçar un model territorial que permet fugir de la radialitat i que demostra que es pot caminar cap a “una Espanya vertebrada d’una altra manera”, perquè “per anar de la Mediterrània a l’Cantàbric no cal passar per Madrid “.

El cap de el Consell també ha recordat que la millora d’aquesta connexió viària reflecteix a més la importància de la inversió en obra pública “per al desenvolupament integral d’un territori”.

“Les infraestructures són un pilar també de l’estat de benestar, perquè ajuden a la mobilitat i, sobretot, a l’creixement econòmic que pot fer possible l’ocupació”, a més de representar “una mirada d’esperança” en la lluita contra la despoblació.

“Durant molts anys vam estar somiant un dia com avui, un dia que ens uneix més a tot el territori de la Comunitat Valenciana ia la veïna comunitat d’Aragó”, ha indicat el president, que s’ha mostrat convençut que aquesta inversió tindrà un efecte dinamitzador no només per a Els Ports, sinó també per al conjunt de la província.

Característiques de l’actuació

El port de l’Querol, a la carretera N-232, és la principal via de comunicació entre les comarques castellonenques de l’Maestrat i dels Ports i l’aragonesa d’el Baix Aragó.

Les obres contemplen la construcció d’una carretera de nou traçat amb l’objectiu de millorar la capacitat, funcionalitat i seguretat viària de la carretera actual, així com disminuir els temps de recorregut.

La nova carretera tindrà una calçada de 2 a 3 carrils, un carril per sentit més un carril addicional en rampa per a vehicles lents en l’ascens a el port de Querol), a més de vorals d’1,5 metres, entre altres elements.

El nombre total d’estructures projectades és de tretze, de les quals nou són viaductes. Destaca el de el Barranc de la Bota, amb 432 metres de longitud, un pas superior, dos passos inferiors i un fals túnel de 42,5 metres de longitud.

Es contemplen també accions de protecció ambiental, així com mesures complementàries d’integració, que suposen aproximadament un 15% de l’pressupost de l’obra.

A la visita també ha estat present el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, així com l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: