Un grup de voluntaris recull més de 21 kg de brossa a la platja alacantina d’Aigua Amarga

La primera acció de ciència ciutadana de el projecte “Investigació i ciència ciutadana per millorar la gestió de la presència de plàstics de les Àrees Marines Protegides (SOCIPLAS)”, liderada per l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi de l’Mitjà de la Universitat d’Alacant, va culminar amb la neteja de 32 metres de la platja alacantina d’Aigua Amarga i la recollida de 21,9 kg d’escombraries.

Tovalloletes, burilles, palletes, trossos de plàstics, i fins i tot microplásticos (plàstics amb una mida menor de 5 mm), fil de pescar i hams … van ser alguns dels elements que van retirar els 23 voluntaris que van participar en aquesta jornada de recollida d’escombraries celebrada el passat dissabte 31 d’octubre de 2020, per avaluar el nivell de contaminació en zones costaneres.

Segons explica l’investigador de la UA que lidera el projecte SOCIPLAS, Carles Sanz-Lázaro, “aquestes dades suggereixen que la contaminació ve tant dels usuaris de la platja (burilles, palletes, fil de pescar i hams), com d’escombraries marina que ha arribat a la mar i que els corrents han portat a la platja (tovalloletes altament degradades, trossos de plàstic molt petits, etc. “. l’investigador de la UA recorda” que la contaminació marina és un problema ambiental en continu creixement i que es necessita gran quantitat d’informació perquè els resultats permetin inferir conclusions prou robustes “.

pròxima cita

El proper dissabte 7 de novembre de 2020 durà a terme una altra nova jornada de recollida d’escombraries a la platja d’Aigua Amarga, a partir de les 12 hores, en la qual participaran més d’una vintena de voluntaris. Gràcies a la col·laboració de la societat, la base de dades sobre escombraries marines disponibles per als científics i tota la societat continuarà creixent i ajudarà a conèixer millor la problemàtica ambiental de les escombraries marines i les seves possibles vies de mitigació.

Aquestes accions s’organitzen amb la col·laboració de l’ONG Ambient Europeu, coordinadors de el projecte de ciència ciutadana d’escombraries marines a Espanya “International Coastal Cleanup” d’Ocean Conservancy que enguany compleix 35 anys.

El projecte SOCIPLAS liderat per la UA compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat de el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, els vicerectorats d’Investigació i Transferència de Coneixement i Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d’Alacant, i la Diputació d’Alacant.

Informació i Foto. Universitat Alcant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: