Ximo Puig destaca que l’aposta de Govern pel paper central de l’agricultura mediterrània en la nova PAC dóna resposta a una reivindicació “històrica”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l’aposta que va fer el Govern estatal davant la UE pel paper central de l’agricultura mediterrània en la nova Política Agrícola Comuna (PAC) constitueix una “notícia històrica” ​​amb la qual donar resposta a una reivindicació de la Comunitat Valenciana “que és gairebé tan vella com la pròpia PAC”.

El president ha valorat així la decisió comunicada pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, de defensar davant la UE que el sector hortofructícola passi a enquadrar-se en les ajudes directes del primer pilar. Ximo Puig ha mantingut una reunió amb el ministre al Palau en què s’han abordat les negociacions sobre la PAC, que encaren la seva recta final, així com la situació de el sector citrícola.

En una compareixença conjunta després de la reunió, el ministre ha avançat la posició que mantindrà el Govern central a la propera reunió perquè la nova PAC tingui un “accent mediterrani”, cosa que, tal com ha subratllat, “estarà lligat amb una sensibilitat particular en relació amb la realitat valenciana i l’estructura de les explotacions de la Comunitat Valenciana “que l’executiu espanyol tindrà” molt presents “.

“Aquesta és una notícia històrica per a la Comunitat Valenciana i per a l’agricultura mediterrània”, ha assenyalat el president sobre la possibilitat que el sector hortofructícola passi a enquadrar-se en les ajudes directes del primer pilar, i ha indicat en aquest sentit que confia que s’aconsegueixi aquesta reivindicació, que suposarà un “avanç substancial per mantenir la vida digna dels agricultors” i per continuar desenvolupant l’agricultura competitiva que es practica a l’àrea mediterrània.

“Des del principi volíem que l’agricultura valenciana tingués lloc en el primer pilar de la PAC, que hagués rendes directes per als agricultors i, a partir d’aquesta posició de el Govern d’Espanya, espero que finalment es produeixi”, ha afegit Puig.

Luis Planas ha indicat sobre això que un altre element que reforçarà aquest caràcter mediterrani de la nova PAC és que s’hagi aconseguit que, en els nous reglaments, els programes operatius per a fruites i hortalisses “no tinguin un sostre pressupostari previ, sinó que estiguin en funció de les necessitats i de les realitats de despesa i ocupació de fons “.

campanya citrícola

En relació amb les previsions per a la campanya citrícola, sobre la qual Planas ha destacat que es preveu un major volum i el manteniment dels preus amb “una tirada” de l’mercat interior i la demanda europea, el president ha celebrat aquestes “perspectives positives, que consolidarien una posició ja manifestada en l’última campanya, després d’uns anys molt difícils.

“Tot i això, lluny d’una autosatisfacció desmesurada, hem d’avançar en la màxima capacitat d’obrir nous mercats”, ha manifestat Ximo Puig, que ha coincidit amb el ministre en la importància de comptar amb una interprofessional potent.

D’altra banda, el cap de el Consell ha destacat que la Generalitat té “moltes esperances posades” en la presència de el sector agroalimentari a la iniciativa Next Generation EU. “Volem modernitzar, digitalitzar i fer sostenible el sector agrícola, és una grandíssima oportunitat i ha de ser un dels vectors fonamentals d’aquest pla que aposta per la digitalització, la resiliència i la sostenibilitat”, ha dit.

El titular ministerial d’Agricultura ha avançat, d’altra banda, que set comunitats autònomes començaran a partir d’aquest divendres a abonar les bestretes de la PAC, entre elles la valenciana, que compta amb un muntant de 31 milions d’euros.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: