Ximo Puig aposta per l’hidrogen verd com a “energia del futur” per aconseguir la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reiterat la seva aposta per l’hidrogen verd com a “energia del futur” per aconseguir la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha manifestat durant la seva participació en la presentació d’HyVal, el Clúster de l’Hidrogen de la Comunitat Valenciana, en què també ha participat la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró.

Ximo Puig ha assegurat que el projecte impulsat per la companyia BP constitueix un “salt estratègic” tant per a aquesta indústria energètica com per a la Comunitat Valenciana, ja que contempla importants inversions que seran “determinants per a la nova configuració de la nostra economia”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha assenyalat que l’aposta del Clúster de l’Hidrogen Verd reforçarà Castelló com un “territori tractor per a l’empresa i l’ocupació” i constitueix un pas més per aconseguir la “màxima autonomia energètica possible”. Per tot això, ha ofert la col·laboració de l’administració per posar en marxa allò que ha considerat “un gran desafiament”, i ha identificat com una necessitat tant la col·laboració publicoprivada com la cooperació entre empreses.

Finalment, ha mostrat la seua esperança d’aconseguir que la Comunitat Valenciana continua sent identificada per la seua exportació de productes tradicionals com la taronja i la ceràmica, però també per l’exportació d’energia, atès que ha assegurat que fins i tot el país més industrialitzat d’Europa es ha interessat per l’hidrogen verd que es produirà en aquest territori.

Agilització administrativa

Per la seva banda, la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat que “la Generalitat treballa a agilitzar els temps i els tràmits per fer front als reptes del canvi climàtic”. Segons ha explicat, “la realitat va més ràpida que la legislació i no podem esperar que els grans reptes climàtics s´adaptin al ritme de l´Administració, s´ha de fer al´inrevés”, i ha ressaltat que “no només és important la inversió econòmica concreta i la subvenció pública, sinó facilitar que aquest tipus d’inversions siguin molt àgils”.

Torró també ha considerat “imprescindible” la col·laboració publicoprivada, davant dels grans desafiaments de la transició enèrgica i la descarbonització, i ha explicat que el seu departament treballa, des de fa anys, en estratègies en matèria de mobilitat i, més recentment, a el desenvolupament de l’hidrogen verd, la qual cosa requereix “la coordinació entre totes les administracions, des d’Europa fins als mateixos Ajuntaments, i ens estem centrant de manera coordinada amb els fons Next Generation EU i els ajuts d’àmbit autonòmic, per exemple”.

Finalment, s’ha referit al suport de la Generalitat per dur a terme aquests projectes, facilitant infraestructures i connexions, i habilitant eines com ara la declaració de Projecte Territorial Estratègic (PTE) per a sòl industrial i logístic.

Cal assenyalar que HyVal es constitueix com un nou ecosistema energètic, tecnològic i industrial impulsat per BP, en col·laboració amb diverses entitats públiques i privades, amb l’objectiu de convertir-se en un referent en la producció i el subministrament d’hidrogen renovable a Espanya.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: