Ximo Puig demana un gran pacte per l’Educació que respongui als desafiaments pedagògics de la digitalització i el multilingüisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat un gran pacte per l?Educació que permeti respondre, amb una mirada duradora, als desafiaments pedagògics de la societat, entre els quals ha situat la digitalització i el multilingüisme.

El responsable del Consell s’ha pronunciat així durant la seva intervenció en l’obertura XII Cimera Internacional de la Professió Docent (ISTP), en què també participa la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, juntament amb ministres i ministres de Dinamarca, Estònia , Lituània, Macedònia del Nord, Singapur, Suècia i Regne Unit, i caps i caps de delegació de Suïssa, República Txeca, Portugal, Hongria i EUA.

Puig ha manifestat que aquest congrés és un “bon punt de partida” per a un projecte educatiu de caràcter global, i en aquest context ha assenyalat que “urgeix un gran esforç educatiu per capacitar tecnològicament” les joves generacions i ha insistit en la necessitat de que “totes les societats conflueixin en pactes duradors per la qualitat educativa”.

Ximo Puig ha defensat que l’Educació “obre la porta a totes les possibilitats de progrés”, com a ascensor social que permet revertir desigualtats, assegurar les millors oportunitats i garantir la justícia social, però a més “tanca el pas als perills del segle XXI” , com “millor dic contra el populisme i l’antidemocràcia”. “És un planter de persones lliures i crítiques”, ha dit.

Cinc assignatures pendents

Ximo Puig també ha assenyalat que, davant la dècada d’oportunitats que s’obre actualment, l’Educació afronta els seus propis reptes “amb cinc assignatures pendents que cal abordar”. Com ha enumerat, “la primera i principal” és “garantir una educació universal”, i sobre això ha subratllat que “cada dia que passa sense educació universal és un fracàs per a la societat global”.

“La segona assignatura és consolidar una educació que vertebre les necessitats de tots els territoris”, tant a les grans ciutats com a les zones rurals, ha continuat el president, que ha situat el tercer repte en la necessitat de “reforçar la docència multilingüe” , amb especial atenció a les llengües pròpies, perquè, tal com ha emfatitzat, està demostrat que “augmenta la consciència lingüística i la destresa per aprendre”. “Que el soroll interessat o la productivitat mal entesa no distorsionin un fet: amb cada llengua que defensem, estem preservant tot un univers”, ha indicat.

Alhora, ha remarcat que la quarta assignatura pendent és “cosir les possibles bretxes entre l’oferta educativa i les necessitats dels sectors productius”. “Estem avançant, especialment amb la FP, però cal persistir en aquesta via”, ha indicat Puig.

Finalment, ha manifestat que la cinquena assignatura pendent és la digitalització de la docència. “La pandèmia va ser un catalitzador decisiu per activar i accelerar aquest procés; ara hem d’aprofitar aquest pòsit per consolidar els avenços educatius i explotar tota la seva potencialitat”, ha afegit.

El president també ha afirmat que és “un honor” l’elecció de València per celebrar una cimera que possibilita l’intercanvi d’experiències educatives d’èxit a través de ponents nacionals i internacionals. I ha manifestat que la Generalitat estarà molt atenta a les conclusions d’una cita que permetrà escoltar models a l’avantguarda.

El congrés també compta amb l’assistència de representants de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i, en concret, del secretari general, Mathias Cormann, així com del director d’Educació i Habilitats, Andreas Schleicher.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: