Ximo Puig afirma que l’Any Sorolla permetrà aproximar la llum del pintor valencià més universal a tota la societat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que l’Any Sorolla, que ha arrencat aquest divendres amb la constitució de la comissió commemorativa i la presentació de l’exposició ‘De la Foscor a la Llum: Cinc Segles d’Art’, permetrà apropar la llum del pintor valencià més universal a tota la societat.

Ximo Puig ha presidit la posada en marxa de la comissió que coordinarà el programa commemoratiu de l’Any Sorolla, i ha assistit a més a la inauguració institucional de l’exposició ‘De la Foscor a la Llum: Cinc Segles d’Art’, que s’obre al públic aquest dissabte, 25 de febrer, al Palau de les Comunicacions de València i podrà visitar-se de forma gratuïta fins al proper 11 de juny.

El cap del Consell ha subratllat que la mostra, que exhibeix la col·lecció Lladró adquirida per la Generalitat, constitueix una “gran fita cultural”, ja que les seves 73 obres conformen “una fresca excepcional de l’art clàssic espanyol”, amb llenços de Joaquín Sorolla, Juan de Juanes, José de Ribera, Zurbarán o Benlliure, entre d’altres.

“Des d’avui, aquí contemplarem set obres del nostre pintor més universal, un privilegi per als sentits, cultura en estat pur”, ha assenyalat el president, que ha recordat que tota la col·lecció passarà a formar part del Museu de Belles Arts de València. Precisament sobre aquesta pinacoteca, de titularitat estatal i gestió autonòmica, ha mostrat la seva disposició a impulsar en la propera legislatura una llei que permeti reforçar-ne la visibilitat.

“El 1922 obria aquest Palau de les Comunicacions, l’any següent, el 1923, s’apagava el mestre de la llum, Joaquín Sorolla, i, amb ell, s’anava apagant la València que va consagrar Benlliure, la València literària de Blasco Ibáñez i la València de Penella i Concha Piquer, ia camí de Nova York” per donar pas a la “València racionalista de Göerlich, la que canviava ‘barques’ per ‘bancs’, la que entrava a la modernitat”.

“D’aquell instant d’unió entre dues Valencies, una que acabava i una altra que naixia,
ara fa un segle, i no hi havia millor lloc, millor moment ni millor manera de recordar-ho”, ha indicat Puig, per afegir que “aquesta exposició singular, en aquest espai emblemàtic, condensa aquest temps”.

Col·laboració institucional

Per al president, la commemoració del centenari de la mort de Sorolla ha suposat “un gran exercici de col·laboració que uneix totes les administracions valencianes, les universitats i el Ministeri de Cultura”, a què s’han sumat entitats privades com la col·lecció Masaveu.

Ha volgut destacar en aquest sentit tres properes cites culturals relacionades amb la programació, ja que, des del 30 de març, el Museu de Belles Arts de València acollirà l’exposició Sorolla Orígenes; des del 29 de juny, exhibirà la Col·lecció Masaveu, i, des del 26 d’octubre, al mateix espai exposarà ‘La Petjada de Roma’. Tot i això, ha avançat que “l’Any Sorolla, com la seua pintura, arribarà més enllà de la ciutat”, ja que “la programació viatjarà Alacant, Xàbia, Castelló, i altres autonomies.

“De Sorolla deien que era el periodista del color, i en un temps on patim massa foscor, i avui fa un any d’un dia molt negre, necessitem més que mai Sorolla; necessitem la llum, la mirada de justícia, l’esperit d’aquella València que mai no morirà”, ha dit.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: