Una investigació realitzada a la UA estudia el rendiment físic i tècnic en esportistes de gimnàstica rítmica

Amb la investigació doctoral “Comparació del rendiment físic i tècnic en diferents fases del cicle menstrual en esportistes de gimnàstica rítmica de nivell nacional”, de la professora Carmen Ruano Masiá, s’inicia a la Universitat d’Alacant una nova línia de recerca sobre l’entrenament esportiu a la dona. Ruano ha estudiat les diferències en les fases del cicle menstrual, un tema que, tal com ella relata “sorgeix davant la inexistència d’estudis sobre el rendiment esportiu en la dona ja que la majoria estan fets amb mostres masculines”.

Una idea que recolza i apuntala Roberto Cejuela, director del secretariat d’Esports de la UA, que opina que “l’entrenament en dones, el 50% de la població, està molt poc estudiat” i per això considera que “cal conèixer com afecta condicions físiques, fisiològiques i psicològiques”. “És un orgull per a nosaltres que una dona, una professora de la UA sigui la primera a fer aquest estudi”, assegura.

Concretament, la professora del grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport ha realitzat dos estudis complementaris. Amb el primer, es pretenia comprovar l’existència de diferències en els principals factors de rendiment físics, fisiològics i antropomètrics entre les fases fol·licular i lútia i relacionar aquests resultats amb la presència d’un nombre més gran o menor de símptomes premenstruals en gimnastes de nivell nacional. En la realització van participar 16 esportistes, que van contestar en les dues fases del cicle enquestes sobre els símptomes, van realitzar test d’equilibri, capacitat de salt, velocitat, força, resistència i flexibilitat; a més es va dur a terme una valoració antropomètrica i de la composició corporal i un test de camp on es va registrar la freqüència cardíaca i els nivells de lactat durant l’execució d’un exercici de competició. Com a resultat, tal com explica la investigadora, “tot i que la majoria de les gimnastes sí que van mostrar símptomes premenstruals en major o menor mesura, no es van trobar diferències significatives entre fases en cap dels factors avaluats en cap dels casos”.

D’altra banda, el segon estudi tenia com a finalitat comprovar l’existència de diferències de rendiment tècniques i en la percepció de l’esforç després dels entrenaments a les gimnastes entre les fases fol·licular i lútia del cicle menstrual, així com entre les fases fol·licular, ovulatòria, lútia , premenstrual i menstrual. En aquesta ocasió van participar 19 gimnastes, que van registrar durant dos cicles consecutius les fallades comeses a cada repetició de l’exercici competitiu en els entrenaments, així com en la durada dels mateixos i la percepció subjectiva de l’esforç. Com a resultat, Ruano explica que entre les fases fol·licular i lútia no hi va haver diferències significatives en cap dels paràmetres però que, per contra, en comparar entre les cinc fases del cicle, la fase menstrual va mostrar valors significativament més grans en els errors tècnics en comparació amb les altres fases excepte la fase premenstrual, així com una major percepció de l’esforç després de sessió en comparació amb les altres en especial amb la fase fol·licular, fet que va incrementar l’índex de càrrega a la fase menstrual en comparació a la resta. Això es va veure lligat a la presència de símptomes premenstruals en gairebé la totalitat de les gimnastes avaluades, encara que aquests símptomes van ser lleus majoritàriament.

De tot això, les conclusions principals derivades de la present tesi suggereixen l’absència de diferències en els factors antropomètrics, físics i fisiològics entre les fases fol·licular i lútia en gimnastes de nivell nacional, que no es veuen afectats per l’existència o no de símptomes premenstruals . Tampoc no hi ha diferències entre aquestes fases en el rendiment tècnic o la percepció subjectiva de l’esforç, però la fase menstrual sí que mostra diferències significatives amb les altres en aquests dos últims factors, de manera que els errors tècnics i la percepció de l’esforç es veuen incrementats. . Tot això està relacionat amb la simptomatologia, especialment psicològica, experimentada per les gimnastes en aquesta fase. Tot i això, les elevades diferències interindividuals trobades en tots els casos apunten que la influència del cicle és un factor molt individual, per la qual cosa caldria avaluar de manera particular cada gimnasta.

El fet que la gimnàstica sigui un esport en què el component psicològic juga un factor clau explica les diferències en el rendiment tècnic entre fases tot i no existir diferències en el rendiment físic.

Conclusions

Les conclusions d‟aquest estudi poden tenir diverses aplicacions pràctiques en l‟àmbit de l‟entrenament esportiu en gimnàstica rítmica de nivell nacional. Tal com apunta la investigació, encara que el cicle menstrual no sembla afectar el rendiment físic ni la composició corporal de les gimnastes, és important tenir en compte el cicle menstrual a l’hora de planificar l’entrenament i conèixer com el cicle afecta cada gimnasta de manera individual. La professora assenyala en la investigació que durant aquest temps podria ser recomanable, si hi ha símptomes, que la intensitat de l’entrenament sigui una mica menor, sempre tenint en compte la percepció i l’estat de la gimnasta, per la qual cosa cal mantenir una comunicació constant entre la esportista i la persona que l’entreni. “Es poden entrenar totes les capacitats físiques, però amb menor càrrega i sobretot amb diferents objectius: en les fases amb simptomatologia premenstrual/menstrual, els objectius haurien de ser més quantitatius (per nombre de repeticions), mentre que en les altres fases sí que es pot treballar amb objectius qualitatius (aconseguir un nombre determinat de repeticions sense fallades, o amb un nombre prefixat dels mateixos), podent incrementar a més la intensitat en la fase fol·licular”.

El camí traçat pel present estudi s’obre a investigacions futures sobre la relació del cicle menstrual en el rendiment esportiu. Així, la professora Ruano apunta a l’ampliació de la mostra, el mesurament en un període més llarg de temps i l’avaluació del rendiment físic i fisiològic en un nombre més gran de fases. A més, també es deriva una línia de recerca relacionada amb la planificació de l’entrenament esportiu sobre la base del cicle menstrual en gimnàstica rítmica ja que de moment no es troben estudis realitzats sobre això.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: