Villanueva de Viver es consolida com a destinació gastronòmica amb rutes i tasts

El poble de la Ruta 99, Villanueva de Viver, inaugura un programa d´activitats centrades en la recuperació dels cultius tradicionals del municipi. L’alcaldessa, Amparo Pérez Benajas ha presentat les jornades, que tindran lloc aquest cap de setmana del 29 i 30, emmarcades al projecte Sabor de la Villanueva que té com a objectiu fixar població a través del sistema agroalimentari. “Posicionar-nos com a destinació i alhora dinamitzar la població i aconseguir més pobladors” és el pla que des de l’ajuntament projecten ja fa un parell d’anys.

La jornada ha començat amb una ruta interpretativa pel nucli antic datat a l’època musulmana i rodalies del poble, narrat pel guia turístic José Ángel Planillo. La població compta amb 160 pallers; cases molt antigues paralitzades en el temps que compten amb rebost per guardar les gerres de la popular friduria que conservava la carn de les matances en època de subsistència. A vuit-cents metres d’alçada i amb terra de rodeno bé podríem parlar de terra de vins. Zona de secà, amb sèquies i brolladors que permetien molins per al cereal. Tot aquest patrimoni gastronòmic es divulgarà mitjançant les rutes interpretatives que expliquen aquests orígens i que ara recupera la iniciativa Sabor de Villanueva.

La cooperativa agrícola acabada d’estrenar de Villanueva de Viver també ha volgut ser part d’aquestes jornades. Presenten el projecte de dinamització a través del sistema agrari de la població, per contribuir a millorar l’entorn, la població i els productes locals. Per això, han iniciat un cicle de rutes amb nou temàtiques gastronòmiques que uneixen producte amb paisatge i cultura i que començaran diumenge amb la tòfona.

Tots dos dies del cap de setmana començaran amb una sortida interpretativa, la de dissabte versarà sobre el poble i la de diumenge sobre la tòfona. Un cop al pavelló, el prestigiós nutricionista Vicente Pascual, inaugurarà la part de ponències amb la presentació del llibre de gastronomia etnogràfica de la Villanueva. Unirà les receptes tradicionals, amb el paisatge i el seu sentit nutricional al sector rural. Alejandra Herrador del restaurant Atalaya, una estrella Michelin a Alcossebre, continuarà la jornada com a ambaixadora dels productes de Ruta de Sabor i donarà pas al bloc de mels. Clementina Domingo és educadora social i escriptora, de família d’apicultors i emprenedora del sector amb la marca SaMel, amb la qual es reflexionarà sobre la importància de les abelles per tastar la mel i la dels apicultors de la Villanueva.

Robres, pel seu treball a la ramaderia extensiva, i Cabritillo del Maestrat per la seva innovació en l’elaboració, seran els encarregats de començar el bloc de ramaderia, al qual se sumaran ramaders locals per a un posterior tast de formatges i embotits. Amb l’objectiu d’intercanviar coneixement, Malerba, Agricolaris i Belluga s’uniran a la taula de cultiu de secà i elaborats per xerrar sobre agricultura regenerativa, la recuperació de bancals i la transformació del producte com a valor per crear marca. Com a cadascuna, també es degustaran els seus productes. I tancarà la jornada de dissabte Alma Nebot del projecte de La Casa de Neu de recuperació de garnatxes al Penyagolosa i Fernando Marco de la Cooperativa de Viver com a model cooperatiu de gestió i recuperació de paisatge i qualitat. A ells, se li sumaran dos vins de projectes vinculats a Villanueva de Viver.

La jornada de diumenge és un monogràfic sobre tòfona, començarem amb la sortida interpretativa amb la Cooperativa Agrícola, seguirem al pavelló amb una taula sobre emprenedoria i cultiu de tòfona; Alma Nebot pel seu projecte de divulgació i Sara Molina com a tècnica i enginyeria forestal. Per completar el matí, Andrés Oliva farà una demostració de cuina i aplicacions de la tòfona per desmuntar mites i recomanar les millors combinacions. A la tarda, els espera un taller amb una formadora de gossos tofoners: tots aquells que vulguin conèixer si els gossos tenen aptituds per ser grans cercadors tindran la seva oportunitat a les 16.00h. Com a colofó ​​la Fam Teatre tancarà el cap de setmana amb el seu espectacle Aquil·les, ia entrada la tarda amb una mica més de foscor per il·luminar els carrers amb la seva actuació.

Aquestes jornades s’emmarquen el projecte “Sabor de Villanueva” que empeny el turisme gastronòmic amb l’objectiu de captar més persones que ens vulguin visitar, quedar-se a treballar ia viure a Villanueva de Viver. És un projecte per recuperar pobladors i donar vida al municipi. Segons l’alcaldessa Amparo Pérez Benajas, ja estan veient els fruits, “hem pujat des del 2018 a 102 habitants i en teníem 62”.

El camí és construir les bases d’un “agroturisme responsable al nostre poble”. Amb tres eixos, agricultura, marca de qualitat i integració. El primer és un enfocament responsable pel contingut vinculat al seu principal mitjà de vida que és l’agricultura, també mitjançant la creació de la Cooperativa; el segon es projecta a aconseguir un valor afegit als productes, per tal de potenciar que els petits productors i ramaders s’incloguin en marques de qualitat facilitant les transformacions amb una futura obertura de la botiga-obrador i així potenciar la marca Sabor de la Villanueva; i finalment, la integració d’aquestes estructures amb les ja existents al poble com és el bar i les cases rurals.

Un dels primers passos del projecte, va ser la de recuperar amb el llibre etnogastronòmic ‘Els nostres Orígens’ Villanueva de Viver el saber popular de recol·lectar, alimentar-se i cultivar la terra en forma de receptes. I que ara es plasmarà amb nou rutes gastronòmiques finalitzades amb un menú per segellar la transmissió del coneixement rural.

El cap de setmana del 29 i el 30 d’octubre començarà el calendari d’activitats. El poble s’omplirà de més cultura gastronòmica amb la visita de diferents projectes agroalimentaris de diferents comarques, presents a Ruta de Sabor, per crear uns debats sobre com cultivar, recuperar i transformar. Es parlarà de com gestionar el paisatge i després, amb tasts, els assistents es podran menjar el paisatge.

Informació i FOto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: