Ximo Puig aposta per la inversió en cultura i l’acord social per fomentar l’hàbit lector a la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per la inversió en cultura i l’acord social per impulsar l’hàbit lector a la Comunitat Valenciana i ha destacat en aquest sentit la importància de la iniciativa ‘Pactem per la Lectura’, impulsada pel Consell ia la qual ja s’han adherit les cinc universitats públiques, les tres diputacions i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Ximo Puig, que ha presidit l’acte de presentació de la 57a edició de la Fira del Llibre de València al Palau de la Generalitat, ha traslladat la seva satisfacció per recuperar la seva celebració a la primavera després de tres anys en què la pandèmia ho ha impedit i ha convidat a viure aquesta cita “amb més intensitat que mai” com a lloc d'”enaltiment de la convivència” i de recuperació emocional.

El president a més ha reivindicat els llibres i la lectura com a “escut davant la intolerància” i davant del populisme, i ha defensat el protagonisme dels llibres “en èpoques de polarització com l’actual”. Si hi ha una manera de mostrar “la millor imatge d’un món diferent és a través del llibre”, ha assenyalat també.

Durant la seua intervenció, ha incidit en l’aposta del Consell pel foment de la lectura a la Comunitat Valenciana, i, per a això, ha assenyalat que resulten fonamentals les ajudes al sector del llibre, que “han augmentat en un 340% des del 2015″ .

Així mateix, s’ha referit a la posada en marxa del programa de mobilitat d’autors i autores a tota la Comunitat Valenciana i d’una nova línia per adaptar novel·les valencianes a guió cinematogràfic, amb l’objectiu d’estimular la lectura.

Aquestes actuacions se sumen a l’acord ‘Pactem per la Lectura’, encapçalat per la Generalitat, dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que integra institucions, entitats del sector i universitats amb l’objectiu de treballar per incrementar l’índex lector , donar suport a la creació literària i procurar beneficis a tota la cadena de la indústria de la lectura: biblioteques, editorials, llibreries i empreses distribuïdores.

Milloren les dades de lectura

Pel que fa a les xifres que avalen els hàbits de lectura, el president ha explicat que la pandèmia ha contribuït que les dades millorin. Així, la Comunitat Valenciana se situa actualment vuit punts per sobre de la seva posició fa deu anys.

El president també ha elogiat les tres persones premiades d’aquest any a la Fira del Llibre. De Jaume Pérez Montaner, Ximo Puig ha ressaltat que és “un poeta amb una obra admirable”, hereva d’una tradició que el connecta amb Vicent Andrés Estellés i Marc Granell. Una altra de les guardonades, Bárbara Blasco, és “una novel·lista que personalitza el potencial de la literatura en castellà”, ha remarcat el president. Finalment, sobre Bernardo Atxaga, ha assegurat que es tracta d'”un escriptor universal que ha prestigiat el basc”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: