Un estudi coliderat per la UA considera preocupant la prevalença de la violència sexual després de la pandèmia entre la població jove

El 8,5% dels i les joves a Espanya afirma haver patit violència sexual en els darrers 12 mesos. Durant el confinament per COVID-19 la prevalença va ser menor (1,9%) però les relacions sexuals amb penetració no desitjades van augmentar, afectant el 64,4% de les persones exposades a violència sexual durant aquest període. Així ho indica un estudi realitzat per investigadores del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), dirigides per Belén Sanz-Barbero (ISCIII) i per Carmen Vives-Cases (Universitat d’Alacant), que ha estat publicat a BMJOpen.

Aquest és el primer treball realitzat a Espanya amb una mostra representativa de joves (18-35 anys) que analitza la victimització per violència sexual en dones i homes, recopilant les dades a finals de 2020, tenint en compte les característiques sociodemogràfiques, així com la orientació sexual “pel que ha estat possible avaluar l’impacte del confinament en la victimització per violència sexual i els seus factors associats”, indica Sanz-Barbero.

La violència sexual és mesurada amb la mateixa escala que utilitza la Macroenquesta de Violència contra la Dona. Aquesta escala inclou l’exposició una sèrie de comportaments que inclouen des de tocaments de caràcter sexual no desitjats, a l’intent de mantenir relacions sexuals sense desitjar-ho, o haver mantingut relacions sexuals amb penetració per por de les conseqüències o per la incapacitat de rebutjar-les, entre d’altres.

A l’estudi hi han participat 2.515 homes i dones entre 18 a 35 anys i el 8,5% de les persones entrevistades declaren haver estat exposat almenys a un comportament violència sexual el darrer any.

La prevalença de violència sexual durant els darrers 12 mesos va ser més gran en les dones (10,5%) que en els homes (6,8%), si bé la major prevalença es va observar en dones bisexuals (17,5%) en homes homosexuals (14,2%) i en les dones nascudes a l’estranger (13,3%).

Durant el confinament per causa de la Covid-19, la prevalença de victimització per violència sexual va ser menor (1,9%) però les relacions sexuals amb penetració no desitjades van augmentar, afectant el 64,6% de les persones exposades a violència durant aquest període. Segons explica Carmen Vives, investigadora del CIBERESP a la Universitat d’Alacant, “les persones amb atracció homosexual o bisexual van ser més propenses a experimentar violència sexual a tots els períodes estudiats, és a dir, abans, durant i després del confinament”.

Les investigadores consideren que la prevalença observada és “preocupant, i si bé les mesures de tancament com a mesura de contenció de la pandèmia van disminuir les agressions sexuals que van passar fora de la convivència, l’exposició a relacions no desitjades va augmentar durant aquest període, sobretot a dones nascudes fora d’Espanya i en persones no heterosexuals”.

Aquest estudi del CIBERESP forma part d’un projecte més ampli sobre la violència sexual i l’ús de pornografia en joves a Espanya, i les investigadores reclamen “el desenvolupament d’estratègies més efectives per a la prevenció de la violència sexual a la població jove que requereix considerar les desigualtats socials sobre la base del sexe, orientació sexual i país de naixement que es van observar en aquest estudi”.

Enllaç a l’article de referència:

Prevalència i associació factors amb sexual violència victimització i durant la durada i durada COVID-19 lockdown: a cross-sectional study in Spain

Betlem Sanz-Barbero, Carme Saurina, Laura Serra, Gemma Renart Vicens, Laura Vall-Llosera Casanovas, Laura Otero-García, Maria José López, Glòria Perez, Carmen Vives-Cases. BMJ Open. 2021 Nov 29;11(11):e055227. doi: 10.1136/bmjopen-2021-055227.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34845078/

Sobre el CIBERESP

El CIBER (Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa, M.P.) depèn de l’Institut de Salut Carles III –Ministeri de Ciència i Innovació– i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública –CIBERESP– està format per 51 grups de recerca d’excel·lència, multidisciplinar i multicèntric. Centra les seves activitats en dos aspectes clau: conèixer la magnitud i la distribució dels problemes de salut pública i identificar-ne els factors determinants per avaluar l’efectivitat i l’eficiència de les intervencions, ja siguin des de l’àmbit de les polítiques públiques o de les implementacions pràctiques de prevenció i resolució.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: