Ximo Puig anuncia la implantació del Grau de Medicina a la Universitat d’Alacant

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la implantació a la Universitat d’Alacant (UA) del Grau de Medicina, una decisió que permetrà recuperar els estudis que es van impartir a aquesta institució fins a la seva segregació per passar a formar part de l’oferta universitària de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, creada el desembre del 1996.

Així ho ha avançat el responsable del Consell durant una compareixença davant dels mitjans de comunicació després de mantenir una reunió amb la rectora de la UA, Amparo Navarro, al campus de Sant Vicent del Raspeig, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i de la consellera dInnovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, així com del president del Consell Social de la Universitat alacantina, Adolfo Utor.

El president ha subratllat que la decisió suposa una “gran oportunitat” per reforçar l’educació i la sanitat com a pilars de l’estat de benestar i per potenciar sinèrgies amb la Universitat Miguel Hernández que situïn la província com a “pol d’investigació” al camp de la medicina.

L’autorització, per part del Consell, de la implantació de Medicina a la Universitat d’Alacant permetrà sumar 75 places a l’oferta universitària d’aquests estudis a la Comunitat Valenciana i incrementar-la en un 10%. Concretament, el nou Grau es cursarà a la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, on actualment també s’imparteix el Grau d’Infermeria.

La creació d’aquests nous estudis s’ha acordat “amb criteris científics, pensant en l’interès general i sabent de la necessitat d’enfortir l’Educació en l’àmbit sanitari i la creació de noves places”, ha assenyalat el president, que ha afegit que la província d’Alacant, amb tot el potencial demogràfic, social i econòmic, “era deficitària” en aquest sentit i “necessitava de manera urgent ampliar els estudis de Medicina”, i ha subratllat que, a partir d’aquest moment, ja es podrà decidir, per part de la UV, el calendari dimplantació i lorganització dels estudis.

Ximo Puig ha subratllat també que la Sanitat constitueix una prioritat per al Govern valencià, com ho acredita l'”aposta decidida” per la millora de l’ensenyament universitari. “Les xifres hi són: les universitats valencianes compten amb 770 places per als graus de Medicina; el 2020 es van graduar 764 estudiants i el sistema públic de salut compta amb 788 places MIR a la Comunitat Valenciana, un 30 % més que fa sis anys” .

Relleu generacional

“La nova Facultat de Medicina d’Alacant serà un nou impuls en aquesta aposta”, que constitueix “un reforç de present” i també un “tractament preventiu”, perquè, com ha indicat, 2027 constitueix “el punt d’inflexió al relleu generacional de la plantilla sanitària valenciana” i la primera promoció de graduats i graduades en Medicina de la UA sortirà abans que finalitzi l’actual dècada i estarà a punt per incorporar-se a la plantilla sanitària valenciana.

Tal com ha emfatitzat, la Generalitat s’està preparant per a aquest repte del relleu generacional “amb el reforç continuat de places MIR, tenint en compte les especialitats que presenten més necessitats i amb l’increment de places universitàries”.

La implantació d’aquests estudis a la Universitat d’Alacant permetrà fer actuar davant la bretxa entre la vocació sanitària alacantina i les places universitàries disponibles, ha indicat també Puig, que també s’ha referit a les sinergies entre la medicina universitària i l’ecosistema innovador que ja està en marxa en aquesta província.

Puig ha situat l’enfortiment de la Sanitat com un eix d’actuació fonamental, i s’ha referit en aquest context a la consolidació de les places per pal·liar la temporalitat, que s’ha vist reflectida una oferta pública d’ocupació de 21.500, 10.000 més de les previstes, i al reforçament de 6.000 nous sanitaris i sanitàries que s’incorporaran a les plantilles de tots els departaments valencians, “el més gran de la història de la Comunitat Valenciana”.

Increment de professionals

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha assenyalat, així mateix, que la implantació dels nous estudis “permetrà incrementar el nombre de professionals formats a la Comunitat Valenciana, i això, juntament amb l’augment de places de formació MIR, en farà possible una millor planificació de les necessitats de personal de cara als propers anys”.

Per part seva, la consellera d’Universitats, Carolina Pascual, ha indicat que recuperació del Grau de Medicina a la Universitat d’Alacant “dóna resposta a l’elevada demanda d’aquests estudis ia la creixent necessitat de professionals de la Medicina”. “La UA va sol·licitar la implantació i la seva sol·licitud atén la regulació prevista i contribueix a solucionar la necessitat de l’increment de personal format”, ha assenyalat.

La rectora de la Universidad de Alicante, Amparo Navarro, ha celebrado la decisión de la Generalitat y ha afirmado que la institución asume “con la máxima responsabilidad la implantación de un Grado en Medicina que cuente con todas las garantías de calidad”.

Navarro considera que “la demanda de Medicina era una mano tendida a las demandas formativas y asistenciales y, por tanto, una gran oportunidad para la provincia de Alicante también en el plano de la investigación biomédica, en la que la Universidad de Alicante ya ocupaba un papel destacado”. La rectora ha subrayado el papel jugado por el Consejo Social en el proceso y ha agradecido su compromiso con la UA y con la ciudadanía alicantina.

En este sentido, el presidente del Consejo Social, Adolfo Utor, que también ha aplaudido la decisión del Consell, ha señalado: “Con este anuncio ganamos todos, la sociedad y las siete comarcas de la provincia de Alicante, ya que, por fin, alcanzaremos niveles de formación similares a los de la media nacional”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: