València celebra la festivitat dels Reis Mags d’Orient

La ciutat de València ha recuperat enguany la Cavalcada dels Reis d’Orient amb el recorregut i protocol habituals. Melcior, Gaspar i Baltasar han arribat a la Marina de València a les 16.30 hores, on s’ha celebrat la tradicional recepció. Posteriorment, a les 18.00 hores i en l’avinguda de Navarro Reverter, ha començat la desfilada dels protagonistes de la festa, que han recorregut els principals carrers del centre urbà fins a arribar la plaça de l’Ajuntament, on han sigut rebuts per l’alcalde, Joan Ribó, acompanyat per les falleres majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto. Esta Cavalcada dels Reis d’Orient, que s’ha celebrat sota el lema general “Mission València Ciutat Neutra”, es pot reviure al compte de l’Ajuntament en YouTube https://www.youtube.com/watch?v=g1gsvc8xvMU.
 

Com és habitual en els últims anys, la Cavalcada de Reis s’ha celebrat sota una temàtica global que ha definit el caràcter i la teatralització de tota la desfilada. En esta ocasió, i amb la mirada posada en les Missions València 2030 que la ciutat del Túria impulsa amb l’objectiu de convertir-se en una urbs climàticament neutra, el lema triat ha sigut “Mission València Ciutat Neutra”. Així, les famílies han gaudit de l’arribada dels Reis d’Orient sense perdre de vista la importància d’apostar per hàbits i actituds de respecte a el medi ambient, i per usos de consum sostenibles i responsables.

Este ha sigut el missatge que ha recorregut els carrers del General Palanca, del General Tovar, de la Pau, la plaça de la Reina, i el carrer de Sant Vicent, fins a arribar la plaça de l’Ajuntament. Concretament, la desfilada ha tingut un recorregut d’1,9 quilòmetres, que ha finalitzat en l’Ajuntament, on Melcior, Gaspar i Baltasar han saludat a tots els xiquets i xiquetes des del balcó principal.

La cavalcada ha comptat amb la participació de 14 entitats ciutadanes i institucions, i un total de 21 companyies artístiques i agrupacions musicals, quatre d’elles arribades des de França. Totes elles han oferit un espectacle de dansa, música, màgia, llums i colors, estructurat en diferents seccions i coordinat per la companyia La Fam, responsable de la direcció artística. També han participat en la desfilada els cabuts i gegants històrics de la ciutat, al costat d’altres elements al·legòrics com l’Estrela d’Orient, l’Àngel anunciador i el Naixement, l’Astrònom Real, la Missatgera Caterina i els carters reals, la carboneria reial amb el Senyor Carbó, el patge Miquel, Dolça i la fàbrica de caramels, l’astrònoma Persèida o el becari Trapatroles, nou personatge que s’ha incorporat enguany.

Tres carrosses reals amb un seguici de ball i banderes

Després de tots ells han desfilat, com a elements principals, les comitives dels Reis Mags: la carrossa del Rei Melcior (en color blau), la carrossa del Rei Gaspar (en roig) i la carrossa del Rei Baltasar (de verd), precedides pel seu seguici de ballarines i bandereres, dirigits cadascun d’ells per la seua capitana reial. Ha tancat la comparsa la carrossa-llit ‘Al llit’, dissenyada per Marina Puche, amb la qual s’ha convidat els més xicotets a anar-se prompte a dormir.

A més les persones assistents han pogut contemplar el desenvolupament de la cavalcada també en dos pantalles que s’han instal·lat a la plaça de l’Ajuntament, a un costat i a l’altre de l’edifici consistorial (a les cantonades dels carrers Periodista Azzati i de la Sang). Al balcó, el grup teatral Maduixa Teatre ha animat l’arribada de la comitiva amb el seu espectacle “Pop’s Corn”. Tot això s’ha narrat en llenguatge de signes des de les pantalles i, de manera paral·lela, la desfilada s’ha comptat també a través de les xarxes socials institucionals de l’Ajuntament.

La representació dels Reis Mags de 2023 ha sigut responsabilitat del president de la Interagrupació de Falles de València, Guillermo Serrano, com a Melcior; l’agent de la Policia Local de València i faller Felipe de los Ángeles, que ha representat a Gaspar; i el venedor del Mercat Central Nady Dieunedort Nana, com a Baltasar.

Les entitats ciutadanes i institucions que han participat en el recorregut amb carrosses especialment preparades per a l’ocasió han sigut les següents: Agrupació de Falles del Centre, Agrupació de Falles La Seu-Xerea-El Mercat, Falla Conde de Salvatierra-Cirilo Amorós, Altar del Sant Àngel Custodi, Agrupació de Penyes Valencianistes, Associació de Comerciants del Centre Històric, Ateneu Mercantil de València, IVASS (Institut València d’Assistència Social), À Punt, EMT València, Diputació de València, Llevant UD i València CF. Estes carrosses han obert el pas a les de la fallera major infantil 2022, Nerea López, i la seua cort d’honor; i la fallera major de València 2022, Carmen Martín, i la seua cort d’honor.

Com en anys anteriors, l’Ajuntament ha convidat diversos col·lectius a gaudir de la cavalcada, i ha habilitat una zona especial per a persones amb mobilitat reduïda, per accedir a la desfilada sense dificultats.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: