Ximo Puig destaca l’aposta per generar estabilitat perquè el talent investigador romangui a la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat la necessitat de “generar estabilitat” i “propiciar que el talent investigador romangui a la Comunitat Valenciana” de manera que pugui ser “aprofitat pel conjunt de la societat”.

Així ho ha manifestat en l’acte ‘Gent: 3 anys d’incorporació de l’talent a el sistema d’innovació de la Comunitat Valenciana’, a què també ha assistit la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Durant la seva intervenció, el president ha posat en valor el treball de les investigadores i investigadors que participen en el programa Gent, i ha mostrat el seu compromís de continuar impulsant aquest programa que permet el retorn dels que desenvolupen el seu treball en l’àmbit internacional perquè puguin incorporar-se a el sistema valencià d’investigació.

Així mateix, ha assegurat que “invertir en ciència suposa invertir en les persones, en el futur i en el benestar de la societat” i s’ha mostrat convençut que per aconseguir que un país creixi “necessita arrelar-se en la ciència, en el desenvolupament i en la investigació “: Per aquestes raons, el president ha afirmat que el programa Gent no respon a una” visió identitarista “sinó a una” visió absolutament oberta “.

Per al cap de el Consell, “la ciència constitueix una palanca indiscutible de futur, per la qual s’ha d’apostar en aquesta dècada d’oportunitats que vam començar”. En aquest sentit ha assenyalat que, gràcies a el suport dels fons europeus Next Generation, la Comunitat Valenciana podrà desenvolupar projectes en què serà clau “la resiliència i la sostenibilitat i la transformació digital”.

Estabilitat i desburocratització

Durant la seva intervenció ha fet referència a la necessitat de donar estabilitat a el sistema de recerca, perquè segons ha dit “la ciència no sap d’eleccions ni de legislatures”. Per això ha assenyalat que per assegurar l’estabilitat de les institucions d’àmbit científic creades, es garantirà la seva permanència “més enllà dels períodes associats a una dinàmica de caràcter curt termini”.

Així mateix, ha destacat la necessitat de mantenir una col·laboració publicoprivada, assegurant que és fonamental una connexió ferma entre ciència, científics i empresariat per donar seguretat i consolidar els llocs de treball de personal investigador.

D’altra banda, també ha mostrat el seu compromís per la desburocratització ja que la burocràcia administrativa “no ha de dificultar la consolidació dels treballs de recerca que van més enllà d’un període determinat, encara que no estigui exempta dels controls i de l’avaluació necessària” , ha manifestat.

Atracció, generació i connexió de talent

Per la seva banda, la consellera Carolina Pascual ha destacat que “no hi ha millor inversió que la de l’talent perquè, encara que pot ser que els seus beneficis no siguin immediats, perduren en el temps i tenen un poder multiplicador que arriba a tots els racons de la societat” .

Per això, ha assenyalat que l’estratègia de la Generalitat Valenciana en ciència i investigació “responen a dues qüestions centrals, d’una banda a atracció, generació i connexió de talent, i d’altra banda a transferència de coneixement, i en ambdós casos les i els investigadors tenen un paper protagonista “. En aquest sentit ha indicat que ja hi ha 100 investigadors Gent T, dels quals 84 incorporats, i ha anunciat 38 noves places per a aquest any.

A més, Carolina Pascual ha anunciat que la Conselleria impulsarà “la creació d’un servei d’atenció en els centres d’investigació amb la finalitat de donar suport a les persones que han estat fora de país a l’hora d’incorporar-se al nostre sistema”.

En aquesta mateixa línia, ha apostat per “impulsar la figura dels GENT dins el sistema investigador i també dins el món acadèmic, amb la finalitat que la investigació d’excel·lència pugui oferir la seva visió pràctica i la seva capacitat en la formació universitària de la Comunitat Valenciana “.

Referent a això, ha destacat que, tal com ha recomanat la taula de persones expertes per a la creació d’el pla de finançament de les universitats públiques valencianes, un dels eixos fonamentals de el pla serà la promoció de l’talent en el sistema universitari, mitjançant polítiques d’atracció, generació i consolidació del talent.

A l’acte també han participat les investigadores distingides Gent Juana María Delgado Saborit, de el Grup de Recerca Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Investigació Clínica de la Universitat Jaume I; i M. Reyes Calvo Urbina, responsable de l’Laboratori de Materials Bidimensionals Quàntics de la Universitat d’Alacant; així com Fernando T. Maestre Gil, director de Laboratori d’Ecologia? a de Zones A? rides i Canvi Global i premi Jaume I 2020 en la categoria de Protecció de el Medi Ambient; i Gonzalo Abellán, president de l’Associació Gent i investigador distingit a l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València.

Pla Gent

El Programa per al suport a persones investigadores amb talent (Pla Gent) va néixer el 2017 com una aposta decidida d’el Consell per a la recuperació, atracció i consolidació de l’talent en el sistema valencià d’investigació, desenvolupament i innovació per afrontar els reptes econòmics i socials de l’ futur.

Des de la seva posada en marxa, el pla ha aconseguit atreure, retenir i consolidar la cursa d’investigadores i investigadors d’excel·lència internacional en totes les àrees de coneixement perquè desenvolupin els seus projectes d’R + D + I en universitats públiques i centres de recerca de la Comunitat Valenciana. El pressupost que la Generalitat Valenciana dedica a aquest programa va créixer un 69%, passant dels 7,1 milions pressupostats el 2020 als 12 milions d’euros previstos per a aquest any.

Els seus objectius específics consisteixen en elevar el nivell d’excel·lència de el sistema valencià d’I + D + I, incrementar la presència internacional de l’activitat investigadora valenciana i la captació de fons europeus destinats a donar suport a la investigació en les fronteres de el coneixement, així com la retenció en el sistema valencià d’i + d + i de joves investigadors amb projecció internacional, donant suport a l’inici i desenvolupament dels seus projectes d’investigació.

El Pla Gent preveu tres ajudes: CIDEGENT, per Investigadores i investigadors doctors d’excel·lència; CDEIGENT, per doctores i doctors amb experiència internacional; i SEJIGENT, destinat a juniors investigadors excel·lents en el sistema valencià. Fins al moment, la Comunitat Valenciana compta amb 100 investigadores i investigadors Gent.

Al novembre de 2020 les subvencions CIDEGENT de el programa han estat reconegudes i homologades pel Ministeri d’Universitats com d’excel·lència científica, a l’efecte de l’expedició de les certificacions I3 per a investigadors de programes d’excel·lència, nacionals o internacionals.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: