PolíticaSanitat

Ximo Puig demana atendre les lliçons de la pandèmia per avançar cap a un model federal que construeixi la “acció responsable comú” des de l’aportació dels territoris

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat atendre les lliçons de la pandèmia de COVID-19 per avançar cap a un model federal de l’Estat que permeti construir la “acció responsable comú” des de la “acció directa” dels territoris.

El cap de l’Consell s’ha expressat així durant la seva participació, al costat de l’expresident de Parlament Europeu i actual president de la Unió de Europeistes i Federalistes d’Espanya, Enrique Barón, en el primer diàleg de la trobada ‘Converses fédéralistes, que porta per lema’ In varietate concordia. Federalisme i Europa ‘.’, Organitzat per la Generalitat i que se celebra aquest divendres al Saló de Corts de Palau.

El president ha reivindicat la gestió de la pandèmia realitzada per la Comunitat, i ha subratllat que és un exemple de la necessitat de propiciar, “moderadament” i de forma progressiva, un “gir” cap al federalisme. “Aquest és un camí imparable”, ha argumentat, per afegir que, durant la primera onada, amb la celebració de conferències de presidents cada diumenge, “es va veure la urgència d’aquest espai comú” i “ara es tracta de defensar el llegat comú d’aquest temps “.

La pandèmia “ha evidenciat la necessitat de compartir, coordinar, col·laborar” i ha permès visualitzar que “només així és possible” avançar, és a dir, amb “respecte a la singularitat i capacitat de coordinar accions que afecten directament a la ciutadania”, ha dit.

El president considera clau per a això la superació de les tensions centralitzadores, i referent a això ha reconegut que és “molt difícil” avançar en aquesta comesa davant el caire que ha pres la conversa política espanyola, amb una “pulsió centralista molt preocupant” i un territori com Madrid que actua de “aspiradora de recursos de tota mena”, el que “genera grans desequilibris”.

Un sistema de finançament “just”

Puig ha assenyalat que no és aliena a aquesta realitat la reivindicació que realitza la Generalitat d’un sistema de finançament autonòmic que garanteixi la suficiència econòmica i un repartiment equitatiu i just dels recursos, respectant la singularitat entre territoris i la igualtat de la ciutadania. Es tracta d’una aspiració de la Comunitat Valenciana, que ha plantejat una “solució estable” per a Espanya i no només per als valencians i valencianes, ha indicat el president, que ha subratllat que s’ha d’arribar a un nou finançament “buscant aliances”, però no el “frontisme”.

El responsable de el Consell també ha defensat el reforçament de l’protagonisme de les regions a Europa i ha agraït a Enrique Barón l’elecció de València com a seu de l’congrés de la Unió de Federalistes Europeus, que se celebra els dies 3 i 4 de juliol.

“Vocació federal” de l’Estat autonòmic

L’expresident de Parlament Europeu ha defensat també el federalisme com a forma d’organització que permet compartir “valors, principis i objectius” i ha assenyalat que l’Estat autonòmic, que ha estat un “èxit històric”, “ha ara adaptar-se a la realitat”, perquè té una clara “vocació federal”, a l’igual que Europa, pel que ha apostat per avançar en aquesta direcció tant a Espanya com a la UE.

La trobada ‘Converses fédéralistes’ ha estat presentat pel secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, que ha destacat la vigència d’aquest debat per afrontar els reptes de futur i per contribuir a la superació de conflictes i desigualtats.

A més, aquest diàleg ha estat moderat per la directora general de Coordinació de l’Diàleg Social, Zulima Pérez, que també ha destacat la rellevància de traslladar als ciutadans i ciutadanes la repercussió positiva que té un model federalista en la presa de decisions sobre assumptes que els afecten.

Aquest diàleg inaugural forma part d’una trobada que ha abordat també assumptes com “Federalisme i participació multinivell per afrontar els desafiaments d’Europa”, amb la participació, entre d’altres persones, de la presidenta de la delegació alemanya en el Comitè Europeu de les Regions, Ulrike Hiller, els professors Mario Koelling i Manuel Giménez Abad, la metgessa Carme Valls i la vicepresidenta d’Euskal Federalistak -UEF, Pilar Pérez-Fonts Hernández.

El programa també inclou un debat sobre ‘El federalisme com a opció per articular la unitat en la diversitat’, amb la participació de el president de les Corts, Enric Morera; l’exministre José Manuel García-Margallo, l’eurodiputat i president de UEF Europa, Sandro Gozi, i la professora Susana Sanz.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint