Una vintena de propostes culturals a la nova programació Paranimf de la UA

La nova programació cultural de la UA Paranimf per al primer semestre del 2023 començarà el proper mes de febrer amb una vintena d’activitats de música, teatre i cinema, a més de la nova oferta expositiva del MUA. Així ho ha detallat la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, que ha presentat el nou programa per als mesos de febrer a juny. Les invitacions i entrades estaran disponibles a partir de demà dimecres 25 de gener.

El teatre i la música seran els grans protagonistes del nou programa que comportarà interessants propostes de qualitat, tant de producció pròpia com externa, i la presència al Paranimf de la UA de grans figures del teatre com Charo López.

Iliescu ha detallat que aquesta programació d’arts escèniques i visuals per a la primera part de l’any 2023 és fruit d’una tasca col·laborativa d’exploració de nous artistes, repertoris i fórmules, duta a terme pels tècnics programadors del Servei de Cultura. D’ella m’agradaria destacar diversos aspectes: en primer lloc, el seu ambiciós calendari amb 20 actuacions al Paranimf i nou propostes museístiques als espais expositius de la UA. En segon lloc, de les 20 propostes escèniques, 12 tenen entrada gratuïta i la resta, preus simbòlics, ja que entenem que la universitat és i ha de ser un proveïdor constant de cultura accessible per a la societat. És, a més de tribuna científica i motor formador de professionals, educadora de gustos i descobridora de talents artístics. I en aquesta tasca s’emmarca la programació cultural del Paranimf, amb la diversitat de gèneres artístics: teatre, dansa, clown, cinema, recital poètic i música, molta música que esperem que cobreixi un ampli espectre de preferències, des de l’òpera barroca al musical , des del rock, pop i fusió, al jazz oa la cançó d’autor. Voldria recordar que, com cada any, al maig i juny tenen lloc les nostres estrenes, amb tres muntatges teatrals de les aules universitàries clàssica, contemporània i permanent, i una sempre sorprenent actuació de la nostra coral universitària”.

La nova programació pujarà el teló el 8 de febrer amb el concert gratuït del duo Antílopez Mutar fama, els quals obriran l’apartat musical de Paranimf. La música continuarà amb el grup Juno (Zahara i Martí Perarnau IV), el 28 de febrer, que arriben a la UA amb el seu segon disc sota el braç, BCN747; i amb el Circuit Sonora al març amb tres concerts i quatre grups representatius de la música valenciana del moment: Óscar Briz (15 de març), Sandra Monfort (22 de març) i Joe Pask i Júlia (29 de març). Més música el 3 i 4 de maig amb el concert de #PrimaveraMusical i el grup Jazzmatiks i l’emissió en directe del programa de ràdio d’À Punt, Territori Sonor, respectivament. També al maig, el dia 9, alumnes de diversos IES podran assistir al concert didàctic Història del Rock; i el dia 10, l’òpera barroca farà la seva incursió particular amb Regina del drama. L’11 de maig serà el torn del cantautor Cesk Freixas. Amb aquest concert, la UA serà, per primera vegada, seu del festival Barnasants, el cicle de cançó d’autor que aquest any ja celebra la 28a edició. Tancarà l’apartat musical La Coral de la UA, amb el tradicional Concert de Primavera (13 de juny).

A l’àmbit escènic comptarà amb el clown Guillem Albà que defensarà la slow life al seu espectacle CALMA! (22 de febrer). La gran actriu Charo López arribarà a la Universitat d’Alacant el 7 de març per reivindicar la importància de la poesia amb la seva proposta “Verso a verso”, juntament amb el baríton Luis Santana i el mestre Víctor Carbajo.

Un recital a la llum de les espelmes amb poemes de Lorca, Machado, Miguel Hernández o Santa Teresa de Jesús. El grup TEADA posarà sobre les taules la seva reeixida obra “Mar d’Ametllers”, de Juan Luis Mira (21 de març; IES). I el 21 de febrer, l’Aula de Teatre UA reposarà el Procés per l’ombra d’un ruc per a IES. Al maig i al juny veuran la llum les estrenes de l’Aula de Teatre de la UA: París, anys 60 (22 de maig), Les amazones (26 de maig) i Les noies del calendari (7 de juny).

Completen el programa la dansa, de la mà de la companyia de Silvia Batet i la seva proposta Oblivion (“oblit, amnistia, perdó; un lloc de transformació situat entre el dol i el buit, entre el record i el no-res”) el 17 de maig; i el cine, amb la presentació de l’última pel·lícula del director alacantí Ángel Puado, Los días de la noche, el 17 de febrer.

Exposicions MUA

La programació d´arts escèniques Paranimf es completa amb una àmplia oferta expositiva dissenyada pel Museu de la Universitat d´Alacant MUA. A més de les exposicions permanents d’Arcadio Blasco, Daniel Escolano i dels fons de la Fundació L’Alcúdia, des del 26 de setembre passat es troba oberta al públic a la Sala Arcadi Blasco la mostra ‘La luz de Sempere. Centenari 1923-2023’ (fins al 23 de juliol) que recull una selecció de 26 obres de l’artista alacantí Eusebio Sempere dels fons de la col·lecció del MUA, amb motiu del centenari del seu naixement. El 17 de febrer s’inaugurarà a la Sala Cub ‘Salt de pàgina. El llibre d’artista al segle XXI. Col·lecció d’Art Banc Sabadell’ (fins al 30 d’abril) una exposició que reuneix una selecció completa de llibres d’artista i edicions contemporànies realitzades per artistes com Jaume Plensa, Perejaume, Joan Fontcuberta o Eulàlia Valldosera o Hannah Collins, procedents de la Col·lecció de Art Banc Sabadell i de la Col·lecció Arts Libris. La Sal Cub2 albergarà ‘Panta Rei (L’única cosa permanent és el canvi)’, del 24 de febrer al 21 de maig. Es tracta d’una mostra fotogràfica en què l’artista Lucía Morate investiga sobre la mobilitat de la nostra identitat i proposa una reflexió sobre l’eterna tornada i els canvis constants de la natura. El 10 de març s’inaugura a la Sala Sempere la III Convocatòria Biennal d’Arts Visuals. PLURI-IDENTITATS’ (fins al 4 de juny). Estarà integrada per la selecció de projectes presentats a aquesta convocatòria, que té com a objectiu generar un espai on mostrar propostes que qüestionin els límits en la construcció d’identitats etnicoculturals, afectivosexuals i funcionals. I també al març, arribarà al MUA el Festival Internacional de Fotografia, PHOTOALACANT. Després de les vacances de Setmana Santa s’inauguraran quatre exposicions més al mes de maig, en dates per determinar:

– XXIII Trobades d’Art Contemporani (EAC). Maig / Juliol 2023. Un any més, la col·laboració estreta entre la Universitat d’Alacant i la Diputació d’Alacant, a través de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, permet presentar al MUA aquestes trobades d’art de caràcter multidisciplinar.

– Exposició Màster en Projecte i Investigació en Art (UMH). Maig / Juliol 2023. Exposició que recull els resultats dels alumnes i dels professors del Màster en Projecte i Investigació en Art de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández de Elche. Comissariada per David Trujillo.

– Exposició amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, que se celebra el 12 de maig. Maig 2023. Organitzada per la Universitat Saludable de la UA.

– Exposició sobre el sobre el col·lectiu LGTBIQ+. Maig / Juny 2023. Organitzada per l’Arxiu de la Democràcia de la UA, en col·laboració amb els Vicerectorats d’Igualtat i Cultura.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: