Ximo Puig apel·la a la coresponsabilitat i al sentit comú de la ciutadania per “preservar i gaudir” del territori de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha apel·lat a la coresponsabilitat i al sentit comú de la ciutadania per avançar en el “gran objectiu” de preservar i alhora gaudir de la naturalesa, cosa que també incidirà en la “recuperació emocional” de els valencians i valencianes.

Així ho ha manifestat durant la seva intervenció a l’acte de presentació de la campanya contra incendis forestals ‘Stop al foc’ en què també ha participat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural , Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

En el transcurs de l’acte, el president ha destacat l’avenç experimentat a la Comunitat Valenciana “tant en equipament com en capacitat i professionalitat” en matèria de lluita contra incendis, així com la “major consciència col·lectiva” sobre la importància de preservar els espais naturals, la qual cosa ha contribuït que el trienni 2019-2021 hagi estat el període amb menor superfície cremada en els darrers 25 anys.

Tot i això, el cap del Consell ha subratllat la necessitat de “construir una aliança entre institucions” en la lluita contra els incendis i ha agraït l’esforç de les persones que “donen la cara” per la defensa del patrimoni natural de la Comunitat Valenciana, com a Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i la Unitat Militar d’Emergències, la Delegació de Govern, així com diputacions i ajuntaments.

Alhora, ha apel·lat a la coresponsabilitat de la ciutadania, gràcies a la qual ha assegurat que la Comunitat Valenciana ha tingut menor incidència durant la pandèmia, i ha insistit a reclamar “sentit comú” per a “ser conscients del que no es pot realitzar en el territori i adoptar decisions que evitin desastres naturals”.

Increment a la dotació pressupostària

Per la seva banda la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha destacat que el 2021 els Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat van haver d’intervenir en 1.861 incidents i el telèfon 1·1·2 va rebre un total de 8.012 trucades relacionades amb incendis forestals i de vegetació i que, “gràcies a la promptitud i eficàcia amb què van ser ateses, no van tenir més conseqüències”.

Bravo ha insistit a demanar a la ciutadania la seva implicació en la “gran tasca col·lectiva de protegir les nostres muntanyes” perquè, segons ha assegurat, “la diferència entre un conat i un gran incendi pot estar en una simple trucada telefònica”. A més, ha reiterat que “de res servirà l’esforç i la preparació si la ciutadania no està implicada i compromesa en la tasca col·lectiva de preservar allò que, si es fa malbé no té remei i si es perd no té recanvi”, ha manifestat.

Finalment, ha recordat que el valor del patrimoni natural valencià “és incalculable, però el cost de la seua protecció no ho és”. Per això ha assegurat que des de l’any 2016 el seu departament ha augmentat la dotació pressupostària per a l’extinció d’incendis en un 24% fins a assolir els 101 milions d’euros actuals.

Protecció del territori

Per part seva, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat que el dispositiu d’aquest any compta amb 750 professionals dedicats a la prevenció i vigilància de l’espai forestal de la Comunitat Valenciana, que representa més d’un 55% del territori de la Comunitat Valenciana Comunitat. A més, ha destacat que el 45% del territori compta amb alguna figura de protecció, fet que suposa un 15% més del que demana la Unió Europea.

Per a la consellera, “la prevenció d’incendis forestals és una feina que es desenvolupa 365 dies a l’any”, per la qual cosa ha destacat l’esforç del seu departament a “sumar capacitat i eines de bona gestió” com l’aprovació dels plans locals de Prevenció d’Incendis (PLPIF), que ja sumen 371, i pel que s’ha triplicat el pressupost, o l’actualització dels instruments de planificació dels Parcs Naturals.

Campanya Stop al foc

La campanya #stopalfoc està impulsada per Presidència de la Generalitat i compta amb la col·laboració de la conselleria dAgricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

L’objectiu de la campanya és conscienciar els ciutadans de la importància de tenir actituds cíviques i mostrar de manera clara que els incendis forestals tenen conseqüències directes sobre les persones, béns i entorn natural, i que resulta necessari comprometre’s personalment i col·lectivament per evitar conductes de risc i prevenir incendis forestals.

Per impulsar aquests plans, la conselleria destinarà durant el 2022 un total d’1,6 milions d’euros. A més, la setmana que ve es convocaran els ajuts per substituir l’ús del foc a mètode d’eliminació de restes agrícoles, i també s’ha previst destinar ajuts al voluntariat ambiental en prevenció d’incendis forestals.

Descens del nombre d’incendis

Durant el 2021 s’han produït 240 incendis forestals que han afectat 784 hectàrees, sent l’incendi de Soneja-Azuébar, a la província de Castelló, el de més superfície afectada, un total de 420 hectàrees forestals.

L’any 2021 és, per tant, el tercer any consecutiu amb un nombre d’incendis forestals més baix des que hi ha estadística oficial, seguit del 2020 en què es van registrar 252 incendis i del 2019, quan el nombre d’incendis declarats va ser 273.

Aquestes dades contrasten amb els registres de principis dels anys 90, quan el nombre d’incendis anuals era superior a 750, i es deuen a les mesures adoptades en els darrers anys en matèria de prevenció i vigilància l’ús del foc.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: