Ximo Puig anuncia que el Consell prorrogarà la rebaixa de les taxes i preus públics davant de la inflació i concedirà ajudes per reparar els danys provocats per les pluges dels darrers dies

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Ple del Consell prorrogarà la rebaixa de les taxes i els preus públics davant de la inflació, i concedirà ajudes per reparar els danys provocats per les fortes pluges dels darrers dies.

El president ha realitzat aquest anunci durant la seva intervenció a la cloenda de la cimera municipal Aliança Valenciana contra la Inflació, en què han participat representants municipals i agents socials amb l’objectiu de posar en comú mesures per pal·liar els efectes de l’escalada de preus en les famílies.

Ximo Puig ha destacat que la pròrroga de la rebaixa del 10% de les taxes i dels preus públics que ja està sent aplicada pel Consell, es mantindrà fins a l’agost del 2023, a través d’un decret que serà aprovat les properes setmanes i que entrarà en vigor l?1 de gener.

Pel que fa a les ajudes per reparar danys per l’últim episodi de pluges, el president ha mostrat la seva solidaritat amb les famílies i els municipis afectats, i ha indicat que el Consell aprovarà a la seva propera sessió plenària aquests ajuts que permetran realitzar actuacions en els termes municipals més afectats, especialment a les comarques de l’Horta Sud, el Camp de Túria, la Plana Baixa i el Maestrat.

El màxim responsable del Consell ha assenyalat que els ajuts constitueixen una mesura conjuntural per pal·liar la situació, però ha advocat pel treball conjunt de totes les administracions per aplicar mesures estructurals que permeten reforçar la lluita contra el canvi climàtic, cosa que ha considerat com una estratègia per garantir el futur de la Comunitat Valenciana.

Regles fiscals

Durant la seva intervenció, el president ha demanat “màxima sensibilitat” al Banc Central Europeu ia la Comissió Europea respecte de les seves decisions sobre els tipus d’interès i les regles fiscals, perquè segons ha assenyalat “no podem donar respostes com les que es van donar durant la crisi financera” i ha instat les institucions europees a aplicar “regles fiscals que atenguin la necessitat de la inversió pública”.

Unitat dacció

En el transcurs de l’acte, el president ha advocat per la “unitat” d’acció de totes les institucions valencianes i la “confiança” en què es tracta d’una situació temporal per fer front a la repercussió de la inflació generada per la guerra a Ucraïna, i ha recordat que es tracta de la mateixa via seguida durant la pandèmia per contribuir a la recuperació de la Comunitat Valenciana.

Ximo Puig ha insistit que la situació obliga a una “resposta pública conjunta” ia prendre mesures en el marc de les competències de cada institució, com les que ja està aplicant la Generalitat, entre les quals ha esmentat la reducció de taxes a estudiants i famílies, ajudes directes a autònoms, la gratuïtat del transport públic per a menors de 30 anys, així com la rebaixa per a la resta de la ciutadania, i la reforma fiscal que beneficiarà el 97 % de la població.

Aposta pel municipalisme

En el transcurs de l’acte, el responsable del Govern valencià ha posat en valor la “capacitat innovadora” municipalista i ha recamat “solucions ràpides i eficaces” basades en el “diàleg social i institucional”. En aquest sentit, s’ha referit al seu compromís de reforçar l’aliança generada des del 2015 amb els municipis i de potenciar-ne la capacitat a través de la creació de quatre fons municipals, mitjançant els quals se’ls dota de recursos econòmics.

El president ha explicat que a través d‟aquests fons la Generalitat ha aportat 331 milions d‟euros des del 2017 per promoure les inversions en infraestructures i serveis, impulsar el turisme, lluitar contra la crema d‟espais forestals i frenar la despoblació “per justícia, per convicció municipalista i per eficiència”, ha manifestat.

En concret, ha assenyalat que a través del Fons de Cooperació Municipal la Generalitat destinarà 40 milions d’euros el 2023, per la qual cosa la quantitat total aportada a aquest fons puja a 280 milions; quant al Fons per a Municipis Turístics, ha anunciat que en els propers pressupostos rebrà 4,5 milions, de manera que sumarà 21 milions des del 2020; el Fons contra el Despoblament comptarà amb 4,4 milions el 2023 i arribarà als 20 milions des del 2018, i el nou Fons de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal disposarà de 10 milions d’euros.

Finalment, el president ha insistit en la necessitat de “coordinar accions conjuntes, més coresponsabilitat i cooperació”, deixant de banda partidismes o disfuncions, i se n’ha referit com a exemple a l’aprovació per unanimitat de la reforma fiscal del Consell aprovada la passada setmana a les Corts com una “fita” que ha considerat una “excepció positiva en el marc espanyol”.

La cimera Aliança Valenciana contra la Inflació també ha comptat amb la participació del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, que ha subratllat que mentre persisteixi la inflació “s’han de prendre mesures addicionals, com les adoptades per la Generalitat a través del Pla Reactiva amb més de 900 milions d’euros, el reforçament dels crèdits de l’IVF, la disminució de les taxes o el transport gratuït”.

Així mateix, Arcadi España ha indicat que els pressupostos de la Generalitat per al 2023 “són una eina per fer front a la inflació, amb una aposta més gran per la despesa social per reforçar els serveis públics fonamentals. També la reforma fiscal, que aposta per la progressivitat i per ajudar les classes mitjanes i treballadores”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: