Ximo Puig avança que els PGV 2022 seran “els més socials de la història”

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha avançat durant la sessió de control de les Corts que els Pressupostos del 2022 seran “els més socials de la història”, atès que contemplen una inversió en Sanitat, Educació, Igualtat, Habitatge i Ocupació, que superarà per primer cop els 16.000 milions d’euros.

Durant la seva intervenció, el cap del Consell ha destacat que els comptes públics permetran “consolidar els avenços socials” i impulsar la reactivació econòmica i social i ha valorat “l’esforç continuat” del Consell per “blindar” els serveis públics fonamentals, així com per afrontar la lluita contra la pandèmia.

Ximo Puig també ha assegurat que els pressupostos preveuen una inversió directa i indirecta de més de 2.000 milions d’euros, fet que suposa “l’esforç inversor més gran realitzat mai per la Generalitat”.

Alhora, ha assenyalat que aquests pressupostos seran “els més europeus de la Generalitat” atès que els fons Next Generation, a través del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència aportaran 1.200 milions d’euros que gestionarà directament la Generalitat i seran canalitzats mitjançant més de 65 programes dactuació dirigits a la digitalització, transformació energètica i resiliència tant del teixit productiu com dels serveis públics fonamentals.

De la mateixa manera ha valorat que els comptes del 2022 seran “els primers pressupostos participatius amb caràcter autonòmic de tot Espanya”, ja que han incorporat 96 projectes proposats pels valencians i valencianes que sumen més de 101,7 milions d’euros.

Increment continuat de les partides socials

A més, el president ha explicat que des dels primers pressupostos del Botànic s’ha anat incrementant les partides socials fins a assolir els 15.931 milions d’euros en els comptes del 2021. Això ha suposat un augment de 5.186 milions, un 48% més que en els darrers pressupostos del Partit Popular.

En aquest sentit, ha assenyalat que l’esforç pressupostari s’ha centrat a Sanitat, amb un increment de 2.037 milions, un 37% més que el 2015; educació i universitats, amb un augment de 1.692 milions, un 41% més; Polítiques Inclusives, amb 1.083 milions més, una pujada del 129%; Habitatge, 169 milions més, amb una pujada del 450%, i ocupació i formació, que ha doblat la dotació i que el 2021 compta amb 480 milions d’euros.

Recuperació d’actius sostrets per casos de corrupció

Durant la intervenció, el president ha explicat que la Generalitat ha recuperat 13,5 milions d’euros de fons o elements patrimonials que havien estat indegudament sostrets de les arques públiques en casos de corrupció abans del 2015.

Puig ha assegurat que l’Oficina de Recuperació d’Actius creada per recuperar “els diners dels valencians” ha obert fins a 40 expedients que han permès ingressar per una banda 8,24 milions d’euros derivats dels casos Fitur, Cooperació, Emarsa i Terra Mítica ; i d’altra banda s’està tramitant la devolució de 5,3 milions d’euros més contemplats en les sentències dels casos Cooperació, Emarsa i IVAM, que inclouen 21 immobles i 4 vehicles, entre els quals hi ha dos apartaments de luxe i un iot a Miami.

D’altra banda, ha assenyalat que també s’està esperant que el Tribunal de Comptes fixi la responsabilitat civil dels condemnats pel cas Hospital d’Haití, i de recuperar 3,2 milions d’euros del cas de la visita del Papa. Així mateix, ha recordat que la setmana que ve començarà el judici per la compra d’obres d’art falses a l’IVAM, en què la Generalitat demanarà una responsabilitat civil de 4,2 milions pels diners desviats.

Estratègia per a la vacunació del 10%

En el transcurs de la seva intervenció, el president ha fet una crida a la vacunació del 10% de la població que encara no està immunitzada perquè “és fonamental per a la superació de la pandèmia”, ha assegurat.

Segons ha explicat, l’estratègia per aconseguir la immunització d’aquest 10% està basada a aproximar punts de vacunació a centres comercials, festivals i empreses, amb campanyes de sensibilització i promoció de la salut i amb accions directes personalitzades.

Major increment d’afiliats a la Seguretat Social

Així mateix, ha assenyalat que la vacunació massiva ha permès la reactivació econòmica, i s’ha referit als actuals indicadors econòmics i socials “millors que el 2015”, malgrat haver patit la pandèmia provocada pel coronavirus.

En concret, el cap del Consell ha destacat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més increment del nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha registrat respecte abans de la pandèmia, així com la regió que més llocs de treball ha generat respecte al 2015 , amb un creixement del 17,3%.

A més, ha indicat que la Comunitat és la segona autonomia que més ha reduït l’atur juvenil, la taxa del qual ha passat del 62,7% el 2014 i del 50,7% el 2015 al 32,25% actual, i ha valorat que, malgrat la pandèmia, actualment hi ha 5.385 empreses més que el 2015.

Per acabar, s’ha referit a la millora dels indicadors socials al·ludint als resultats de l’enquesta de l’INE sobre condicions de vida, que mostra una millora de l’esperança de vida des del 2015, situada per sobre de la mitjana espanyola; una disminució de la taxa de pobresa; així com la reducció de la taxa d’abandó dels estudis, que ha passat del 23,4% al 25,5% actual.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: