Ximo Puig anuncia que podran realitzar reunions de dos nuclis de convivència a les cases i de fins a sis persones en espais públics

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la pròrroga, durant 15 dies més, de la majoria de restriccions en vigor per contenir la pandèmia de COVID-19, però ha avançat que s’introduirà una flexibilització de les reunions socials i de les condicions per a visitar les residències de gent gran immunitzades.

D’aquesta manera, en l’àmbit privat, és a dir, dins de les cases, es permetrà la reunió de dos grups de convivents. A més, en l’àmbit públic, s’amplia de 4 a 6 el nombre màxim de persones que es podran reunir. Això implica que les taules de bars i restaurants també podran ser de fins a sis persones i que la pràctica d’activitats esportives també es podrà realitzar en grups de fins a sis.

A més, s’introduiran noves mesures parar facilitar les visites a les residències de gent gran, amb l’objectiu d’adaptar-se a la situació actual, amb la immunització de el 100% de residents i de la pràctica totalitat de professionals sociosanitaris, i la vacunació també del voltant de el 95% de majors de 80 anys.

Així ho ha indicat el president de la Generalitat en una compareixença davant els mitjans de comunicació, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Taula Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s’han analitzat aquestes actuacions.

Les noves mesures entraran en vigor aquest dilluns, 12 d’abril, i estaran vigents fins diumenge, 25 d’abril.

Prudència “màxima”

El president ha assenyalat que, des de la perspectiva de “prudència màxima” i de consolidació de l’estabilitat sanitària, s’ha acordat prorrogar la resta de mesures en vigor durant altres 15 dies, entre elles el tancament perimetral de la Comunitat i la limitació de la mobilitat nocturna entre les 22.00 i les 6.00 hores.

“Si les dades actuals es consoliden, podrem avançar en la flexibilització” de mesures actualment vigents, ha indicat Puig, que ha remarcat que “no hi haurà cap restricció un dia més de l’estrictament necessari”.

El president ha recordat, en aquest context, que el president de Govern, Pedro Sánchez, ha avançat la intenció de no prorrogar l’estat d’alarma, que acaba el 9 de maig, i ha precisat que, si així es concreta, abans que decaigui l’estat d’alarma aixecarà el perimetraje autonòmic de la Comunitat Valenciana.

Tal com ha especificat Ximo Puig, el proper 22 d’abril es tornarà a reunir la Mesa Interdepartamental i, fins llavors, la consellera de Sanitat anirà mantenint reunions amb els diferents sectors afectats. A més, ha concretat que el 4 de maig es mantindrà una nova reunió d’aquest mateix òrgan, l’última abans de la fi de l’estat d’alarma.

El president ha assenyalat que la Generalitat va establir fa 25 dies “el marc normatiu més cautelós” de les 17 comunitats, i el resultat ha estat un descens de la circulació de virus a la meitat i la menor presència de la SARS-CoV-2 de tota Espanya (5 vegades inferior a la mitjana estatal), unes dades que permeten afirmar que “no hi ha cap país d’Europa amb una incidència menor que la Comunitat Valenciana”.

D’acord amb aquestes dades, aquesta millora sanitària ha propiciat que s’hagi reduït a la meitat el nombre de persones hospitalitzades en tres setmanes i també s’ha manifestat en que, en els últims 23 dies hi hagi mort, la tercera part de persones que en els 23 dies anteriors.

“En només dos dies de febrer perdíem a més valencians que en aquestes 3 setmanes”, ha assenyalat el president, que ha afegit que l’objectiu era “salvar vides”, una cosa que s’està aconseguint “gràcies a l’esforç, la responsabilitat i el sacrifici “de la ciutadania i a la” feina admirable “de la plantilla de professionals de la Sanitat.

Importants avenços en vacunació

“Per fi tenim una situació de control de la pandèmia com no teníem des del principi de l’estiu passat, i només puc donar les gràcies a la ciutadania, perquè mai havíem fet res tan important tots junts”, ha manifestat Puig, que ha destacat els importants avenços en vacunació, atès que en aquestes tres setmanes s’ha doblat el nombre de dosis administrades, fins a arribar aquesta setmana el milió de dosis ja posades a la ciutadania valenciana.

Ha al·ludit més al fet que, en l’actualitat, s’ha arribat a les 18,4 dosis per cada 100 habitants, una posició “millor” que la de països de l’entorn com França, Alemanya o el Canadà, ja que la Comunitat és la quarta autonomia amb més proporció de vacunes administrades, el 81%.

En aquest context, ha subratllat que, tot i que la previsió sobre l’arribada de vacunes que ha anunciat el Govern és “molt esperançadora”, es necessiten més, “perquè només la vacunació universal farà possible superar la pandèmia.” I la Generalitat -des de la màxima lleialtat-, defensarà aquesta postura allà on calgui “, ha puntualitzat Ximo Puig, per afegir que així ho ha fet a l’demanar a Brussel·les que les patents no retardin la vacunació.

“Aquest és l’únic camí: una vacunació segura, eficient, universal i àgil”, un objectiu, el de superar la pandèmia, que s’ha d’aconseguir a través d’una “doble via”, que passa per “accelerar” el procés d’immunització i per actuar amb “màxima prudència” i amb “proporcionalitat”, però sense “presses” ni “precipitacions”, atès que es desconeix l’impacte de les festes de Setmana Santa, ha indicat.

“Per als valencians, el pitjor de la pandèmia ja ha passat, estem sortint de l’túnel, i veiem molt més que la llum”, ha manifestat també el cap de el Consell, que ha assegurat que la sortida a la crisi “demana una gestió rigorosa , una unitat social i la màxima sensibilitat amb treballadors, autònoms i empreses afectades “.

En aquest sentit, ha avançat que, dins de el Pla Resistir desplegat per la Generalitat, s’estan tramitant els expedients de 68.000 sol·licitants i que s’estima que els ajuts previstos arribin a més de l’95%. I també ha concretat que les ajudes a autònoms i autònomes i a empreses gestionades directament per la Generalitat s’estima que es paguin entre aquest mes i el de maig.

A la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i els consellers d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España-

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: