Vicente Barrera: “Venim a defensar i recolzar decididament les institucions seculars que defensen la cultura valenciana”

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha afirmat que des del Consell “venim a defensar i recolzar decididament les institucions seculars que defensen la cultura valenciana i fomentem tota mena de manifestacions culturals i tradicions del poble valencià”.

Barrera ha realitzat aquestes declaracions amb motiu de les reunions que ha mantingut amb el degà de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), José Luis Manglano de Mas, i amb el president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro, a qui ha rebut al Palau dels Català de Valeriola

El vicepresident primer ha assenyalat que es tracta d’“una visita institucional” amb què “per primera vegada se senten recolzades aquestes entitats de defensa de la cultura valenciana” i que ha permès també conèixer les necessitats i inquietuds dels qui “han estat durant moltíssims anys abandonades i maltractades per no estar a la línia ideològica del tripartit”.

Tant els representants de la RACV com de Lo Rat Penat “han agraït” la possibilitat que els ha donat el vicepresident de “poder intercanviar opinions” així com el suport que rebran també a través dels pressupostos previstos per al 2024 per donar suport específic a les necessitats d‟aquestes entitats històriques de la tradició valenciana.

En aquest sentit, cal assenyalar que, tal com va anunciar Vicente Barrera a la presentació dels comptes del seu Departament previstos per al proper any, es preveu destinar una mica més de mig milió d’euros a través de set línies nominatives per donar suport a l’activitat cultural desenvolupada, entre d’altres, per Lo Rat Penat i per la RACV.

Barrera va remarcar en aquesta intervenció que l’objectiu que s’ha marcat per a aquesta legislatura és “fer una aposta decidida per la llibertat i la pluralitat, donant cabuda a entitats que, tot i comptar amb un gran suport social, han estat injustament marginades durant anys per raons purament sectàries”.

“Volem defensar la cultura ‘amb majúscules’, sense tenir en compte els gustos particulars del Govern de torn, que ha suposat durant aquests darrers anys que la cultura s’impregni d’imposició ideològica i de discriminació”, ha afirmat.

Aquest suport es materialitzarà el proper exercici a través de 24 línies d’ajuts a associacions, fundacions i empreses del sector, que comptaran amb un pressupost inicial de 4,2 milions d’euros, 1,7 milions d’euros dels quals corresponen a noves línies de subvencions, tant nominatives com de concurrència competitiva.

Institucions històriques valencianes

Lo Rat Penat va ser fundada el 1878 sota els auspicis de Constantí Llombart, Teodor Llorente i Feliu Pizcueta i està considerada com la degana de les entitats culturals dedicades a la promoció, defensa, ensenyament i difusió de la llengua i cultura valencianes.

El seu objectiu principal és “el cultiu de les peculiaritats que ens són pròpies, la seua difusió i la defensa de la personalitat pròpia i diferenciada dels valencians”.

Per la seua banda, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana va ser fundada el 1915 per la Diputació Provincial de València, amb la denominació de Centre de Cultura Valenciana, amb la finalitat de promoure la investigació, defensar els valors culturals del poble valencià i formar-ne un arxiu i biblioteca sobre temes específics d’aquest àmbit.

La RACV sosté que el valencià és una “llengua autòctona des de tots els punts de vista: genètic, geogràfic, polític, literari, sociològic i lingüístic”.

Ambdues entitats culturals defensen les anomenades Normes del Puig per codificar el valencià.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d