Política

Ximo Puig anuncia ajudes directes de fins a 250 euros per a fomentar l’adquisició de bicicletes i patinets

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la concessió d’ajudes directes de fins a 250 euros, a partir d’el 15 de juny, per a la compra de bicicletes i patinets per tal de potenciar l’ús de vehicles individuals sostenibles, i al seu torn , reanimar el consum i fomentar l’activitat de l’petit comerç.

Aquesta mesura, emmarcada dins de el Pla de Foment d’Ús de la Bicicleta, se suma a una sèrie d’accions amb la finalitat de consolidar un model de mobilitat sostenible com a eix estratègic per al nou període que s’obre com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19 .

“Una de les qüestions bàsiques que ens ha portat la pandèmia és el Plantejament de grans dificultats en la mobilitat”, ha afirmat el cap de l’Consell, qui l’ha valorat com una “qüestió estratègica”, que s’ha d’abordar des de diverses perspectives.

Així, Puig ha sostingut que, a més de donar suport al transport públic, s’ha d’avançar en “la construcció d’una nova realitat”, en què la ciutat sigui “més ecològica i sostenible” i que a el mateix temps beneficiï les persones.

En aquest sentit, al costat de la proposta per a la posada en marxa d’un pla de renovació de parc automobilístic realitzada per la Generalitat a el Govern d’Espanya, se suma, segons Puig, “un element fonamental” per a la mobilitat ciutadana com les bicicletes i patinets .

“Hem de fer un pas més enllà i facilitar l’accés a les bicicletes”, ha remarcat el cap de l’Executiu valencià, a el temps que ha apostat per “l’ús quotidià” d’aquest mitjà de transport i per “generar una cultura favorable” cap ell.

Així s’ha manifestat el president de la Generalitat, després de la reunió mantinguda aquest dijous amb el conseller de Política Territorial, Obres públiques i mobilitat, Arcadi Espanya; la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer; José Carlos Domínguez Curiel, director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FFE); Rafael Torres, president de la Confederació de Comerç d’Alacant, Castelló i València (Confecomerç CV), i representants de la Coordinadora en Defensa de la Bici (ConBici).

Durant aquesta trobada telemàtic, s’han abordat, a més de les ajudes previstes per a l’adquisició d’aquests vehicles, temes com la creació d’una Oficina de la Bicicleta o la proposta de condicionar itineraris per a la mobilitat quotidiana a les àrees metropolitanes de la Comunitat.

El conseller Arcadi Espanya ha assegurat que “l’aposta de el Govern valencià pel foment de mitjans de transport individuals i sostenibles facilita el compliment de l’distanciament social, garanteix les demandes de mobilitat en un sistema inclusiu que no deixi enrere a cap col·lectiu i que preservi la qualitat de l’aire de les nostres ciutats, sense abandonar la lluita contra el canvi climàtic “.

Ajudes de fins a 250 euros

Aquesta nova línia d’ajuts directes, que compta amb una inversió de 500.000 euros, subvencionarà l’adquisició de bicicletes convencionals de caràcter d’urbà, bicicletes elèctriques, vehicles de mobilitat personal elèctrics (patinets) i kits d’electrificació de bicicletes, en tots aquells establiments i botigues amb seu a la Comunitat que s’adhereixin a el pla.

En aquest sentit, les ajudes previstes són de fins a 250 euros en el cas de bicicletes elèctriques (l’import no podrà sobrepassar els 1400 euros), de 75 euros per a les no electrificades (el preu màxim serà de 500 euros) i igualment 75 euros per patinets elèctrics (el cost no podrà ser superior a 450 euros). Els ajuts també es poden aplicar a la instal·lació de kits d’electrificació, amb un import de fins a 200 euros (el preu màxim de el kit està fixat en 600 euros) o la compra de bicicletes amb elements de càrrega per al transport infantil en aquest cas les ajudes seran de 150 euros (en aquest cas el preu de la bicicleta familiar no podrà ser superior a 700 euros).

La tramitació d’aquests ajuts serà una de les comeses que amb caràcter immediat emprendrà la nova Oficina Valenciana de la Bicicleta.

Les persones interessades a accedir a aquests ajuts per a la compra de vehicles individuals sostenibles, que hauran de complir amb el requisit únic de ser residents a la Comunitat, podran consultar el llistat de comerços adherits a la campanya en una pàgina web habilitada per a tal fi per la Conselleria de Mobilitat.

Un cop seleccionat l’establiment, i seleccionat el vehicle de compra, la persona sol·licitant haurà d’omplir al local la documentació necessària. Posteriorment, un cop acreditada i aprovada aquesta sol·licitud, podrà beneficiar-se de l’ajuda en el moment de la compra, ja que l’import de la subvenció serà descomptat directament de l’preu de venda.

Condicionament d’itineraris ciclistes en àrees metropolitanes

També dins de l’paquet de mesures que posarà en marxa la Generalitat, figura el condicionament d’itineraris per a la mobilitat quotidiana a les àrees metropolitanes. L’objectiu se centra en “emprendre accions àgils de condicionament -ha descrit Arcadi Espanya-, en línia amb el que es denomina urbanisme tàctic, amb la premissa fonamental de garantir els majors nivells de seguretat viària en els nous itineraris”.

D’aquesta manera, s’està estudiant, de manera conjunta amb els consistoris de l’àrea metropolitana de València, Castelló i Alacant-Elx, la millora de les connexions entre els diferents municipis, per tal de millorar els itineraris per a la mobilitat ciclista.

Creació de l’Oficina de la Bicicleta

La creació de l’Oficina Valenciana de la Bicicleta, dependent de la Conselleria, serà l’eina per centralitzar i potenciar les accions de la Generalitat en aquest àmbit, segons ha explicat el conseller. “Neix amb vocació de permanència més enllà d’aquesta crisi, i concentrarà les diferents iniciatives i línies de treball per promoure la utilització de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, a més de constituir un punt de trobada i d’informació en relació amb aquesta manera sostenible transport “.

Així, entre les funcions que desenvoluparà l’oficina destaquen l’elaboració d’estudis en relació amb aquesta manera de transport; el desenvolupament d’aplicacions per ajudar les persones que utilitzen aquest mitjà (aplicacions amb rutes i itineraris ciclistes o per canalitzar queixes i suggeriments); la informació sobre normativa, i novetats sobre les actuacions en aquesta matèria; un registre de bicicletes i VMP; un canal de participació ciutadana en relació amb actuacions bicicletes i de vianants. També servirà com a eina d’interlocució amb col·lectius i altres administracions; per desenvolupar campanyes de sensibilització; per impulsar una educació viària que integri aquestes formes de desplaçament, i per millorar la coordinació d’aquesta manera amb el sistema de transport públic (condicions d’ús en serveis de transport públic, en aparcaments dissuasoris, etc).

L’Oficina de la Bicicleta va comptar amb un òrgan de participació permanent que serà el Consell Valencià de la Bicicleta, en el qual s’integraran els agents socials relacionats amb aquestes maneres de desplaçament. El Consell de la Bicicleta s’integrarà en el Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint