DestacatPolítica

Ximo Puig demana “justícia” amb la Comunitat Valenciana en el finançament autonòmic, davant el ‘dúmping fiscal’ i per a la descentralització de les institucions de l’Estat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat, durant la seva intervenció en l’acte institucional de el 9 d’Octubre “justícia” amb la Comunitat Valenciana en el finançament autonòmic, davant el ‘dúmping’ fiscal i per a la descentralització de les institucions de l’ estat.

El president ha defensat que la Comunitat està legitimada per plantejar aquesta reivindicació des de la seva posició de territori que “forja aliances superadores de partidismes, que tomba murs i tendeix ponts, que prima la gestió davant de l’soroll, que propicia estabilitat” i que “abandera 1 concepció d’Espanya plural i diversa “.

“La veu valenciana estarà present des de la raó, la fermesa i la lleialtat”, ha assenyalat Puig, que ha traslladat a el moment actual la petició de justícia que, ara fa 500 anys, van fer les classes populars durant les Germanies.

La Comunitat Valenciana té el doble objectiu d’obtenir allò que li “correspon” i de “liderar una Espanya més justa, una Espanya millor”, i, per aconseguir-ho, resulta necessària una “segona transició territorial” de l’Espanya autonòmica i uns nous pactes autonòmics, ha remarcat.

Ximo Puig ha iniciat el seu discurs amb l’al·lusió al “desitjat final d’un llarg viatge” que té lloc el mateix dia en què es posa fi a la major part de les restriccions fixades per contenir la pandèmia. “Avui celebrem el 9 d’Octubre més esperançador de la història recent”, ha assenyalat el president, que ha continuat: “En aquest any i mig inacabable, hem demostrat una fortalesa com a poble que mai abans havíem vist”.

“Els valencians havíem superat guerres, invasions, crisi i desastres naturals, i, de sobte, quan ningú ho esperava, un virus ens va situar davant la pitjor adversitat”, però “hem resistit des de la serenitat, amb ‘trellat’, sacrifici i solidaritat “, ha dit, i ha afegit:” mai havíem sentit tant orgull valencià, i jo mai sentiré un agraïment tan profund a cada valenciana ia cada valencià “.

El primer dia d’una ‘nova vida’

El responsable de el Consell ha subratllat així que aquest 9 d’Octubre “és el primer dia d’una nova vida”, en què “comença el temps de la normalitat”. Avui, 9’Octubre, complim 783 anys junts; en 1238 vam néixer; el 2021 anem a renéixer “, ha expressat.

A més, el president ha marcat, com a nou repte de l’autogovern valencià, portar la Generalitat “a la terres més allunyades” del seu Palau, que enguany compleix 600 anys. “És hora d’escurçar distàncies amb totes les comarques d’Alacant, de Castelló i de València”, ha assenyalat el president, que ha fixat l’objectiu d ‘ “estendre” la Generalitat “políticament, econòmicament i emocionalment” i de “estendre ponts” també dins de la pròpia Comunitat.

A més, ha destacat que l’autogovern surt reforçat d’aquesta pandèmia en vigílies de la commemoració dels 40 anys de l’Estatut. La norma marc “ens va tornar part d’allò que els camps de batalla i les dictadures ens havien robat”, i “avui, amb la perspectiva suficient, valorem l’avanç que ha significat l’autogovern”, com així ho ha permès visibilitzar també la pandèmia . “Ha estat la gran prova de foc i l’hem superat, amb la vacunació, amb decisions difícils i amb les solucions”, ha dit.

Justícia social, justícia de gènere i justícia generacional

El president ha estès, d’altra banda, la seva petició de “justícia” a àmbits com el la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, i ha demanat en aquest sentit “aïllar” el “fanatisme masclista que vol fracturar el gran consens” existent al voltant d’aquesta fita. A més, també ha mostrat la seva voluntat de desplegar polítiques que permetin estendre la “justícia social” per acabar amb la precarietat laboral i d’aprofundir en la “justícia generacional” per atendre com es mereixen tant a la gent gran com a les persones joves.

Puig ha al·ludit, d’altra banda, al fet que el treball realitzat en els últims 18 mesos ha aconseguit situar la Comunitat com “referent” a Espanya, per haver gestionat la pandèmia “amb rigor”, ja que el govern de les dues últimes legislatures ha permès deixar enrere el “estigma de la corrupció” i ha convertit a el territori valencià en una “veu respectada”.

El president ha assenyalat, així mateix, que les persones premiades en aquest acte representen les “millors qualitats” de la Comunitat Valenciana. Ha destacat en aquest sentit que més de 2.000 membres de personal sanitari han vacunat a tres milions de persones, cosa que ha qualificat de “proesa humana, cívica i professional” i de “victòria” per al conjunt de la ciutadania. Tot això ha estat possible, ha recordat, “gràcies a la ciència, a l’enorme civisme de la ciutadania, i als equips de vacunació, avui condecorats amb la més Alta Distinció”.

La vicepresidenta i secretària de el Consell, Mónica Oltra, ha subratllat, per la seva banda, que “a celebrar el 9 d’octubre és celebrar la identitat diversa, plural i múltiple que ens dóna vida, una identitat rica allunyada dels essencialismes i les individualitats, perquè és en la col·lectivitat quan cada valencià i cada valenciana s’identifica en plenitud “.

finançament just

“I és també aquesta col·lectivitat, aquesta comunitat de persones que ha de proporcionar a cada ciutadà i cada ciutadana els serveis necessaris per al seu benestar i desenvolupament personal, uns serveis per als quals és imprescindible un finançament just, un finançament que és, justament, el origen i l’essència de la Generalitat, institució que dóna carta de naturalesa a l’autogovern valencià, instrument polític per millorar la vida de poble valencià “, ha agregat.

Com ha recordat Mónica Oltra, “també formen part de la nostra identitat el cel, els rius, els llacs, el mar, l’horta, les muntanyes, i, de la mateixa manera que cuidem la nostra llengua, les nostres tradicions, el nostre patrimoni cultural, tenim també l’obligació de preservar el nostre entorn per deixar en herència a les properes generacions una societat més inclusiva, més amable, més justa i més sostenible “.

Distincions de la Generalitat 2021

Durant l’acte, s’ha fet entrega de l’Alta Distinció de la Generalitat a el personal de vacunació. L’han recollit, per la província de València, el zelador Francisco Javier Puig; per la província de Castelló, la metgessa Araceli Álvarez i la infermera Paula Mateu; i, a la província d’Alacant, la infermera Marina Fuster.

A més, s’han lliurat les distincions a l’historietista de còmics i il·lustrador Paco Roca; a el poeta Josep Piera; a Ràdio València Cadena SER, que enguany celebra el seu 90 aniversari; a l’editorial Publicacions de la Universitat de València; i, a títol pòstum, a César Orquín, anarquista que va salvar la vida d’espanyols de morir en els camps d’extermini nazis. Aquest últim l’ha recollit Juanjo Bravo Ruiz, nét de Pedro Ruiz, una de les persones que va sobreviure gràcies a César Orquín. En aquesta edició, s’ha premiat també amb la distinció a Mario Alberto Kempes i a Matilde Asensi, als quals es farà lliurament de el guardó més endavant.

Per la seva banda, el premi Ambaixador de la Comunitat Valenciana ha estat recollit pel dissenyador valencià Xavier Mariscal i la distinció Joan Lluís Vives s’ha lliurat a representants de el projecte teatral Escena Erasmus promogut per la Universitat de València.

D’altra banda, s’han atorgat les distincions de la Generalitat a l’Mèrit Cultural a la il·lustradora Cristina Durán, l’actor Juli Mira, la dramaturga i directora teatral Carme Portaceli, el cantautor Dani Miquel, el grup musical A Tall, Francisco Martínez López, conegut com ‘Quico, el Guerriller’, (ha recollit el premi Marisa Bergaz) i el grup de cabaret Ploma 2 (ha estat lliurat a Antoni Ruiz).

Així mateix, han rebut les distincions a l’Mèrit Científic dels investigadors Dolors Corella i Miguel Ángel Sanz, i les distincions a l’Mèrit Empresarial i Social l’enginyera agrònoma Regina Monsalve, l’empresari Federico Félix, l’empresa d’instruments musicals Consolat de la Mar i la cooperativa elèctrica benèfica Sant Francesc d’Assís de Crevillent.

També s’ha fet entrega de les medalles a l’Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva a representants de el moviment Scout de la Comunitat Valenciana, l’Associació Nova Opció i la institució Sant Joan de Déu de València.

Els guardons a l’Mèrit Esportiu s’han lliurat a Cristina Maig (l’ha recollit, en la seva representació, Carmen Lis), Lola Ochoa, John Giner Muñoz, ‘Jan de Murla’, així com a les i els medallistes dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 Oscar Gil, Pau Francesc Torres, Carles Soler, Héctor Cabrera, Míriam Martínez, Iván Cano, Héctor Catalá i la Marató de València.

En representació dels premiats, Paco Roca ha expressat el desig que el reconeixement que atorga la Generalitat amb les distincions de el 9 d’octubre contribueixi a fer de el respecte cap als altres el tret més característic de la ciutadania de la Comunitat Valenciana.

“Si alguna cosa tenim en comú els valencians és que som diferents entre si”, ha subratllat el dibuixant, que ha destacat la importància de respectar la diversitat i ha apel·lat a el paper de la cultura “per comprendre el passat i el present, el món ja les persones “.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint