Política

Ximo Puig afirma que la rehabilitació de la seu del TSJ suposarà la intervenció més gran en un edifici històric en els últims 20 anys

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la rehabilitació de la seu del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana suposarà la intervenció més gran en un edifici històric en els últims 20 anys.

El responsable del Consell ha visitat les obres que es duen a terme a ledifici acompanyat de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.

Puig ha indicat en aquest sentit que l’actuació, que comporta 25,4 milions d’euros, representa la segona inversió més gran del Pla d’Infraestructures Judicials després de la Ciutat de la Justícia d’Alacant.

A més, ha indicat que, 100 anys després que fos triada per al seu ús judicial, la renovació de l’actual seu del TSJ suposa “un fet molt positiu” tant pel caràcter “simbòlic” com pel que representa per a la recuperació patrimonial.

El president ha assenyalat que aquest “edifici emblemàtic per a la Comunitat Valenciana” constitueix un “símbol de l’autogovern i de la Justícia”, que és un “pilar fonamental” de la democràcia.

La rehabilitació de l’edifici forma part del Pla d’Infraestructures Judicials, dotat en conjunt d’uns 270 milions d’euros, tal com ha recordat el president

La seu del Tribunal Superior s’ubica al que va ser la Casa de la Duana Reial de València, un immoble de 264 anys d’antiguitat que està catalogat com a Monument Historicoartístic Nacional i Bé d’Interès Cultural segons la legislació autonòmica.

Descripció de les obres

L’actuació integral permetrà modernitzar aquest edifici de més de 11.000 metres quadrats respectant-ne el valor històric i artístic i adaptant-lo a les necessitats i funcions de l’alt tribunal valencià. El projecte s’ha dissenyat així tenint en compte les necessitats de les més de 500 persones que hi treballen.

Per fer-ho, es recuperarà el volum original del palau i s’eliminaran elements afegits des de fa anys que no tenen valor històric ni arquitectònic, i tampoc funció actual. També es revaloritzaran els espais patrimonials més importants com els patis interiors, les escales, les voltes, la cambra i els salons. A més a més, es recuperarà el sistema de cobertes original de l’edifici.

També es procedirà a la consolidació estructural de tot l’edifici i se’n millorarà l’aïllament. Es renovarà completament la instal·lació elèctrica i la lluminària, el sistema de detecció i protecció contra incendis, el de climatització i ventilació i el de sanejament i distribució d’aigua.

A més, en el projecte s’inclou la instal·lació d’un dispositiu de calefacció geotèrmica (ja que no és possible la instal·lació de plaques solars a les teulades) que convertirà la seu del TSJ al primer edifici públic amb un sistema d’aquestes característiques a la Comunitat Valenciana, unint així un immoble històric amb la tecnologia renovable i sostenible.

Tot i ser una intervenció de gran magnitud i complexitat, s’ha procurat accelerar al màxim els tràmits per dur-la a terme alhora que es procedia al trasllat del personal del Tribunal Superior perquè les seves funcions no es veiessin afectades.

Així, el juliol del 2019 es va procedir al trasllat del personal a la seu provisional del carrer Historiador Chabás mentre es treballava en el projecte bàsic que va ser presentat el novembre del mateix any.

Entre l’octubre del 2020 i el gener del 2021 es van dur a terme 11 tasts arqueològics i altres actuacions prèvies per aprofundir en el coneixement de l’edifici. L’octubre del 2021 es va concloure el projecte d’execució que incorporava les conclusions obtingudes del procés de tasts i avaluació estructural de l’edifici.

Un any després, el passat 3 d’octubre del 2022, es va signar l’acta de replanteig de les obres ja que l’Ajuntament de València va concedir la llicència d’intervenció l’11 de novembre i el permís per a l’ocupació de la via pública el 30 de desembre del 2022.

Ara mateix s’estan duent a terme feines de desmuntatge i amuntegament de sòcols i paviments; implementació de mitjans daccés a les obres de les plantes superiors; sondejos complementaris per a la instal·lació del subministrament d’energia geotèrmica; reconeixement de murs; desmantellament de falsos sostres i eliminació dels antics arxius i habitatges de la plantilla.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint