Ximo Puig activa un pla amb mesures immediates per convertir la Comunitat Valenciana en un “corredor humanitari” d’ajuda a Ucraïna

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la posada en marxa d’un pla d’acció que inclou les primeres mesures immediates per convertir la Comunitat Valenciana en un “corredor humanitari” amb què fer front a la crisi humanitària provocada per la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

Així ho ha explicat als mitjans de comunicació després de mantenir al Palau una reunió de coordinació a què han assistit la vicepresidenta, Mónica Oltra, i les conselleres de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, i de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, a més de la delegada del Govern, Gloria Calero, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro.

Ximo Puig ha subratllat que el Consell, la Delegació del Govern i la FVMP estan unides a l’objectiu de convertir la Comunitat Valenciana “en un corredor humanitari” i en un “espai de democràcia, pau, respecte a la llei i llibertat”. “La Comunitat Valenciana no és indiferent al dolor del poble ucraïnès”, que està patint una “guerra irracional” propiciada per una “acció lesiva per als drets humans i per a la dignitat de tot el planeta”, ha assenyalat el president, que ha fet una crida a la solidaritat de la societat valenciana, que “mai ha fallat i mai no fallarà”.

El president ha explicat que, amb caràcter immediat, la Conselleria de Cooperació ja ha mobilitzat, a través de Farmamundi, l’enviament de material farmacèutic per valor de 300.000 euros pertanyents al conveni amb aquesta ONG (dotat amb un import global de 600.000 euros) per a que arribi a la zona del conflicte.

A més, com ha destacat Ximo Puig, també es disposa d’un conveni amb Creu Roja, que compta també amb una dotació de 600.000 euros, el 50% dels quals es mobilitzarà quan l’organització humanitària ho estimi convenient. Així mateix, hi ha un Fons d’Emergència d’1,9 milions d’euros que està en reserva perquè s’apliqui quan calgui.

D’altra banda, la Conselleria de Justícia ha previst la prestació d’assessorament jurídic, a través dels col·legis professionals d’Advocacia, per ajudar les persones que arribin a la Comunitat Valenciana o que ja hi siguin i necessitin aclarir-ne la situació legal. Sobre això, la consellera d’aquest departament mantindrà aquest dimecres una reunió amb els col·legis professionals per concretar aquesta línia d’actuació.

2.094 llits hospitalaris i SIP provisional

Tal com ha avançat també Ximo Puig, la Conselleria de Sanitat ha informat el Ministeri de Sanitat de la disponibilitat de 2.094 llits hospitalaris per atendre, si cal, persones ferides en aquesta guerra. D’aquestes, 1.900 estan disponibles per a persones adultes i 194 per a pacients de caràcter pediàtric. Per províncies, 853 pertanyen a Alacant (779 per a persones adultes i 74 per a nens i nenes), 285 a Castelló (261 per a persones adultes i 24 per a ús pediàtric) i 956 a València (860 per a persones adultes i 96 per a pacients pediàtrics).

A més, aquest departament habilitarà un SIP provisional i simplificat per garantir latenció sanitària a les persones que arriben a la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, es muntarà un dispositiu de coordinació perquè la solidaritat valenciana es canalitzi “de la manera més eficient i ordenada”. En aquest sentit, la FVMP i la Generalitat coordinaran tota l’ajuda que cada municipi compleixi amb un magatzem comú i l’enviament a la zona d’un comboi humanitari amb productes alimentaris i de primera necessitat.

Línia específica del 112

Així mateix, Emergències habilitarà una línia específica del 112 exclusivament dedicada a atendre persones refugiades per aquesta guerra i les prop de 30.000 persones procedents d’aquest país que es calcula que estan en territori de la Comunitat Valenciana actualment.

El president ha avançat, d’altra banda, que s’ha convocat aquest dimecres a la Comissió Mixta d’Atenció a Persones Refugiades i Desplaçada a fi d’atendre el vessant humanitari d’aquest drama i “donar la millor resposta” possible, i que també aquest dimecres reunirà els principals sectors econòmics afectats per aquesta guerra per fixar una resposta a la crisi.

En aquest primer moment les accions aniran dirigides principalment a atendre ciutadans i ciutadanes ucraïnesos sense família a la Comunitat Valenciana que s’han quedat sense poder tornar al seu país, de manera que, en col·laboració amb Creu Roja, se’ls faciliti estada i protecció, així com a famílies sol·licitants de protecció i asil amb menors; persones que han sortit en solitari de la zona de guerra i treballadors i mariners ucraïnesos que estan treballant en empreses o vaixells situats a la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: