Ximo Puig destaca que es tanca una legislatura “excepcional” en què la Comunitat Valenciana ha avançat en creació d’ocupació i cohesió social per establir “un nou mapa d’oportunitats”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat, després de signar el decret que dissol les Corts i convoca eleccions autonòmiques per al 28 de maig, que es tanca una legislatura “excepcional” i “única per a l’autogovern” en què la Comunitat Valenciana ha avançat en creació d’ocupació i en cohesió social i té davant seu un nou mapa d’oportunitats.

En una compareixença al Saló de Corts juntament amb la resta de membres del Consell, celebrada després d’un Ple extraordinari, el president ha iniciat la seva declaració recordant l’excepcionalitat dels moments viscuts aquests quatre anys, amb una pandèmia de COVID-19 que va ocasionar la pèrdua de 10.451 vides, una DANA que va afectar greument el Baix Segura, els importants danys al litoral causats per la borrasca Glòria i, en l’actualitat, l’elevada inflació provocada per un any de guerra a Ucraïna.

Tot i això, com ha assegurat, malgrat les “enormes dificultats”, “tots els indicadors econòmics i socials” reflecteixen l’”evidència” que la Comunitat Valenciana “està millor”, que “està avançant” i que ho està fent” mantenint l’estabilitat, forjant acords i prioritzant les solucions”.

En el pla econòmic, el president ha recordat que “més de dos milions de valencians i valencianes treballen avui, 400.000 més que fa 8 anys; la contractació indefinida ha augmentat al 50% i el salari mínim ha pujat per a 200.000 persones”. A més, la Unió Europea “acaba de certificar que la valenciana és “la comunitat espanyola industrial que més progressa en competitivitat regional”, i, “avui superem, per primera vegada, la mitjana europea en innovació”, ha afegit.

Estabilitat i diàleg permanent

Ximo Puig també ha al·ludit a l’estabilitat aconseguida en vuit anys, amb tots els pressupostos aprovats “en temps i forma”, a les 30 lleis aprovades a la legislatura de la pandèmia i al “clima permanent de diàleg social i d’acords, davant del soroll altres territoris”, que ha desembocat en un “rècord” en inversió estrangera. La valenciana està sent, a més, l’autonomia que gestiona “amb més agilitat” els fons europeus Next Generation, que ja ha rebut 3.600 milions d’Europa, que la situen “20 punts per sobre de la mitjana espanyola”, ha dit.

Pel que fa a les mesures de protecció social, Puig ha argumentat que la Comunitat Valenciana és el territori “on menys creix la desigualtat des de la pandèmia” gràcies a unes polítiques que persegueixen garantir l’estat de benestar i reforçar la cohesió territorial.

Aquesta defensa de l’estat del benestar s’observa també en la resposta valenciana a l’impacte de la guerra, “amb una reforma fiscal que baixa impostos al 97% de la població, amb una rebaixa de preus i taxes públiques, especialment notable al transport, amb suport intensificat a empreses, autònoms i sectors com el ceràmic i, ara, novament, per a les famílies, amb el Bono Cistella de la Compra, l’ajuda a les hipoteques i al lloguer jove”, ha enumerat el president.

En concret, a Educació, Ximo Puig ha assenyalat que hi ha 14.800 docents més que el 2015, s’ha posat fi als barracons, el fracàs escolar s’ha reduït a la meitat, s’ha ampliat XarxaLlibres i ja és gratuïta l’escola de 2 a 3 anys, a més de potenciar-se la formació professional. A Sanitat, les plantilles s’han ampliat en 13.200 professionals més, i s’ha recuperat l’atenció sanitària universal, eliminant copagaments i establint noves cobertures de serveis. I, en polítiques socials, s’ha aconseguit triplicar el nombre de persones beneficiàries de la dependència i la Renda Valenciana d’Inclusió ha augmentat un 85%, ha indicat.

Nou mapa d’oportunitats

Aquestes accions han permès dibuixar un nou mapa d’oportunitats, amb inversions com la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt, que crearà, directament i indirectament, més de 30.000 llocs de treball, i amb decisions empresarials que reflecteixen la confiança a la Comunitat Valenciana d’altres grans multinacionals com Ford, que hi ha fixat la seu social, o BP, que transformarà la refineria de Castelló passant d’energies fòssils a energies netes, sense oblidar el dinamisme del teixit productiu valencià, que ha propiciat que hi hagi “8.900 empreses més que el 2015; 25.000 autònoms més que fa 8 anys i un creixement del PIB valencià que aquest any serà de l’1,9%”.

“Hem avançat en solucions allà on hi havia disfuncions”, ha dit Puig, que ha al·ludit que així ho il·lustra que la Ciutat de la Llum hagi passat “del tancament per sanció europea a funcionar i poder crear 5.000 treballs”, que l’aeroport de Castelló, “que no tenia ni una ruta regular el 2015, aquest any superarà els 200.000 passatgers” i que “l’Àgora, que abans era buida, ara té el segon Caixafòrum més visitat d’Espanya”.

Puig ha afegit en aquest punt que s’ha avançat també “en dignitat” perquè “la societat valenciana ha superat el paradigma de la corrupció, de la vergonya i dels escàndols”. “La corrupció preocupa 20 vegades menys que fa 8 anys la societat valenciana: del 60% al 3%, i, a l’Índex de Qualitat Democràtica que encarrega la Unió Europea a la Universitat de Göteborg, hem ascendit del lloc 14 al lloc número 6 i estem per sobre de la mitjana europea”, ha manifestat.

El president també s’ha referit, per altra banda, a qüestions per les quals cal continuar treballant per aconseguir un “finançament just” i per garantir “aigua per sempre” des del caràcter irrenunciable del transvasament Tajo-Segura.

‘Via Valenciana’

“Aquesta és una Comunitat que no vol retrocedir, una comunitat que vol seguir avançant”, ha assenyalat el president, per a qui la ‘Via Valenciana’ està donant resultats i el millor ha de venir’. Per això, ha considerat fonamental “preservar allò que ens ha conduït fins aquí: la convivència, basada en el respecte; l’acord, fonamentat al diàleg, i la unió de tots els valencians”.

“Junts, hem assegut les bases d’aquest horitzó 2030, una segona revolució dels serveis públics per reforçar l’estat del benestar valencià, una reindustrialització innovadora que ens faci liderar camps com la mobilitat, una sostenibilitat que propiciï l’autonomia energètica i un medi ambient més protegit, i una societat més cohesionada, més descentralitzada i amb igualtat real entre dones i hòmens, entre persones i entre territoris”.

El decret signat aquest dilluns pel president es publicarà aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i al Butlletí Oficial de l’Estat. Les eleccions autonòmiques se celebraran el 28 de maig, de manera que la campanya electoral començarà el 12 de maig i acabarà a la mitjanit del dia 27 i la constitució de les Corts serà el 26 de juny.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: