Un singular esquelet neandertal arriba el Museu de Prehistòria de València

compta amb nou material paleoantropològic als seus fons. En concret, es tracta d’un esquelet neandertal que va ser trobat l’any 2010 a la Cova Foradada d’Oliva (La Safor) en una excavació dirigida per J. Aparicio Pérez.

Amb motiu de l’arribada de les restes als magatzems del museu, el diputat de l’àrea de Cultura, Xavier Rius, i la directora del museu, Maria Jesús de Pedro, han volgut inspeccionar les restes, en companyia del conservador del museu, Alfred Sanchis.

La valoració de l’arribada d’esta peça singular és motiu de satisfacció per als responsables del museu, ja que ressitua el Museu de Prehistòria de València entre els capdavanters en materials propis d’esta espècie extinta del gènere Homo. En paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, “els nostres conservadors comencen a preparar des de hui mateix els elements de la narrativa i la museografia que acompanyarà esta peça a l’exposició permanent del museu”.

Al mateix temps, la directora del museu, Maria Jesús de Pedro, es congratula per haver finalitzat un periple dels materials que els ha dut a una fase de restauració i a altres d’estudi, la qual cosa ha permés fixar valuoses informacions que seran publicades en breu.

L’esquelet, conservat parcialment, formava part d’un bloc bretxificat, raó per la qual va ser traslladat a l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) de Tarragona per a la seua restauració i investigació científica, a càrrec de Gala Gómez Merino, restauradora d’esta institució. El procés ha sigut llarg i minuciós i ha permés l’extracció de diversos elements anatòmics i el seu posterior estudi per part d’un equip de paleoantropòlegs encapçalat per Carlos Lorenzo Merino, investigador de l’IPHES i professor de la Universitat Rovira i Virgili, i M. Eulàlia Subirà de Galdàcano, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

De l’esquelet es conserva el crani, la mandíbula, el tòrax i el braç esquerre i es va trobar en connexió anatòmica i podria correspondre a un enterrament practicat a l’interior de la cova. Presumiblement, el cos del finat es va col·locar en posició decúbit lateral esquerre. Les primeres dades facilitades per l’equip investigador el relacionen amb un home d’uns 30 a 40 anys d’edat en el moment de la seua mort. Les seues característiques morfològiques el vinculen a Homo neanderthalensis, el grup humà present al nostre territori abans de l’arribada de l’espècie actual Homo sapiens.

Estes restes tornen ara a València per al seu dipòsit definitiu. Es tracta d’una troballa amb un interés paleoantropològic i arqueològic extraordinari, per la qual cosa el Museu de Prehistòria de la Diputació ja prepara la seua pròxima exposició a les sales permanents de societats caçadores-recol·lectores.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: